Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Wispe Brouwerij

Brouwerij

Opgericht: 2009

Hoofdtype

(2009-2020) Brouwerijhuurder
(2020-) Brouwerij

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: Facebook Instagram LinkedIn Ratebeer Twitter Untappd Webshop Website Website Youtube

KvK-registratie: Wispe Brouwerij B.V. (72213086)

- Webshop voor online verkoop
- Eigen hopveld (2020 - )

Contactgegevens

Provincie: Noord-Holland

Telefoon: 0294-785587
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vestigingsadres

Herengracht 16
1382 AE Weesp

Hopveld

Weesperbinnenweg 7
1398 PC Muiden (gemeente Gooise Meren)

Bezoekmogelijkheden

Proeflokaal: Ja
Rondleidingen: ja

Aangesloten bij

CRAFT

Geschiedenis

Begin 2008 bedachten de oprichters van Wispe en tevens tweelingbroers Jitze en Remko Vellenga om Weesp een typisch eigen bier te geven. Mede gevoed door hun ervaring en kennis op het gebied van bieren begon men met het opzetten van het biermerk Wispe.

Het idee ontstond toen Jitze Vellenga, als toekomstig inwoner van Weesp, zich ging verdiepen in de geschiedenis van de stad. De naam Wispe is één van de oudste benamingen voor de toeristische Vechtstad. De brouwindustrie zorgde in de Gouden Eeuw voor een grote opleving van de Weesper economie. Weesp werd tot over de landsgrenzen bekend om haar bier van uitstekende kwaliteit en leverde aan steden als Amsterdam.

Wispe maakt in het begin gebruik van de brouwfaciliteiten van Brouwerij De Leckere in De Meern. In 2013 werd 12.000 liter gebrouwen en in 2014 20.750 liter.

In september 2016 werd bekend gemaakt dat de brouwerij plannen heeft om in Weesp een eigen brouwerij met proeflokaal te starten. De brouwerij wordt gevestigd in de neogotische Laurentiuskerk in het centrum van Weesp. Het nieuwe adres wordt dan Herengracht 16, 1382 AE Weesp. Er komt een brouwinstallatie met een brouwcapaciteit van 1500 liter.

Begin 2018 bracht de brouwerij een nieuw product op de markt: Wispe Bierkaas bereid met de Wispe Tripel. De kaas werd gemaakt in samenwerking met Kaas en Zo aan het Binnenveer 1 in Weesp.

Op 8 november 2018, precies twee jaar na de grote brand in de kerk, wordt de nieuwe spits weer op de toren van de Laurentiuskerk geplaatst. Een spectaculair moment dat Wispe aangrijpt om hun crowdfundingcampagne te lanceren voor de bierbrouwerij. Met crowdfunding wil men in twee maanden € 150.000 tot € 210.000 ophalen voor financiering van een deel van de plannen. Op 10 november is al € 205.000 opgehaald. Naast drie koperen brouwketels komen in de kerk acht lagertanks en een afvullijn te staan. Wispe kan hiermee 250.000 liter bier per jaar brouwen. Verder opent men er een proeflokaal, bierwinkel en brouwlab waar nieuwe bieren worden ontwikkeld. Ook de ambachtelijke jeneverstokerij van Anker Weesp krijgt een plek in de brouwerij. Op een steenworp afstand van de kerk zal Wispe de hop gaan verbouwen voor hun bieren.

In oktober 2019 maakte de brouwerij bekend dat in het te openen proeflokaal naast de eigen bieren het pils van Brouwerij De Leckere zal worden getapt.

Op vrijdag 14 februari 2020 werd de brouwerij officieel geopend. Van binnen heeft de Laurentiuskerk een ware metamorfose ondergaan. Door de art deco stijlkenmerken waant een bezoeker zich in de de jaren ‘20 en ’30 van de vorige eeuw. Het interieur van eikenhout, marmer en staal is op maat gemaakt door talloze ambachtslieden. Veel oorspronkelijke kenmerken van de kerk zijn gerestaureerd. Maar het meest in het oog springen de drie grote koperen brouwketels, die boven de zeven meter lange bar op een speciaal daarvoor ingerichte entresol staan. Het Wispe bier stroomt uit een tapmuur die 18 kranen telt. Naast het drinken van de bieren kan er ook gegeten worden. Bij het samenstellen van de menukaart is de samenwerking gezocht met lokale leveranciers. De jenever en likeuren van Anker Weesp krijgen daarbij een speciale plek op de kaart. Verder wordt er ingezet op de nieuwe trend van beertails, cocktails met bier.

De opening van de brouwerij en het proeflokaal betekent niet dat alles klaar is. De restauratie van de toren - de entree van de brouwerij - is nog in volle gang en ook het terras moet nog meer grandeur krijgen. Later in 2020 zal ook de stokerij van Anker Weesp haar intrek in de kerk nemen. Deze grenst dan aan de brouwerij en de toekomstige bierwinkel van Wispe. Als alles af is worden er door de brouwerij en stokerij rondleidingen gegeven en kan men er terecht voor brouwworkshops en proeverijen.

Hopveld

Sinds 2020 heeft de brouwerij een hopveld op het terrein van Zorgboerderij Hoogerlust in Muiden met 50 hopplanten (Magnum). Het hopveld is te bezoeken. Bij het hopveld staat een informatiebord. Op zaterdag 11 september 2021 werd van dit hopveld de eerste hop geplukt. Nog diezelfde dag werd met de geplukte hop een vershopbier gebrouwen, genaamd Hartenlust.

Eigenaren

(2009-heden)
(2009-heden)
(2009-heden)

Brouwers

(2009-heden)
(2020-heden)

Bieren (6)

Regulier assortiment


Overig

Niet meer gebrouwen bieren (1)

Regulier assortiment


Overig

Literatuur


In het nieuws

-- Adverteerders --

© 2017-2021 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur