Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Brouwerij De Natte Gijt

Brouwerijhuurder

Opgericht: 2011

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: Facebook Ratebeer Untappd Webshop Website

KvK-registratie: Brouwerij de Natte Gijt (52959473)

- Webshop voor online verkoop (2021 - )

Contactgegevens

Provincie: Limburg

Telefoon: 06-44954207
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Postadres

Mauritsstraat 35
6006 EJ Weert

Bezoekmogelijkheden

Bezoek niet mogelijk

Aangesloten bij

CRAFT

Geschiedenis

Brouwerij de Natte Gijt is opgericht door twee broers met een passie voor speciale bieren. Rudy en Marc Nordhausen, beiden werkzaam bij het RIAGG in Roermond, begonnen in 2008 de zoektocht naar lekker bier door in hun eigen schuur op kleine schaal bier te brouwen. Vele proefbrouwsels resulteerden uiteindelijk in hun eerste bier: Hop met de Gijt, waarmee op 28 mei 2011 het Open Nederlands Kampioenschap Amateur Bierbrouwen 2011 werd gewonnen in de klasse licht dikbier (lichte kleur tot 30 EBC en een begin SG van 1060 of hoger). Met hun Double/Imperial IPA werd en passant de tweede plaats in de wacht gesleept. De interesse voor het brouwersvak werd bij Marc Nordhausen gewekt toen hij voor een scheikundeproject op school een appelbier had gebrouwen. De betreffende scheikunde-docent was zelf hobbybrouwer. Bij wijze van experiment liet hij zijn leerlingen zelf bier brouwen. De helft van het brouwsel moest een regulier bier worden en aan de andere helft werd appelsap toegevoegd. Het enthousiasme voor het brouwen van bier bracht Marc over op zijn broer Rudy. Er werd begonnen met het brouwen met behulp van kant en klare pakketten. Later werd er een brouwinstallatie gebouwd met een capaciteit van 50 tot 70 liter. Deze werd geplaatst bij Marc. De vergisting en de lagering vond anderhalve kilometer verderop plaats bij Rudy. Inmiddels is Rudy de brouwer en zorgt Marc voor de verkoop.

Brouwerij De Natte Gijt presenteerde hun eerste bier, een IPA, op 10 september 2011. Dit bier droeg de originele naam Hop met de Gijt en is gebrouwen in de ketels van Brouwerij De 3 Horne in Kaatsheuvel. Per brouwsel werd er aldaar 700 liter gebrouwen.

De naam van de brouwerij vindt haar oorsprong in het Weerter dialect. Jonge meiden worden in het Weerter dialect geiten of gijten genoemd. De dellerige types heten "natte gijten". De etiketten van de brouwerij worden ontworpen door Angela Geurts, de vriendin van Rudy. De beide initiatiefnemers dromen van een eigen brouwerij. Ze zouden graag een brouwerij vestigen met een sociale inslag, een sociale werkplaats. Vergelijkbaar met onder andere Brouwerij De Prael en Brouwerij De Praght.

In november 2011 wonnen Angela en Rudy een ideeënwedstrijd die de gemeente Weert tijdens de Open Monumentendagen had georganiseerd met het idee om in de leegstaande Fatimakerk in Weert een brouwerij te beginnen. De realisatie van dit project was voor hen echter geen haalbare kaart.

In januari 2021 bestaat de core range uit: Hop met de Gijt, Stoute Gijt, Vredesgijt, Zevende Gijtje, en Hellegijt American Oak. Daarnaast worden vele andere bieren gebrouwen. Er wordt gebrouwen bij Weerter Stadsbrouwerij en Brouwerij Anders!.

Eigenaren

(2011-heden)
(2011-heden)

Brouwers

(2011-heden)

Bieren (14)

Regulier assortiment


Overig

Niet meer gebrouwen bieren (11)

Regulier assortiment


Overig

-- Adverteerders --

© 2017-2022 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur