Facebook Twitter

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Het Klaverblad Amersfoort V.O.F.

Brouwerijhuurder

Opgericht: 2007
Gestopt: 2010

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: Ratebeer Untappd

Provincie: Utrecht

Geschiedenis

Het Klaverblad Amersfoort V.O.F. stond sinds 12 juli 2007 ingeschreven bij de Kamer van Koophandel in Amersfoort als firma die zich ten doel stelde bieren te verkopen in de regio Amersfoort onder andere de naam Phoenix. In 2006 benaderde Evert van der Linde met dit idee zijn vriend Onno Kleefkens. Na heel wat avonden vergaderen, vele besprekingen met InBev, de eigenaar van het Phoenix merk, vele besprekingen met bierbrouwers in Duitsland was het dan op 21 september 2007 zover dat er twee nieuwe Phoenix-bieren konden worden gepresenteerd. Het Phoenix bier van het Klaverblad wordt op de markt gebracht onder een licentie van InBev. De naam van het Klaverblad is afkomstig van een oude brouwerij uit Amersfoort, geheten het Claverblad, en gevestigd aan de Varkensmarkt. In 1896 deed de brouwerij na een aantal magere jaren haar deuren dicht. Er is niet veel bekend van deze brouwerij behalve dan uit de boeken van de Kamers van Koophandel van Amersfoort. De brouwerij brouwde Oud Hollands bier op de bovengistende wijze. Dit biersoort was met de introductie van het Beierse bier ten dode opgeschreven. De naam Het Klaverblad duikt later op als handelsnaam bij de Phoenix Brouwerij. De doelstelling van Het Klaverblad Amersfoort V.O.F. was om de bieren als 'Opvallend anders' op de markt te brengen. Merchandising en vormgeving van de oude Phoenix brouwerij werden gebruikt voor de etiketten, glazen en andere reclame-uitingen. De vormgeving was gebaseerd op de ontwerpen uit de jaren twintig van de graficus N.P. de Koo. Hierbij werd gestreefd naar een goede kwaliteit bier dat bovengemiddeld was en dat tot eind 2008 in opdracht door Ziegler Brauerei uit Waldsassen werd geleverd. De Ziegler Brauerei maakte geen deel uit van het InBev-concern. De bieren die op de specificaties van Het Klaverblad werden gebrouwen waren zuiver, zonder smaaktoevoegingen op basis van natuurlijke grondstoffen. Alles werd traditioneel en met zorg gebrouwen. De belangrijkste schakel was destijds brouwmeester Werner Ziegler, die nog in de leer is geweest bij Hartong de brouwmeester van de Phoenix brouwerij. Voor Het Klaverblad had hij zijn eerste proeve van bekwaamheid afgegeven in het speciaal gebrouwen donkere bokbier. De bieren van Het Klaverblad waren verkrijgbaar bij verschillende slijterijen en cafés in en rond Amersfoort.

Bron: www.phoenix-bier.nl
Datum: zaterdag 29 december 2007
Het Klaverblad Amersfoort is geen brouwerij: Onno en Evert kunnen niet brouwen. Daarom laten zij hun bier brouwen door een brouwerij die dat goed kan. Zelfbrouwen lijkt leuker, maar na jaren ploeteren in de keuken vindt Onno dat je het beter kunt overlaten aan een brouwmeester die kwaliteit kan garanderen. Het bier moet vooral eerst goed smaken en daarnaast ook nog natuurzuiver zijn. Ze willlen het drinken en niet al te veel discussiëren. Ze laten het bier brouwen door Ziegler Brauerei GmbH uit Waldsassen. Deze brouwerij werd in 1847 opgericht en houdt zich aan het Beierse Reinheitsgebot uit 1516. Bekend is Ziegler in de regio vooral om de kwaliteit van zijn heldere bokbieren. De brouwerij, onder de leiding van Ulrika Hart, is een kleine sympathiek bedrijf met slechts een handvol werknemers. Alles wordt traditioneel en met zorg gebrouwen waarbij de belangrijkste schakel brouwmeester Werner is. De Oostfries is nog in de leer geweest bij Hartong de brouwmeester van de Phoenix brouwerij. Voor Het Klaverblad heeft hij zijn eerste proeve van bekwaamheid afgegeven in het speciaal voor ons gebrouwen donkere bokbier. Ziegler Brauerei bevindt zich in Waldsassen (www.waldsassen.info). Een Gaststätte van de brouwerij en enkele andere hotels en restaurants bieden ruim onderdak. Het plaatsje in het midden van het Stiftland in de Oberpfalz ligt op slechts drie kilometer van de Tsjechische grens. Mede door het zachte bronwater is dit een ideale locatie voor een brouwerij. Ziegler Brauerei heeft twee eigen bronnen op de Kaplberg met een zeer geringe hardheidsgraad. Dit komt tot uiting in de zachtheid van de smaak van deze zonder stress gebrouwen bieren waar de brouwer nog luistert naar het bier.

Op 15 februari 2010 besloten de vennoten Evert van der Linde en Onno Kleefkens Het Klaverblad Amersfoort V.O.F. te ontbinden. De lopende zaken werden zorgvuldig afgehandeld. Na de ontbinding zette Onno Kleefkens de onderneming voort onder de naam Phetradico Bieren.

Eigenaren


Bieren (2)

-- Adverteerders --

© 2017-2020 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur