Brouwerij Florindia
Brouwerijhuurder
Opgericht: 2009Gestopt: 2013
Provincie: Noord-Holland
Postadres
Heerhugowaard (gemeente Dijk en Waard)Geschiedenis
In 2007 begin Maikel Kok met zijn eerste brouwkit, daarna volgde het experimenteren met losse ingrediënten in een installatie van dertig liter. Maikel heeft een internationaal IT-bedrijf met onder andere een vestiging in Moldavië. Maikel ging op zoek naar een geschikte brouwerij, waarbij hij ook hulp kreeg van zijn broer. Zijn broer woont in Dronten tegenover Brouwerij De Praght. In samenwerking met brouwmeester Maurice Bouma van Brouwerij De Praght werden in de beginfase brouwsels gemaakt van veel minder dan 500 liter, toen nog de ondergrens voor brouwerijhuurders bij Brouwerij De Praght. Brouwerij Florindia was een feit.
Op 1 april 2009 werd Brouwerij Florindia opgericht. Volgens oude recepten uit de tijd van De Heer Hugo van Assendelft (1290) brouwt de brouwerij haar bieren. Brouwerij Florindia heeft twee verschillende bierlijnen:
- Speciaalbier. Als Heerhugowaardse brouwerij willen de initiatiefnemers dat ook hun dorpsgenoten kunnen genieten van het bier dat dagelijks wordt geproduceerd. Daarom heeft de brouwerij drie soorten Waerdsepolderbier gebrouwen. De overhandiging van het eerste flesje Waerdsepolderbier aan de burgemeester heeft op 21 december 2009 plaatsgevonden in het gemeentehuis van Heerhugowaard. In Heerhugowaard was dit bier dan ook in verschillende cafés, restaurants en slijterijen te verkrijgen.
- Relatiegeschenken. Deze bieren worden op verzoek gebrouwen en gebotteld. Er kan worden gekozen uit vele verschillende smaken en verpakkingen. Standaard zijn de bieren te verkrijgen in 33 cl en 75 cl flessen. Op verzoek kan de brouwerij de flessen voorzien van een speciaal etiket met een logo en begeleidende tekst. De minimale afname is per 50 flessen (33 cl) of 25 flessen (75 cl).
De naam van de brouwerij is een samenvoeging van de voornamen van twee dochters van Maikel Kok, Floor en India. De brouwerij heeft een eigen wapen dat bestaat uit een lotusbloem met een parel wat weer verwijst naar diezelfde twee dochters. Gedurende het brouwproces wordt een gedeelte lokaal geteelde hop gebruikt: Maikel verbouwt op een stuk land van zijn schoonvader eigen bitterhop. Een deel van de opbrengst gaat in het bier. Marry de Vries, de vrouw van Maikel, zal zich in toenemende mate bezig houden met de commerciële kant van de brouwerij en zal deze binnenkort helemaal zelfstandig beheren. Maikel stelde zich in 2010 tot doel om binnen vijf jaar een locatie in Heerhugowaard te vinden waar hij zijn eigen brouwerij kan vestigen, met een proeflokaal en terras.
In 2010 werd er een nieuwe bierlijn op de markt gebracht onder de naam d'Bontekoe. De naam d'Bontekoe is ontleend aan de kamers van de Verenigde Oost-Indische en West-Indische Compagnie. Van één van de schepen, d'Bontekoe, is het scheepsjournaal van Willem Ysbrantsz de inspiratiebron geweest voor Johan Fabricius om het wereldberoemde boek "De scheepsjongens van Bontekoe" te beschrijven. De Waerdsepolder-bieren zijn in principe bedoeld voor de lokale markt, terwijl d'Bontekoe-bieren ook buiten de gemeentegrenzen hun weg naar dorstige kelen moeten zien te vinden. In september 2013 werd bekend gemaakt dat Florindia de roerstok erbij neergooide. Het bleek voor Maikel Kok ondoenlijk om naast het runnen van een IT-bedrijf er een (huur)brouwerij op na te houden.
Eigenaren
Brouwers
Bieren (13)
Bridge Outsource Bier d'Bontekoe Boatsmaat d'Bontekoe Kielhoal d'Bontekoe Skrobber HollandsGoud Blond HollandsGoud Modderwater HollandsGoud Noorderblond HollandsGoud Pilsener Puck Sprankling Twinz Bier Waerdsepolderbier Waerdsepolderbier Blond Waerdsepolderbier TripelIn het nieuws
-
Heerhugowaard krijgt zijn eigen Waerdsepolderbier
De Koerier, 9 december 2019
Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop: