Facebook Twitter

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Amelander Bierbrouwerij

Brouwerij

Opgericht: 2008

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: Facebook Ratebeer Twitter Untappd Website

KvK: Amelander Bierbrouwerij (01138714)

Contactgegevens

Provincie: Friesland

Telefoon: 0519-554365
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vestigingsadres

Smitteweg 6
9162 EC Ballum

Bezoekmogelijkheden

Proeflokaal: Ja
Openingstijden: zie website (wekelijks op wisselende dagen open i.v.m. werk)
Rondleidingen: Ja

Aangesloten bij

CRAFT

Geschiedenis

De Amelander Bierbrouwerij is gevestigd in een boerderij vlakbij Ballum op het eiland Ameland. De boerderij is in 1956 door de opa van brouwer Doeke Visser gebouwd. Doeke is werkzaam als buschauffeur op het eiland, terwijl zijn vrouw Eva werkzaam is als onderwijzeres.

Aanvankelijk werd er per brouwsessie ongeveer 70 liter bier gebrouwen. Op 16 juni 2011 werd een nieuwe brouwinstallatie geleverd - een Braumeister - waarmee het mogelijk werd om de productie te verhogen naar 170 liter per brouwsessie. Daarnaast werd er een 400 liter vergistingsvat aangeschaft. Vanaf dat moment werd er zowel met de oude als met de nieuwe brouwinstallatie gebrouwen. Inmiddels (2017) heeft men de beschikking over zes vergistingsvaten.

Op 20 mei 2011 werd de winkel aan huis geopend. Deze winkel is op verzoek geopend. In 2013 was het proeflokaal gereed en en konden de eerste gasten worden ontvangen.

Aanvankelijk werden de door de brouwerij gebrouwen bieren Ballumer Sap genoemd. De inwoners van Ballum worden door de andere eilandbewoners "Ballumer sappen" genoemd. In 2011 waren de bieren van de Amelander Bierbrouwerij alleen te koop bij enkele slijters op Ameland. In 2014 werd er in de zomer één keer per week gebrouwen en in de winter twee keer per week. De bieren zijn inmiddels bij alle supermarkten en slijters op het eiland Ameland te koop, alsmede bij meerdere horecagelegenheden. De bieren zijn in principe niet te koop aan de vaste wal. De etiketten worden ontworpen door Eva. Op de etiketten prijkt het slot van de familie Van Cammingha, de voormalige eigenaren van het eiland. Het proefbier is eenmalig en steeds wisselend. Per seizoen een nieuwe soort, daardoor altijd een gelimiteerde oplage. Variërend van witbier tot rookstout, tripel of quadrupel. Ieder jaar weer andere soorten.

De brouwerij wekt zijn eigen elektriciteit op via een Bluegen. Deze Bluegen voorziet volledig in de energie, alsmede in het warm water voor de brouwerij. 

 

 

Eigenaren


Brouwers

Bieren (10)

-- Adverteerders --

© 2017-2020 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur