Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Attemer Bier

Brouwerij

Opgericht: 2009
Gestopt: 2016

Namen

(2009-2014) Daendels Brouwerij
(2014-2016) Attemer Bier

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: Brewver Facebook Ratebeer Untappd

Provincie: Gelderland

Vestigingsadres

Verlengde Parklaan 8 8051 VB Hattem

Geschiedenis

Eind jaren tachtig kwam Marcel van Hulst (1968) voor het eerst in aanraking met speciaalbier. Het ging hier om de kennismaking met Neerlands Ale, een bier van de in 1989 gesloten Brouwerij Marquis de Bosch in Staphorst. Dat was het moment dat speciaalbier een belangrijker rol in zijn leven ging spelen. Als student van de HEAO heeft Marcel, samen met een collega-student, zijn afstudeerproject gedaan bij Brouwerij De Drie Ringen in Amersfoort, waar destijds Piet de Haan de roerstok hanteerde. De studenten brachten de speciaalbiermarkt in kaart, maakten een sterkte/zwakte-analyse en adviseerden de brouwerij op het gebied van marketing.

Marcel was vier dagen in de week werkzaam bij de SNS-Bank als probleemoplosser van hypotheken. Eind 2005 nam hij zelf de roerstok ter hand en brouwde hij brouwsels variërend tussen de 20 en 25 liter per brouwsel. Leo Baltus, van het Nijmeegse biergilde Triple-W, bracht hem de fijne kneepjes van het brouwersvak bij. Daarnaast liep hij mee met Jan van Wilgenburg van de Burg Bier Brouwerij in Ermelo. Martine, de echtgenote van Marcel, houdt zich bezig met de administratie en andere bezigheden.

In 2009 besloot Marcel het brouwen professioneel aan te pakken. Er wordt gebrouwen in de garage bij zijn huis in koperen ketels die hij van een kennis kocht voor de koperprijs. Vervolgens heeft vader Harm-Jan de brouwinstallatie ontworpen. Harm-Jan was ooit werkzaam als installatiemonteur bij de eerder genoemde Brouwerij Marquis de Bosch in Staphorst. Inmiddels wordt er per brouwsel 50 liter bier gebrouwen. Per dag kunnen er twee brouwsels worden gefabriceerd. Het bier wordt afgevuld in flessen en op fust en wordt vervolgens opgeslagen in de ruimte onder het huis op een constante temperatuur van 18 graden.

De brouwerij draagt bij oprichting de naam van Herman Willem Daendels, aan het einde van de 18e eeuw een vooraanstaand patriot in Nederland en woonachtig in Hattem. In 2014 werd de naam van de brouwerij gewijzigd van Daendels Brouwerij naar Attemer Bier.

Eigenaren

(2009-2016)
(2009-2016)

Brouwers

(2009-2016)

Niet meer gebrouwen bieren (7)

Daendels Blond Daendels Bock Daendels Dubbel Daendels Krachtig Daendels Tripel Daendels Winterbier Daendels Wit

Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop

-- Adverteerders --

© 2017-2024 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur