Facebook Twitter

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Brouwerij Dampegheest

Brouwerij

Opgericht: 2008
Telefoon: 06-51940176
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Provincie: Noord-Holland

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: Facebook Instagram Ratebeer Twitter Untappd Website

KvK-nummer: 37136313

Vestiging Brouwerij Dampegheest

Bezoekadres:
Achterweg 22
1906 AG Limmen (gemeente Castricum)

Proeflokaal: Ja
Openingstijden: Het proeflokaal aan de Schoolweg 1 in Limmen is iedere 3e zondag van de maand geopend van 15.00 tot 20.00 uur.
Rondleidingen: Ja . Rondleidingen op afspraak (zie website).

Postadres:
Postbus 1
1900 AA Castricum

Aangesloten bij



Geschiedenis

Brouwerij Dampegheest is oorspronkelijk gestart op initiatief van drie personen afkomstig uit Limmen: Kees Koot (fotograaf van beroep), Rinus Koot (leliekweker van beroep) en Herman Zomerdijk (hoofd technische dienst van de Limmer Melkfabriek van beroep). De brouwerij bestaat officieel sinds oktober 2008. Er werd een ruimte gehuurd en er werd een professionele ketel van 300 liter aangeschaft. In 2009 werd er twee keer per maand 300 liter per keer gebrouwen. Het bier werd toen handmatig in 33cl en 75cl flessen en op fusten afgevuld. Het handmatige afvulproces maakte echter plaats voor een afvulmachine.

De brouwerij is vernoemd naar een oude "heerlijkheid" die tegenover de brouwerij heeft gestaan maar in 1846 gesloopt is. Het pand van de brouwerij is voorheen gebruikt als kaaspakhuis voor de Melkfabriek van Limmen die een paar honderd meter verderop stond maar inmiddels gesloten en gesloopt is. Dit kaaspakhuis heeft veel voorzieningen die voor een brouwerij erg nuttig zijn, zoals krachtstroom, een waterdichte vloer en een goede afwatering. In 2012 werd de brouwcapaciteit verhoogd naar 800 liter. Voordat het brouwvolume kon worden verhoogd van 300 naar 800 liter, moesten er enkele aanpassingen worden doorgevoerd. De vloer werd voorzien van een extra stevige afwerklaag, een groot deel van de wanden werd drie meter hoog betegeld en de rest van de muren werd gecoat. Het schroten van de mout gebeurt met een oude amandelpers, waarmee een gemiddelde storting van 150 tot 200 kilo in een half uur wordt geschroot, voldoende voor 800 liter wort. De maischketel heeft een capaciteit van 700 liter die wordt verwarmd door een buizenwarmtewisselaar waar het beslag in rondgepompt wordt. Deze wisselaar wordt verwarmd d.m.v. stoom. Hiermee kunnen de temperatuurstappen heel nauwkeurig worden geregeld. Dit proces is geheel geautomatiseerd, door de computer gestuurd. De brouwerij beschikt over een warme waterketel van 2000 liter. Die verwarmd wordt tot 78 graden C. d.m.v. een c.v. ketel. De 700 liter maischketel werd in 2008 aangeschaft, maar was op dat moment nog te groot voor de rest van de brouwinstallatie. Nu staat er een kookketel van 900 liter. En met deze installatie kan 2 keer op een dag een brouwsel gemaakt worden. De vroegere kookketel werd omgebouwd tot filterkuip. Bij de uitgang van de filterkuip kan middels een kijkglas de helderheid van het wort in de gaten worden gehouden. De brouwerij heeft de beschikking over 5 dubbelwandig, gekoelde cilinder conische gistingstanks van 2.200 liter.

In oktober 2013 stopt Rinus Koot bij de brouwerij; als vrijwilliger blijft hij betrokken.

Op dinsdagavond 27 mei 2014 verloor Herman Zomerdijk door een bedrijfsongeval in de brouwerij het leven.

Op dit moment worden er iedere week 2 brouwsels gemaakt van 900 liter. En er zijn plannen voor een grotere brouwinstallatie van 2000 liter.

In het nieuws:

Eigenaren/directie (1)

Eigenaren/directie (historie) (2)

Brouwers (1)

Brouwers (historie) (1)

Bieren (10)

Niet meer gebrouwen bieren (6)

-- Adverteerders --

© 2017-2018 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur