Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Brouwerij Liefde (Nuenen)

Brouwerijhuurder

Opgericht: 2011
Gestopt: 2016

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: Brewver Ratebeer Untappd Website

KvK-registratie: Brouwerij Liefde (53473353)

Provincie: Noord-Brabant

Postadres

Nuenen (gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten)

Geschiedenis

Liefde heeft iedereen nodig en er kan niet genoeg liefde zijn in de wereld. Daarom werd het tijd dat brouwerij Liefde opgericht werd. Bier waar zoveel liefde inzit, dat het je het hoort en voelt bruisen. Bij elke slok ervaar je meer liefde, en dat is toch het mooiste wat er is. Brouwerij Liefde is een brouwerij zonder eigen brouwinstallatie. Er is wel een proefbrouwinstallatie van 25 liter, maar dat is privé eigendom. Dit betekent dat er eerst een proefbrouwsel in een oplage van 25 liter wordt gebrouwen dat vervolgens een officieel bier van brouwerij Liefde wordt. Dan wordt er een brouwinstallatie en -ruimte gehuurd van een brouwerij en wordt er 500 à 1000 liter gebrouwen.

Toen Antoinette achttien jaar oud was ontstond haar liefde voor speciaalbier. In Eindhoven volgde ze een studie elektrotechniek aan de universiteit. Na een jaar stapte ze over naar Techniek en Maatschappij. Tijdens deze studie ging een bierwereld voor haar open. Antoinette begon het brouwersvak met kant-en-klare blikken. Ze brouwde hiermee vijf of zes brouwsels. Met de vakliteratuur van Jan van Schaik probeerde Antoinette de theorie onder de knie te krijgen. Met een vriendengroep bezocht ze een paar keer per jaar verschillende brouwerijen. Het biervirus liet haar niet los. In 2008 raakte ze op internet verzeild op hobbybrouwfora. Ze wist haar thuisbrouwinstallatie op te schalen van 10 naar 25 liter. Het brouwen in de keuken was wel wat behelpen, maar met wat kunstgrepen kan er in de keuken een goed bier worden gebrouwen. Antoinette noemde haar hobbybrouwerij Keukenbrouwerij De Kleine Schriek. Als slogan voor de uiteindelijke naam van de brouwerij, Brouwerij Liefde, koos ze voor "Je vergeet nooit je eerste liefde". Antoinette informeerde bij Martin Ostendorf van de Muifelbrouwerij hoe ze haar keukenbrouwerij kon opschalen. Uiteindelijk werd haar eerste bier gebrouwen met behulp van de brouwfaciliteiten van Bierbrouwerij De 3 Horne. Het eerste bier werd gebrouwen in november 2011 in een hoeveelheid van 720 liter. In februari 2012 werd nogmaals 720 liter Teder en 720 liter Intens gebrouwen. De etiketten van haar eerste bieren, Intens en Teder, werden ontworpen door Job Kroon.

In het dagelijks leven was Antoinette informatie-ergonoom. Ze begon bij KPN Research en werd er vervolgens projectmanager en people-manager. Daarna werd ze duikinstructrice en is ze met haar man een half jaar naar Egypte vertrokken om daar allebei les te gaan geven. Beiden reisden door naar Singapore, Maleisië en Thailand. Op een eiland aan de oostkust van Thailand werd weer werk gevonden in de duikwereld als instructrice. Na een paar maanden kregen beiden heimwee en werd verkast naar Nederland. Antoinette volgde er een opleiding tot docent wiskunde. Toen kwamen de kinderen en daarna de brouwerij. De brouwerij werd officieel geopend op 29 januari 2012 in Kaffee Peijnenburg. Op 31 mei 2012 werd er voor het eerst gebruik gemaakt van de brouwfaciliteiten van Brouwerij Anders in het Belgische Halen. De Intens werd toen gebrouwen.

Op 20 december 2014 verhuisde de brouwerij, althans de eigenaar, van Geldrop naar Nuenen. Op 1 september 2016 maakte Antoinette bekend dat zij stopt met Brouwerij Liefde.

Eigenaren

(2011-2016)

Brouwers

(2011-2016)

Niet meer gebrouwen bieren (3)

Intense Liefde Stoute Liefde Teder

 Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop!

-- Adverteerders --

© 2017-2024 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur