Facebook Twitter

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Brouwerij Dampegheest

Brouwerij

Opgericht: 2008

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: BeerAdvocate Facebook Instagram LinkedIn Ratebeer Twitter Untappd Website

KvK-registratie: Brouwerij Dampegheest (37136313)

Contactgegevens

Provincie: Noord-Holland

Telefoon: 06-51940176 (Kees Koot)
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vestigingsadres

Achterweg 22
1906 AG Limmen (gemeente Castricum)

Postadres

Postbus 1
1900 AA Castricum

Bezoekmogelijkheden

Proeflokaal: Ja
Openingstijden: Het proeflokaal aan de Schoolweg 1 in Limmen is iedere 3e zondag van de maand geopend van 15.00 tot 20.00 uur, met uitzondering van de maanden juli en augustus.
Rondleidingen: Rondleidingen op afspraak (zie website). Een rondleiding in de brouwerij duurt gemiddeld 1,5 uur en men krijgt de gelegenheid om verschillende bieren te proeven. De kosten van een rondleiding zijn 10 euro per persoon en de rondleiding kan plaatsvinden bij minimaal 10 personen. Er wordt geen alcohol geschonken aan personen onder de 18 jaar.

Aangesloten bij

CRAFT

Geschiedenis

In 1992 kocht Kees Koot (fotograaf van beroep) bij een thuisbrouwwinkel in Zutphen zijn eerste bierbrouwset. Zijn bier viel in de smaak bij familie en vrienden. Al snel hield Kees geen bier meer over voor zichzelf, dus moest er een grotere brouwset komen. Het brouwvolume groeide gestaag en in oktober 2008 richtte Kees samen met zijn broer Rinus (leliekweker van beroep) en vriend Herman Zomerdijk (hoofd technische dienst van de Limmer Melkfabriek van beroep, † 2014) Brouwerij Dampegheest op. Er werd een ruimte gehuurd en er werd een professionele ketel van 300 liter aangeschaft. In 2009 werd er twee keer per maand 300 liter per keer gebrouwen. Het bier werd toen handmatig in flessen van 33/75 cl en op fusten afgevuld. Het handmatige afvulproces maakte echter plaats voor een afvulmachine.

De brouwerij is vernoemd naar een oude "heerlijkheid" die tegenover de brouwerij heeft gestaan maar in 1846 gesloopt is. Het pand van de brouwerij is voorheen gebruikt als kaaspakhuis voor de Melkfabriek van Limmen die een paar honderd meter verderop stond maar inmiddels gesloten en gesloopt is. Dit kaaspakhuis heeft veel voorzieningen die voor een brouwerij erg nuttig zijn, zoals krachtstroom, een waterdichte vloer en een goede afwatering.

In 2012 werd de brouwcapaciteit verhoogd naar 800 liter per brouwsel. Voordat het brouwvolume kon worden verhoogd van 300 naar 800 liter, moesten er enkele aanpassingen worden doorgevoerd. De vloer werd voorzien van een extra stevige afwerklaag, een groot deel van de wanden werd drie meter hoog betegeld en de rest van de muren werd gecoat. Het schroten van de mout gebeurt met een oude amandelpers, waarmee een gemiddelde storting van 150 tot 200 kilo in een half uur wordt geschroot, voldoende voor 800 liter wort. De maischketel heeft een capaciteit van 700 liter die wordt verwarmd door een buizenwarmtewisselaar waar het beslag in rondgepompt wordt. Deze wisselaar wordt verwarmd door middel van stoom. Hiermee kunnen de temperatuurstappen heel nauwkeurig worden geregeld. Dit proces is geheel geautomatiseerd en computergestuurd. De brouwerij beschikt over een warmwaterketel van 2000 liter, die verwarmd wordt tot 78 graden middels CV-ketel. De 700 liter maischketel werd in 2008 aangeschaft, maar was op dat moment nog te groot voor de rest van de brouwinstallatie. Later kwam er een kookketel van 900 liter. Met deze installatie kan twee keer op een dag een brouwsel gemaakt worden. De vroegere kookketel werd omgebouwd tot filterkuip. Bij de uitgang van de filterkuip kan middels een kijkglas de helderheid van het wort in de gaten worden gehouden. De brouwerij heeft de beschikking over vijf dubbelwandig, gekoelde cilinderconische gisttanks van 2.200 liter.

In oktober 2013 stopte Rinus Koot bij de brouwerij, maar als vrijwilliger blijft hij verbonden aan de brouwerij.

Op dinsdagavond 27 mei 2014 verloor Herman Zomerdijk in de brouwerij het leven bij het vervangen van een ventilator.

In maart 2019 werd er een 1.800 liter ketel aangeschaft, waardoor er geen twee brouwsels meer hoefden te worden gebrouwen om één gisttank vol te krijgen.

Eigenaren

(2008-heden)
(2008-2014)
(2008-2013)

Brouwers

(2008-heden)
(2015-heden)
(2008-2014)
(2008-2013)

Bieren (11)

Regulier assortiment


Overig

Niet meer gebrouwen bieren (6)

Regulier assortiment


Overig

In het nieuws

-- Adverteerders --

© 2017-2021 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur