Facebook Twitter

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Brouwerij Hommeles

Brouwerijhuurder

Opgericht: 2012
Telefoon: 06-23987619 (Jos Eberson)
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Provincie: Utrecht

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: Facebook Instagram LinkedIn Ratebeer Twitter Untappd Website Website

KvK-nummer: 66395410

Postadres:
Fresiatuin 20
3994 PJ Houten

Geschiedenis

Brouwerij Hommeles was aanvankelijk één van de activiteiten van de Stichting Houtens Brouw Collectief. 4 juli 2016 werd Hommeles Bier B.V. opgericht, waarmee de brouwactiviteiten werden afgesplitst van de Stichting Houtens Brouw Collectief. De Stichting Houtens Brouw Collectief en Hommeles Bier B.V. zijn beiden een initiatief van de Houtenaren Jan Ausems, Jos Eberson en Kees Volkers. De Stichting werd opgericht op woensdag 23 november 2011 en de B.V. volgde op 4 juli 2016. Omdat het eerste brouwsel in 2012 op de markt verscheen hanteert de brouwerij 2012 als oprichtingsjaar en niet het jaar van inschrijving bij de Kamer van Koophandel.

Het doel van de stichting is het bevorderen en verrijken van de (speciaal)biercultuur in de provincie Utrecht. De stichting tracht haar doel onder meer te verwezenlijken door het organiseren van aan bier gerelateerde activiteiten in de breedste zin van het woord, zoals het Utrechtse Bierbrouwers Festival, brouwdemonstraties, het ontplooien van promotionele, informatieve en educatieve activiteiten, etcetera. De stichting richt zich daarbij specifiek op bierbrouwerijen en (speciaal)bieren uit de provincie Utrecht.

De Stichting Houtens Brouw Collectief vond haar oorsprong in 2007 toen Houtenaren Jan Ausems, Jos Eberson en Kees Volkers elkaar vonden tijdens de brouwcursus van Wijnmakers- en Bierbrouwersgilde De Amervallei in Amersfoort. Jos en Kees volgden in het verenigingsseizoen 2007/2008 de brouwcursus. Jan Ausems was toen "brouwmentor". Jan Ausems volgde diezelfde brouwcursus in 2005 samen met Gert Jan Kok en Jerry Visser. Ton van Valkengoed was toen "brouwmentor". De drie amateurbrouwers besloten gezamenlijk te gaan brouwen. Via een schaakvriend van Kees - Geurt van de Wal - kwamen ze terecht in Houtzaagmolen De Ster in de Utrechtse wij Lombok. Geurt was toentertijd woonachtig op het Molenerf en bood de Stichting Houtens Brouw Collectief de gelegenheid om iedere eerste zaterdag van de maand te brouwen in de cateringkeuken van de molen. Zaterdag 4 oktober 2008 werd er voor het eerst gebrouwen in de molen.

Op 9 september 2011 werd de Stichting Houtens Brouw Collectief genomineerd voor de Gouden PINT en op woensdag 2 november 2011 won de Stichting Houtens Brouw Collectief de PINT Stimuleringsprijs voor het organiseren van het eerste Utrechtse Bierbrouwers Festival op 14 mei 2011. Motivatie: "Dit festival in mei 2011 bracht een compleet overzicht van de Utrechtse brouwwereld op een unieke locatie. Het festival was uiterst succesvol met een groot aantal bezoekers, ook al omdat het in combinatie met de Molendag gehouden werd. Het succes leidde ertoe dat een 2e editie gepland wordt."

Per 15 februari 2019 deden Jos Eberson en Kees Volkers hun aandelen over aan Huttenkloas in de personen van Johan Nijhof en Ruud van de Gevel, beiden tevens eigenaar van de Sallands Landbier Brouwerij. Jos trad full time in dienst van de brouwerij.

Eigenaren/directie (3)

Eigenaren/directie (historie) (2)

Brouwers (4)

Bieren (9)

Niet meer gebrouwen bieren (16)

Niet meer gebrouwen etiketbieren (1)

-- Adverteerders --

© 2017-2019 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur