Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Brouwerij Vat No.13

Brouwerijhuurder

Opgericht: 2009
Gestopt: 2012

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: Brewver Ratebeer Untappd

Provincie: Utrecht

Postadres

Amersfoort

Geschiedenis

Initiatiefnemer achter Brouwerij Vat No.13 is Carl Stapelbroek. Oorspronkelijk komt Carl uit een slagersfamilie uit Barneveld. Carl is als douaneambtenaar werkzaam bij DHL. Rond 1990 begon zijn passie voor het zelf brouwen van bier, toen nog met behulp van kant en klare blikken moutextract. Hij maakte destijds 20 liter per keer. Hij maakte zich geheel zelfstandig het brouwersvak eigen en was niet aangesloten bij een brouwersgilde. Zijn bieren vonden rap hun weg naar familie, vrienden en kennissen. Dat smaakte naar meer, moeten de afnemers van toen hebben gedacht en dat gaf Carl de energie om zijn droom te verwezenlijken.

Ruud van Moorst, brouwmeester van de Amersfoortse Bierbrouwerij De Eem, behoorde tot de vriendenkring van Carl. Een aantal keren vergezelde hij Ruud tijdens een brouwdag. Ruud leerde Carl de fijne kneepjes van het vak. Toen wist Carl het: nu moet het gebeuren!

In november 2009 was zijn brouwerij een feit en op 31 december 2009 brouwde hij zijn eerste commerciële bier. Als brouwerijhuurder werden er een aantal commerciële bieren in de markt gezet. De bieren werden gebrouwen met behulp van de brouwfaciliteiten van Brouwerij Praght, alwaar hij 5 hl per keer kon brouwen.

De naam van de brouwerij was er al lang voor het eerste commerciële bier op de markt kwam. 13 is het geluksgetal van de brouwmeester en brouwen geeft hem een geluksgevoel.

De etiketten, viltjes en glazen worden door Carl zelf ontworpen. In 2010 kwam de brouwerij ook met een T-shirt met hierop de tekst support your local brewery:

Carl hoopte ooit een eigen brouwerij in gebruik te kunnen nemen in het hartje van Amersfoort, maar dat is er nooit van gekomen. In 2012 stopt Carl met het commercieel op de markt brengen van zijn bieren.

Brouwers

(2009-2012)

Niet meer gebrouwen bieren (4)

Overig

Bierriekade Dolle Tinus Finsternis Moriaentje

 Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop!

-- Adverteerders --

© 2017-2024 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur