Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Muifelbrouwerij

Brouwerij

Opgericht: 2007

Typen

(2007-2019) Brouwerijhuurder
(2019-) Brouwerij

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: Facebook Ratebeer Untappd Webshop Website

KvK-registratie: Muifelbrouwerij B.V. (70805245)

- Webshop voor online verkoop

Contactgegevens

Provincie: Noord-Brabant

Telefoon: 06-40560581
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vestigingsadres

Vikingenweg 5
5349 BT Oss

Bezoekmogelijkheden

Proeflokaal: Ja
Openingstijden:
Proeflokaal is op afspraak te bezoeken
Excursies/proeverij zijn op afspraak mogelijk.

Aangesloten bij

CRAFT

Geschiedenis

De naam van deze Osse brouwerij is afgeleid van Megense Duivel. Toen brouwmeester/eigenaar Martin Ostendorf (1971) nog in Megen woonde brouwde hij met enige regelmaat een op Duvel gelijkend bier. Samen met zijn buren heeft hij destijds onder het genot van een zelfgebrouwen bier de samentrekking Muifel voor Megense Duivel bedacht, waarmee de naam voor de brouwerij een feit was. Martin is hobbybrouwer sinds 2002. Er werd begonnen met wat potten en pannen. In 2005 nam hij een HERMS-installatie (Heat Exchanged Recirculating Mash System) in gebruik. Deze werd geplaatst in de garage die speciaal hiervoor werd ingericht. In 2005 werden er 32 brouwsels gebrouwen. Nadat Martin jarenlang ervaring had opgedaan als hobbybrouwer, kwam hij in 2007 vanwege de toenemende vraag naar zijn bieren in de gelegenheid om de stap te maken naar professioneel brouwer. De aanleiding hiervoor was een telefonisch onderhoud in het voorjaar van 2006. Deze eerste klant, Ferme Jongu, wilde ongeveer 65 flesjes bestellen als eindejaarsgeschenk. Dit werden uiteindelijk 1,5 liter flessen. Het bleek toen niet praktisch om de gewenste hoeveelheid thuis te brouwen. In augustus 2006 schreef Martin zich in bij de Kamer van Koophandel. Omdat het eerste brouwsel in 2007 op de markt verscheen hanteert de brouwerij 2007 als oprichtingsjaar en niet het jaar van inschrijving bij de Kamer van Koophandel. De proefbatch werd in juli 2006 gebrouwen en het uiteindelijke brouwsel - in een hoeveelheid van 500 liter - in november 2006. Als gist werd hiervoor een vloeibare gist van Wyeast (Belgian Abbey II) gebruikt. Medio december 2006 werd 110 liter bier afgeleverd aan de eerste klant. Dit bier, feitelijk een etiketbier, droeg de naam Ferme Jongu en was een donker bier van 10%. Nieuwe recepten worden ontwikkeld in zijn proefbrouwerij in Berghem. Hier bevond zich een kleine installatie waarmee ongeveer 25 liter bier kan worden gebrouwen. De bieren die hier werden gebrouwen, werden niet verkocht, maar vonden hun weg naar vrienden en kennissen. Wanneer een recept door de brouwmeester geschikt werd bevonden en er een realistische kans was dat het bier ook daadwerkelijk zijn weg zou vinden naar de bierliefhebbers, werd dit recept in een grotere hoeveelheid gebrouwen met behulp van de brouwfaciliteiten van de Maasland Brouwerij in Oss. In Oss kon hij batches brouwen van 300, 500, 1000 en 2000 liter. Voor de vergisting van zijn bieren werd een eigen gist gebruikt. Na de sluiting van de Maasland Brouwerij in Oss werd gebruik gemaakt van de brouwfaciliteiten van Sint Servattumus, Klein Duimpje, de Proefbrouwerij in het Belgische Lochristi, De 3 Horne en Graaf van Heumen.

In 2016 werd 800 hl bier geproduceerd. In augustus 2016 werd een pand met een oppervlak van 540 m2 betrokken op het industrieterrein Danenhoef aan de Vikingenweg in Oss. Op zaterdag 3 februari 2018 werd een crowdfunding campagne gestart met als doel de aanschaf van een eigen brouwinstallatie. Binnen 48 uur werd het doelbedrag van €50.000 al met 10% overschreden. Op zaterdag 16 februari 2019 werd de brouwerij feestelijk geopend. Het deel van de ruimte waar de brouwinstallatie staat is helemaal afgeschermd als een soort clean-room (hierin herken je de farma achtergrond van Martin); zoals Martin zegt: 'wat je niet vies maakt, hoef je niet schoon te maken".

In oktober 2019 zette Martin Ostendorf na twintig jaar een punt achter zijn baan als chemicus bij Farmabedrijf Aspen.

Op 30 januari 2020 werden nieuwe vergistingstanks geleverd, waarmee de vergistingscapaciteit werd vergroot van 30 hl naar 70 hl.

In de loop van 2020 werden een aantal bieren van Jantjes Bieren onder de vlag van de Muifelbrouwerij opnieuw gebrouwen. Vanaf maart 2021 gebeurde hetzelfde met een aantal bieren van Brouwerij Emilia.

Eigenaren

(2007-heden)

Brouwers

(2007-heden)
(2021-heden)
(2018-2020)
(2020-2020)

Bieren (43)

Regulier assortiment


Overig

Niet meer gebrouwen bieren (8)

Regulier assortiment


Overig

Organisatie Bierevenementen

In het nieuws

-- Adverteerders --

© 2017-2021 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur