Facebook Twitter

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Witte Klavervier

Brouwerij

Opgericht: 2011

Typen

(2011-2018) Brouwerijhuurder
(2018-) Brouwerij

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: Facebook Instagram Ratebeer Untappd Website

Statutaire naam KvK: Witte Klavervier B.V. (52000265)

Contactgegevens

Provincie: Groningen

Telefoon: 06-22001711
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vestigingsadres

Oudezijl 1
9693 PA Bad Nieuweschans (gemeente Oldambt)

Bezoekmogelijkheden

Proeflokaal: Ja
Rondleidingen: Ja

Geschiedenis

Brouwerijhuurder Witte Klavervier is opgericht op 28 januari 2011 om 16.00 uur. Initiatiefnemers achter Witte Klavervier zijn Freek en Henk Ruis. De Witte Klavervier opereerde eerst vanuit een monumentaal pand in de historische binnenstad van Zwolle. Het is een met zorg en liefde gerestaureerd monument (oorspronkelijk ongeveer 1450, huidige vorm sedert omstreeks 1651, in 1971 onder Monumentenzorg ingrijpend gerestaureerd), gelegen op een unieke locatie in het stadscentrum grenzend aan één van de oudste straten (het Kromme Jak) van de historische binnenstad. In dit monumentale pand zat vroeger ook al een brouwerij. Begin 2012 wordt het pand aan de Koestraat 33 echter verkocht door Henk Ruis.

Witte Klavervier is een oorspronkelijk lokaal bier, dat sinds 1651 gebrouwen werd in de stadsbrouwerij van Zwolle, gevestigd in de Koestraat 33, midden in de historische Zwolse binnenstad. De Witte Klavervier had destijds een belang van 50% in "De Grobbenhaere", een katerstede (boerderij) in het kerspel van Wijhe compleet met drie morgens land (ongeveer 0.75 hectare) genaamd de Hoenhorstbelt. Witte Klavervier was destijds één van de zeventien brouwerijen in Zwolle. In die omgeving werd vroeger hop verbouwd. Recent werd voor het eerst weer een hopplantage in gebruik genomen.

Witte Klavervier heeft de ambitie om een sublieme lijn bieren te realiseren die recht doen aan verschillende kernwaarden. Het gaat hierbij niet alleen om kwaliteit, maar ook om historie, waar mogelijk gebruik van lokale ingrediënten en respect voor het milieu. Witte Klavervier hanteert de slogan "Fortuna Vitrea - In Vitro Fortuna". De Latijnse uitdrukking Fortuna Vitrea gaat terug op een spreuk zoals aangetroffen in een verzameling gezegden (Sententiae, daterend van rond de eerste eeuw voor Christus) van de Romeinse schrijver Publilius Syrus (ofwel: Publilius de Syriër). Voluit luidt deze spreuk: "Fortuna vitrea est: tum cum splendet, frangitur." Letterlijk vertaald betekent dit: Geluk is (als) van glas: juist als het op zijn mooist schittert, wordt het gebroken. Deze metafoor duidt de breekbaarheid van geluk aan. Bedacht moet nog wel worden dat het Latijnse woord Fortuna in wezen zowel voor geluk als voor ongeluk staat, meer in de zin van lot. In het Engels kun je zo ook spreken van "good or bad fortune". De spreuk die Witte Klavervier aan deze klassieke observatie hebben toegevoegd en wel in de stijlfiguur van een chiasme om de wisselwerking tussen de beide spreuken te benadrukken, luidt: "In Vitro Fortuna". Het gaat hier om zogenaamd potjeslatijn, want het tweede deel van de spreuk is door de brouwerij niet in de klassieke letteren aangetroffen maar zelf verzonnen. Letterlijk vertaald betekent dit gedeelte van de spreuk: In (dit) glas (zit) geluk. Met deze spreuk brengt Witte Klavervier een heildronk uit op de bierdrinker. Echter zit hierin ook een waarschuwing verpakt: ook hier kan het woord Fortuna in zowel gunstige als ongunstige zin worden uitgelegd. Dit indachtig de vermaning: Geniet, maar drink met mate!

Dan is het even rustig rondom de brouwerij. In 2018 maakt de brouwerij een doorstart als onderdeel van de Graanrepubliek in Bad Nieuweschans.

In het nieuws

Eigenaren


Bieren (5)

-- Adverteerders --

© 2017-2020 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur