Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Amelander Bierbrouwerij

Brouwerij

Opgericht: 2008

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: BeerAdvocate Brewver Facebook Instagram Ratebeer TripAdvisor Twitter Untappd Webshop Website

KvK-registratie: Amelander Bierbrouwerij (01138714)

- Webshop voor online verkoop (2020 - )
- Eigen hopveld (2018 - )

Contactgegevens

Provincie: Friesland

Telefoon: 0519-554365
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vestigingsadres

Smitteweg 6
9162 EC Ballum (gemeente Ameland)

Hopveld

Smitteweg 6
9162 EC Ballum (gemeente Ameland)

Bezoekmogelijkheden

Proeflokaal: Ja
Openingstijden: Zie website. Wekelijks geopend op wisselende dagen. Bierwinkel geopend op verzoek.
Rondleidingen: Ja
Bierverkoop: Ja

Aangesloten bij

CRAFT

Geschiedenis

De Amelander Bierbrouwerij is gevestigd in een boerderij vlakbij Ballum op het eiland Ameland. De boerderij is in 1956 door de opa van brouwer Doeke Visser gebouwd. Doeke is werkzaam als buschauffeur op het eiland, terwijl zijn vrouw Eva werkzaam is als onderwijzeres op een middelbare school op Ameland.

In eerste instantie werden de, door de brouwerij gebrouwen, bieren Ballumer Sap genoemd. De inwoners van Ballum worden door de andere eilandbewoners Ballumer sappen genoemd. Aanvankelijk werd er per brouwsessie ongeveer 70 liter bier gebrouwen. Tot november 2009 werd er in het woonhuis gebrouwen., daarna in de boerderij aan de Smitteweg vlakbij Ballum. De boerderij draagt de naam “Doekes hiëm”, naar de opa van Doeke die in 1958 de boerderij heeft gebouwd. De boerderij is altijd in het bezit geweest van de familie en sinds november 2009 woont er dus weer een Doeke Visser in de boerderij. De boerderij werd helemaal verbouwd. Op de plek waar vroeger de stier en de kalveren stonden, is nu de brouwerij. In het open vak waar vroeger de trekker en de paarden stonden, werd een prachtige ruimte gemaakt waar een winkel, een proeflokaal en een beerwall of fame te vinden zijn.

Op 16 juni 2011 werd een nieuwe brouwinstallatie geleverd - een Braumeister - waarmee het mogelijk werd om de productie te verhogen naar 170 liter per brouwsessie. Daarnaast werd er een vergistingsvat aangeschaft met een capaciteit van 400 liter. Vanaf dat moment werd er zowel met de oude als met de nieuwe brouwinstallatie gebrouwen.

Op 20 mei 2011 werd - op verzoek - de winkel aan huis geopend en waren de bieren alleen te koop bij enkele slijters op Ameland. In 2013 was het proeflokaal gereed en en konden de eerste gasten worden ontvangen. In 2014 werd er in de zomer één keer per week gebrouwen en in de winter twee keer per week. De bieren zijn inmiddels bij alle supermarkten en slijters op het eiland Ameland te koop, alsmede bij meerdere horecagelegenheden. De bieren zijn in principe niet te koop aan de vaste wal. De etiketten worden ontworpen door Eva. Op de etiketten prijkt het slot van de familie Van Cammingha, de voormalige eigenaren van het eiland. In 2014 werd de bieren steeds eenmalig gebrouwen en per seizoen een nieuwe soort, waardoor de bieren altijd beschikbaar kwamen in een gelimiteerde oplage, variërend van witbier tot rookstout, tripel of quadrupel. Ieder jaar weer andere soorten.

Vanaf 2017 kreeg de brouwerij de beschikking over zes vergistingsvaten. De Braumeister werd in november 2020 vervangen door een duizend liter installatie die is geplaatst achter drie grote ramen. Met deze nieuwe installatie is het mogelijk om dagelijks 1800 liter bier te brouwen die wordt vergist in één van de 2000 liter vergistingstanks .

De brouwerij wekt zijn eigen elektriciteit op middels de 114 zonnepanelen die zijn geplaatst.

Hopveld

In 2018 werd er door de brouwerij voor het eerst een bier gebrouwen met eigen hop. De hop is geplant op het terras.

Eigenaren

(2008-heden)
(2008-heden)

Brouwers

(2008-heden)

Bieren (10)

Regulier assortiment

't Leste Lot Barnstiën Bij 't Roaie Hek Bikkelha'd Butenbiëntke Goäden Ferskiening Hidde Dirks Kat Oans Hà'tke Seumeraven Skutehôn

Niet meer gebrouwen bieren (9)

Regulier assortiment

Ballumer Sap Amelander Amber bier Ballumer Sap Amelander Cranberrybier Ballumer Sap Amelander Donker Tarwebier Ballumer Sap Amelander Stout Ballumer Sap Amelander Tarwebier Ballumer Sap Amelander Tripelbier Ballumer Sap Blond Ballumer Sap Quadrupel

Overig

Viva La Vida

Literatuur


In het nieuws

Oude logo's

2008 2013 2020

Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop

-- Adverteerders --

© 2017-2024 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur