Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Fortbrouwerij Duits & Lauret

Brouwerij

Opgericht: 2009

Hoofdtype

(2009-2015) Brouwerijhuurder
(2015-) Brouwerij

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: Brewver Facebook LinkedIn Ratebeer Twitter Untappd Website Website

KvK-registratie: Bierbrouwerij Duits & Lauret B.V. (62739301)

- Sociaal werkbedrijf; werknemers met afstand tot arbeidsmarkt

Contactgegevens

Provincie: Utrecht

Telefoon: 06-14251923
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vestigingsadres

Noodweg 2
4121 KK Everdingen (gemeente Vijfheerenlanden)

Bezoekmogelijkheden

Proeflokaal: Ja
Openingstijden:  
Fortterrein en proeflokaal geopend op:
vrijdag 12.00 - 18.00 uur
zaterdag 11.00 - 18.00 uur
zondag 10.00 - 18.00 uur
Rondleidingen: Op afspraak.

Hopveld

Stichting Vitaal Dorp

Geschiedenis

De initiatiefnemers achter deze brouwerij zijn Daniëlle Duits uit Tienhoven en Marco Lauret uit Vleuten. Marco, orofaciaal fysiotherapeut in het dagelijks leven, is al sinds zijn zeventiende actief bezig met het brouwen van bier. Van zijn ouders kreeg hij een kant-en-klaarpakket om te brouwen. Vanaf 1987 ging hij zich actiever bezig houden met het brouwen van bier. Sinds 2008 werkt hij samen met zijn "brouwmaatje" Daniëlle. Daniëlle is GZ-psychologe en daarnaast ook actief op het gebied van slowfood. Daniëlle en Marco leerden elkaar kennen via hun partners. Daniëlle en Marco zijn hun brouwerij gestart omdat zij teleurgesteld zijn over het feit dat er in Nederland geen mooie bieren zijn. Met hun mobiele brouwinstallatie, met een capaciteit van 60 liter, werd er zowel in Tienhoven als Vleuten gewerkt aan de ontwikkeling van recepten.

Daniëlle heeft in Tienhoven de beschikking over een fruittuin en een kleine boomgaard met appel- en perenrassen. Het is dan ook begrijpelijk dat deze producten worden benut bij het ontwikkelen van nieuwe recepten. Daniëlle en Marco proberen koks te bewegen meer met bier te doen in de keuken. De Duits & Lauret Stout is erg lekker bij het eten van oesters of bij een chocoladedessert. De slowfood-kok Ronald Brugmans ontwikkelde een speciaal recept dat goed aansloeg.

Bij het brouwen van de bieren maakte de brouwerij initieel gebruik van de brouwfaciliteiten van de Proefbrouwerij in het Belgische Lochristi.

De etiketten van de brouwerij worden ontworpen door Petra Gryson, een vriendin van Daniëlle en Marco met een grafische achtergrond. De etiketten hebben een stijlvolle uitstraling.

Op woensdag 19 november 2014 werd bekend dat Fort Everdingen, onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, werd verkocht aan Duits & Lauret. In 2015 vindt de sleuteloverdracht plaats. Fort Everdingen is tussen 1841 en 1847 gebouwd langs de Lek als verdedigingswerk als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Op het terrein van 12 hectare groot staan 23 gebouwen. Het fort is tijdens de Tweede Wereldoorlog nog gebruikt. Daarna gebruikte de Explosieven Opruimingsdienst Defensie het complex als trainingscentrum.

Fort Everdingen is de imposante, stoere thuishaven van brouwerij Duits & Lauret. De brouwers serveren hier hun bier aan bezoekers en bieden daarnaast een kleine menukaart aan. Het proeflokaal bevindt zich in een van de genieloodsen op het terrein, direct naast het torenfort, en wordt door een glazen tussenwand gescheiden van de brouwinstallatie. Op het fortterrein is verder een camping gesitueerd met een aparte plek voor campers en zijn faciliteiten aanwezig voor het geven van proeverijen, feesten, partijen en zakelijke bijeenkomsten. Fort Everdingen is een complex dat bestaat uit een natuurterrein van 12 hectare met daarop een aantal gebouwen van militair-historische betekenis.

In 2015 werd de naam van de brouwerij gewijzigd van Speciaalbierbrouwerij Duits & Lauret in Fortbrouwerij Duits & Lauret.

Op vrijdag 13 oktober 2017 werd de brouwerij officieel geopend door Cees-Jan Adema, directeur van Nederlandse Brouwers.


Brouwerij Duits & Lauret (Everdingen), Tasty Tales, 12 juli 2018


PINT Online Bierproeverij 2 (5 maart 2021) • De Bierverbinding (17 januari 2021)
Thema: Winterbieren

 In 2022 kopen Duits & Lauret en De Leckere samen een bliklijn. Voor de introductie van bier op blik werd de collab Ur Pils gebrouwen. In 2023 gaat De Leckere failliet en wordt de bliklijn opgeslagen bij het fort.

Eigenaren

(2009-heden)
(2009-heden)

Brouwers

(2009-heden)
(2009-2018)

Bieren (9)

Regulier assortiment

Bière de Garde Brune Blond Extra Blond Houtgerijpte Rook Dubbelbock Kiem Stout Vienna Lager Winterstout

Overig

Viaans Brederode Bier

Niet meer gebrouwen bieren (14)

Regulier assortiment

Neder

Overig

Bière Brut Bière Forte Black Emperor Black Emperor BA Der Alte Eendje Meer Naughty Berry Road To Nowhere TeVreden TeVreden MMXII TeVreden MMXIII TeVreden MMXXI Ur Pils

Literatuur


In het nieuws

Oude logo's

2013

Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop

-- Adverteerders --

© 2017-2024 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur