Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Huisbrouwerij de Peelander

Brouwerijhuurder

Opgericht: 1998
Gestopt: 2009

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: Ratebeer

Provincie: Zeeland

Postadres

Kamperland (gemeente Noord-Beveland)

Geschiedenis

Huisbrouwerij de Peelander

In 1990 zoekt Fré Buijze uit Kamperland een nieuwe hobby: zijn vrouw adviseert hem een brouwcursus te volgen omdat hij altijd vol lof is over het speciaalbier uit de abdij. Hij wordt lid van het Walchers Brouwers gilde en leert het bierbrouwen van Jan Montenarie en Jan van Schaijk om. Het duurt tot 1998 tot hij een voldoende ontwikkelde abdijbier kan produceren met een fruitige afdronk en een mooie roomzachte schuimkraag. Hij noemt zijn hobbybrouwerij dan Huisbrouwerij de Peelander, waarvoor hij de toestemming krijgt om herkenbare delen van het oude wapen van de gemeente Wissenkerke te gebruiken en deze aanvult met de uiterlijke tekenen van Abdijbier namelijk de Bisschopsmijter en Bisschopsstaf. Als pasgekozen en benoemd raadslid krijgt hij van B&W van de nieuwe gemeente Noord-Beveland toestemming om tijdens de beëdiging in de raadszaal, zijn eigen bier dat hij als huisbrouwerij de Peelander had gemaakt, te schenken voor de aanwezigen na de spannende maanden voor de verkiezing. En zie daar: Het COALITIEBIER van Fré Buijze was geboren! De hobbybrouwer had weinig tijd meer om te brouwen wegens de beslommeringen die raadslid, fraktievoorzitter, commissielid en gemeentelijk vertegenwoordiger bij de VVV met zich meebrachten, zodat al vlug het idee ontstond die goede producten te gaan gebruiken voor Noord-Beveland promotie door het oprichten van een Stichting. De daaropvolgende jaren zijn zeer intensief gebruikt om de Stichting en de daaruit voortvloeiende bierbrouwerij op te zetten, een directeur te benoemen en daar alleen als aandeelhouder meer betrokken te zijn. Echter, Huisbrouwerij de Peelander waar alles is begonnen, bestaat nog steeds maar heeft geen horeca-functie en is geen slechtweer-voorziening maar heeft zich vanaf 1990 gericht op de kleinschalige produktie van speciaalbieren.

Peelander Bieren

In 2009 verkocht Fré Buijze het merk aan de Spennekot Groep, die het merk verder wilde ontwikkelen. Hiermee werd de naam van de brouwerij gewijzigd van Huisbrouwerij De Peelander naar Peelander Bieren.

Eigenaren

(1998-2009)

Brouwers

(1998-2009)

Niet meer gebrouwen bieren (11)

Regulier assortiment

Peelander Framboos Peelander Korenschoof

Overig

Jacobus Bier, Zeeuws Tripel Abdijbier Katse Kroon Peelander Dubbel Peelander Kriek Peelander Pils Peelander Tripel Peelander Wit Peelander Zeeuws Goud Woerkumer Woerkumse Witte

In het nieuws


Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop

-- Adverteerders --

© 2017-2024 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur