Facebook Twitter

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Dorpsbrouwerij de Pimpelmeesch

Brouwerij

Opgericht: 2000

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: Facebook Ratebeer Untappd Website

Statutaire naam KvK: Dorpsbrouwerij de Pimpelmeesch B.V. (53840496)

Contactgegevens

Provincie: Noord-Brabant

Telefoon: 0161-491615
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vestigingsadres

Ginderdoorstraat 4A
4861 CC Chaam (gemeente Alphen-Chaam)

Postadres

Elsakkerpad 11
4861 TA Chaam (gemeente Alphen-Chaam)

Bezoekmogelijkheden

Proeflokaal: Nee
Openingstijden: Bezoek op afspraak.
Rondleidingen: Ja

Aangesloten bij

CRAFT

Geschiedenis

Dorpsbrouwerij de Pimpelmeesch is in 2000 opgericht als een van de eerste craftbrouwerijen in Nederland. Een voorloper op een trend van de laatste jaren. De brouwerij is gevestigd in het Brabantse Chaam, vlakbij de grens met België.
Brabanders zijn levensgenieters. Bourgondiërs die van gezelligheid houden. De naam van de Chaamse brouwerij speelt hier op ludieke wijze op in. Pimpelmeesch is een combinatie van pimpelen, lekker drinken, borrelen en meesch, Brabants dialect voor mens. De Pimpelmeesch is dus een vrolijke drinker! De lachende pimpelmees is een knipoog naar de blije, drinkende mens. De naam Chaam verwijst waarschijnlijk naar het middeleeuwse Latijn canaba: taveerne, drankkelder. Hieraan kan het Latijnse woord camba gekoppeld worden, wat mouterij betekent.

De plaatsnaam Chaam zou een aanduiding zijn van een plaats waar men gerst laat kiemen. Ooit kende Chaam twee brouwerijen: De Morgenster en De Avondster. Logisch dus dat Ad Kusters, de dorpsbrouwer van Chaam, juist daar een assortiment speciaal bieren brouwt. Vanuit een passie voor creëren en met een scheikundige achtergrond is hij het brouwers vak ingerold. Zijn bieren kenmerken zich door hun toegankelijkheid en zijn gebaseerd op bekende, en daardoor herkenbare bierstijlen. Er wordt uitsluitend gebrouwen met water en diverse mout, hop en gistsoorten. Er worden geen extravagante ingrediënten of vrachtladingen aan hop gebruikt.

Het brouwen van bieren met een constante kwaliteit is de missie van Ad. De bieren van de Pimpelmeesch worden in heel Nederland verkocht. De meeste afzet is echter in Zuid Nederland en in het bijzonder in het Brabantse. De Pimpelmeesch draagt dan ook de verbondenheid met de regio graag uit.

In 2012 werd een nieuwe brouwinstallatie aangekocht bij Labu Brau uit het Oostenrijkse Ottensheim. Deze brouwinstallatie kwam op 4 februari 2013 naar Nederland en werd in de loop van 2013 in gebruik genomen.

Bij de Dorpsbrouwerij worden ook huisbieren ontwikkeld en gebrouwen voor enkele cafés en restaurants in de regio. Maar ook voor een landgoed dat de zelf verbouwde rogge terugvindt in zijn eigen unieke bier.

In het najaar van 2020 verhuist de brouwerij naar proefboerderij de Markhoeve in Strijbeek. De brouwerij heeft bij Toontje Schoen te weinig ruimte.

Eigenaren

(2000-heden)
(2000-2011)
(2000-2011)

Brouwers

(2000-heden)
(2000-2011)
(2000-2011)

Bieren (24)

Niet meer gebrouwen bieren (8)

Etiketbieren (4)

In het nieuws

-- Adverteerders --

© 2017-2020 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur