Facebook Twitter

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

De Bierfabriek

Brouwerij, Horeca

Opgericht: 2011

Typen

(2011-) Brouwerij
(2011-) Horeca

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: Facebook LinkedIn Ratebeer Ratebeer Untappd Website

Statutaire naam KvK: Bierfabriek Nes B.V. (66245087)

Contactgegevens

Provincie: Noord-Holland

Telefoon: 020-5289910
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vestigingsadres

Nes 67
1012 KD Amsterdam

Bezoekmogelijkheden

Proeflokaal: Ja
Rondleidingen: Ja

Vestigingen


Geschiedenis

De Bierfabriek werd opgericht op 8 oktober 2011. Andrea Possa, Harm van Deuren en Ronald Bolhuis realiseerden de Bierfabriek; een "style venue" waar biologisch bier wordt gebrouwen en Franse boerderijkippetjes worden gegrild. Toen Andrea zijn Italiaanse restaurant in Amsterdam sloot, werd hij benaderd door Harm die een samenwerking wel zag zitten. Andrea had hem al eens verteld over de Italiaanse horecaformule BEFeD Brewpub, waar ambachtelijke bieren van uitstekende kwaliteit worden geproduceerd en waar een menu met boerderijkippetjes wordt geserveerd. Harm: "Het concept sprak me enorm aan, alleen de uitstraling was niet geschikt voor de Nederlandse markt; veel te oubollig. Samen bezochten we een aantal van deze zaken in Italië en werkten we aan een vertaling voor de Nederlandse markt. In 2010 werd ook Ronald bij het concept betrokken. Wij werken als partners samen bij het bedrijf Horecabier.nl en ook Ronald was enthousiast."

GEEN "TOURIST TRAP"
Toen het concept eenmaal was ontwikkeld, werd er gezocht naar een geschikte locatie in Amsterdam. "We hebben heel bewust voor een Nederlandse naam gekozen om geen 'tourist trap' te worden", licht Harm toe. Het was niet eenvoudig om een grote locatie te vinden in het centrum. Andrea passeerde een leegstaand pand, een voormalig pand van een verzekeringsbank, op het Rokin met tevens een doorgang aan de Neszijde en SMS-te het adres door naar Harm, die vervolgens de eigenaar benaderde. Het toeval wilde dat het een locatie betrof met een horecabestemming voor tenminste vijf jaar. Er was een gegadigde voor hen, maar die besloot er vanaf te zien. Op 21 oktober 2010 werd het huurcontract getekend.

VERRASSENDE RUIMTE
Voor de invulling van het interieur werd contact opgenomen met Hans Kuijten van Kuijten 3D Concepts. Er was een klik en zijn ideeën spraken de ondernemers aan. Harm: "We wilden absoluut geen bierstube, geen oubollige of popperige uitstraling". Hans: "Met bier en kip kun je al snel in een valkuil trappen en een heel plat concept maken. Ik ging uit van een warme, gezellige huiskamersfeer als tegenhanger van een kil industrieel proces. Ik vond het belangrijk om verschillende hoekjes en stijlen te creëren waardoor je een verrassende ruimte krijgt en de gast iets heeft om naar te kijken." Harm: "Het Sjakie en de chocoladefabriek-gevoel." "Maar niet te sprookjesachtig", vult Hans aan. "Door de toepassing van stoere, zware materialen is dat gevoel gelijk weg. En ook de interieurbouwer Brandwacht & Meijer snapte dat heel goed." Peter van Kemenade ontwierp de bijpassende stoere huisstijl.

"SELFSERVICE BOOTHS"
Harm: "Het gezellige gevoel willen we ook bereiken door overal grote zakken met pelpinda's neer te zetten en het saamhorigheidsgevoel te stimuleren. Dat is ook het idee achter de vier 'selfservice booths' voor zes tot acht personen. Gasten betalen vooraf een door hen gekozen limiet en kunnen hiervoor hun eigen bieren tappen." Iedere "booth" beschikt over twee taps die draaibaar zijn op de tafel. Een ingenieus systeem dat de ondernemers na een lange zoektocht bij Ierse leveranciers vonden.

ZELFGEBROUWEN BIER
Harm: "De Bierfabriek biedt drie soorten bier, allemaal heel toegankelijk. Alfa Puur Ongefilterd is pils met een rijke smaak, gebrouwen door de Limburgse Alfa Bierbrouwerij en ontwikkeld in samenwerking met De Bierfabriek. De Rosso en de Nero worden daadwerkelijk in de Bierfabriek gebrouwen. Voor de Rode Ale is gebruik gemaakt van drie moutsoorten; pilsmout, caramout en Carared mout. Deze robijnrode Rosso is een soepel en moutig bier met enige zoetheid. Het donkere bier is een Porter die wordt gemaakt van een melange van vijf moutsoorten. Het resultaat is een donker, fruitig bier met een bite. En ook aan de wijnliefhebbers is gedacht. We schenken biologische rode, witte en ros‚ wijn van de tap en hebben prosecco en champagne per fles." De brouwinstallatie heeft een capaciteit van 300 liter per brouwsel. De installatie is afkomstig van de firma Flecks Brauhaus Technik uit Oostenrijk. In 2011 bedroeg de jaarproductie van 600 hl. Brouwmeester Marcel Snater brouwde toen twee keer per week. De Bierfabriek brouwt uitsluitend voor eigen gebruik en het bier wordt niet gebotteld.

In april 2016 werd bekend gemaakt dat De Bierfabriek Amsterdam in september 2016 gaat verhuizen van Rokin 75 naar Nes 67 in Amsterdam. De gemeente gaf geen vergunning meer voor het Rokin, in verband met de aanleg van de Noord-Zuid lijn. Nes 67 was het pand van Brasserie Harkema die per 1 juli 2016 haar deuren sluit. Op deze locatie wordt de brouwinstallatie vervangen door een groter exemplaar.

Tijdens de Horecava, januari 2018, maakte De Bierfabriek bekend dat zij haar bieren Bianco, Rosso en Nero ook landelijk op fles ging verkopen.

BIERFABRIEK DELFT
In december 2013 werd bekend dat De Bierfabriek ook een vestiging in Delft ging openen. Het pand aan de Burgwal 45-49 wordt voor minstens 10 tot 20 jaar gehuurd aan De Bierfabriek. In het pand was 15 jaar lang Speakers gevestigd en hiervoor tientallen jaren jongerencentrum De Eland. Hiermee keerde weer een brouwerij terug in de historische bierstad Delft. Het imposante pand waarin de brouwerij wordt gevestigd heeft een horeca-oppervlak van 650 vierkante meter. De brouwerij wordt in april 2014 geopend. Er zijn midden in de zaak koperen brouwketels geplaatst. Wesley Aarse was brouwer tot oktober 2016, daarna was hij alleen nog verantwoordelijk voor kwaliteitscontrole. Hij had inmiddels een andere brouwer opgeleid.

In het nieuws

Eigenaren


Brouwers

Brouwers (historie)

Bieren (3)

Niet meer gebrouwen bieren (1)


-- Adverteerders --

© 2017-2020 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur