Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Brouwerij Maallust

Brouwerij

Opgericht: 2011

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: Facebook Instagram Ratebeer Twitter Untappd Website Youtube

KvK-registratie: Maallust B.V. (50200135)

Contactgegevens

Provincie: Drenthe

Telefoon: 0592-388971
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vestigingsadres

Hoofdweg 140
9341 BL Veenhuizen (gemeente Noordenveld)

Bezoekmogelijkheden

Proeflokaal: Ja
Rondleidingen: Rondleidingen en proeverijen op afspraak.
Openingstijden proeflokaal:
april t/m oktober -  dinsdag t/m zondag 11.00 - 18.00 uur
november t/m maart  -  vrijdag t/m zondag 11.00 - 18.00 uur

Aangesloten bij

CRAFT

Geschiedenis

  • "Met toewijding gebrouwen"

In de oude graanmaalderij/drogerij van een voormalige strafkolonie, gerestaureerd door de Rijksgebouwendienst, werd Brouwerij Maallust gevestigd. De brouwerij is vernoemd naar de naam van het gebouw waarin de brouwerij is gevestigd. De brouwerij werd officieel geopend op 12 april 2011 door Pieter van Vollenhoven als voorzitter van het Nationaal Restauratiefonds.

De voormalige graanmaalderij maakte deel uit van de in de 19e eeuw opgerichte Maatschappij van Weldadigheid, bedoeld als strafkolonie voor het onderbrengen van landlopers, bedelaars en wezen, die een bepaalde tijd in Veenhuizen door moesten brengen. De gebouwen werden gebouwd in 1823 naar een ontwerp van vader en zoon Metzelaar. Het idee was afkomstig van Generaal Johannes van den Bosch, die voor zijn plan instemming kreeg van Koning Willem I. In 1859 werd het geheel over gedragen aan justitie, die de kolonie verder ontwikkelde. De strafkolonie veranderde van "sociaal opvoedend" naar "verplicht straffend". In de volksmond werd Veenhuizen in die tijd ook wel Hollands Siberië genoemd. In het museum, op loopafstand gelegen van de brouwerij, wordt een beeld gegeven van hoe het er in die tijd aan toe ging.

Voordat de brouwerij haar intrek nam in het pand fungeerde het pand als oefenruimte voor de brandweer. Hobbybrouwer Henk Timmerman (Zware Jongen nummer 1) hield zich voor zijn werk bezig met het herbestemmen van monumentale panden. Dit leek zijn uitgelezen kans om zijn droom - een echte brouwerij op te zetten - te verwezenlijken. Gert en Carina Kelder van Brouwerij Mommeriete uit Gramsbergen zijn nauw betrokken bij het opzetten van de brouwerij. Een aantal investeerders, 25 Zware Jongens zoals ze zichzelf noemen, hebben in 2004 het initiatief genomen om het gebouw van de voormalige graanmaalderij van de ondergang te redden door er een bierbrouwerij in te vestigen.

Gert en Carina Kelder werden gevraagd om als brouwers in het project te stappen. Gert en Carina Kelder namen in 2011 met z'n tweeën de plek in van één Zware Jongen. Hoewel het project losstaat van de brouwerij in Gramsbergen, biedt het Brouwerij Mommeriete wel meer mogelijkheden, bijvoorbeeld door extra brouwcapaciteit. In Veenhuizen kan er bijna 1500 liter worden gebrouwen, in Gramsbergen 450 liter. De bottel-apparatuur is afkomstig van Brouwerij Mommeriete.

De brouwinstallatie met koperen ketels van de leverancier Kaspar Schulz uit het Duitse Bamberg is volautomatisch. De brouwerij heeft de beschikking over vier gisttanks van 1.500 liter. Per (week) brouwsel kon er in 2011 1.500 liter worden gebrouwen. Dit komt neer op 750 hl per jaar. De mogelijkheid bestaat om twee keer per week te brouwen. Het is de bedoeling om de capaciteit in de toekomst te verhogen naar 2.000 hl per jaar. In 2012 bleek dat lagercapaciteit van vier tanks van 1.500 liter aan de krappe kant. Eind juni 2012 werd de lagercapaciteit uitgebreid van 6.000 naar 9.000 liter.

In 2013 werd het proeflokaal bestierd door Eelke Ronner, die het proeflokaal als zelfstandig ondernemer pacht van de brouwerij.


Brouwerij Maallust (Veenhuizen) • Tasty Tales (16 december 2016)

Begin 2018 nam Brouwerij Maallust een eigen wegwerpfles in gebruik. De brouwerij was hiermee - na Jopen Bier - de tweede brouwerij in Nederland die haar bier afvult in eigen flessen.

In januari 2019 komt Joeri Blaauboer in dienst als directeur. Vanaf januari 2019 wordt de verkoop via meerdere kanalen landelijk uitgerold. Bier & Co en Swinkels Family Brewers spelen hierin de hoofdrol. De nieuwe directeur gaat de verdere professionalisering begeleiden in samenwerking met het bestuur van de aandeelhouders; de Zware Jongens.

Op 1 juli 2020 wordt het 1000e bier gebrouwen.

Eigenaren

(2011-heden)

Brouwers

(2011-heden)
(2011-heden)
(2011-heden)
(2011-heden)

Bieren (10)

Regulier assortiment


Overig

Niet meer gebrouwen bieren (3)

Regulier assortiment


Overig

Organisatie Bierevenementen

Literatuur


In het nieuws

-- Adverteerders --

© 2017-2021 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur