Facebook Twitter

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Wispe Brouwerij

Brouwerijhuurder

Opgericht: 2009

Telefoon: 06-24514518
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: Facebook Instagram LinkedIn Ratebeer Twitter Untappd Website Website Youtube

Statutaire naam KvK: Wispe Brouwerij B.V. (72213086)

Postadres

Anna Horstinkstraat 20
1382 MN Weesp

Bezoek niet mogelijk!

Provincie: Noord-Holland

Aangesloten bij

CRAFT

Geschiedenis

Begin 2008 bedachten de oprichters van Wispe en tevens tweelingbroers Jitze en Remko Vellenga om Weesp een typisch eigen bier te geven. Mede gevoed door hun ervaring en kennis op het gebied van bieren begon men met het opzetten van het biermerk Wispe.

Het idee ontstond toen Jitze Vellenga, als toekomstig inwoner van Weesp, zich ging verdiepen in de geschiedenis van de stad. De naam Wispe is één van de oudste benamingen voor de toeristische Vechtstad. De brouwindustrie zorgde in de Gouden Eeuw voor een grote opleving van de Weesper economie. Weesp werd tot over de landsgrenzen bekend om haar bier van uitstekende kwaliteit en leverde aan steden als Amsterdam.

Wispe maakt in het begin gebruik van de brouwfaciliteiten van Brouwerij De Leckere in De Meern. In 2013 werd 12.000 liter gebrouwen en in 2014 20.750 liter.

In september 2016 werd bekend gemaakt dat de brouwerij plannen heeft om in Weesp een eigen brouwerij met proeflokaal te starten. De brouwerij wordt gevestigd in de neogotische Laurentiuskerk in het centrum van Weesp. Het nieuwe adres wordt dan Herengracht 16, 1382 AE Weesp. Er komt een brouwinstallatie met een brouwcapaciteit van 1500 liter. 

Begin 2018 bracht de brouwerij een nieuw product op de markt: Wispe Bierkaas bereid met de Wispe Tripel. De kaas werd gemaakt in samenwerking met Kaas en Zo aan het Binnenveer 1 in Weesp. 

Op 8 november 2018, precies twee jaar na de grote brand in de kerk, wordt de nieuwe spits weer op de toren van de Laurentiuskerk geplaatst. Een spectaculair moment dat Wispe aangrijpt om hun crowdfundingcampagne te lanceren voor de bierbrouwerij. Met crowdfunding wil men in twee maanden € 150.000 tot € 210.000 ophalen voor financiering van een deel van de plannen. Op 10 november is al € 205.000 opgehaald. Naast drie koperen brouwketels komen in de kerk acht lagertanks en een afvullijn te staan. Wispe kan hiermee 250.000 liter bier per jaar brouwen. Verder opent men er een proeflokaal, bierwinkel en brouwlab waar nieuwe bieren worden ontwikkeld. Ook de ambachtelijke jeneverstokerij van Anker Weesp krijgt een plek in de brouwerij. Op een steenworp afstand van de kerk zal Wispe de hop gaan verbouwen voor hun bieren.

 Medio 2019 zal de brouwerij worden geopend, als alles volgens plan verloopt.

Eigenaren

Brouwers

Bieren (6)

-- Adverteerders --

© 2017-2019 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur