Facebook Twitter

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Muifelbrouwerij

Brouwerijhuurder

Opgericht: 2007
Telefoon: 06-40560581
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Provincie: Noord-Brabant

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: Facebook Website

KvK-nummer: 70805245

Postadres:
Vikingenweg 5
5349 BT Oss

Aangesloten bij



Geschiedenis

De Muifelbrouwerij is gevestigd in het kerkdorp Berghem. Dit dorp ligt in de provincie Noord-Brabant, ten oosten van Oss. De naam van de brouwerij is afgeleid van Megense Duivel. Toen brouwmeester/eigenaar Martin Ostendorf (1971) nog in Megen woonde brouwde hij met enige regelmaat een op Duvel gelijkend bier. Samen met zijn buren heeft hij destijds onder het genot van een zelfgebrouwen bier de samentrekking Muifel voor Megense Duivel bedacht, waarmee de naam voor de brouwerij een feit was. Martin is hobbybrouwer sinds 2002. Er werd begonnen met wat potten en pannen. In 2005 nam hij een HERMS-installatie (Heat Exchanged Recirculating Mash System) in gebruik. Deze werd geplaatst in de garage die speciaal hiervoor werd ingericht. In 2005 werden er 32 brouwsels gebrouwen. Nadat Martin jarenlang ervaring had opgedaan als hobbybrouwer, kwam hij in 2007 vanwege de toenemende vraag naar zijn bieren in de gelegenheid om de stap te maken naar professioneel brouwer. De aanleiding hiervoor was een telefonisch onderhoud in het voorjaar van 2006. Deze allereerste klant, Ferme Jongu, wilde ongeveer 65 flesjes bestellen als eindejaarsgeschenk. Dit werden uiteindelijk 1,5 liter flessen. Het bleek toen niet praktisch om de gewenste hoeveelheid thuis te brouwen. In augustus 2006 schreef Martin zich in bij de Kamer van Koophandel. Omdat het eerste brouwsel in 2007 op de markt verscheen hanteert de brouwerij 2007 als oprichtingsjaar en niet het jaar van inschrijving bij de Kamer van Koophandel. De proefbatch werd in juli 2006 gebrouwen en het uiteindelijke brouwsel - in een hoeveelheid van 500 liter - in november 2006. Als gist werd hiervoor een vloeibare gist van Wyeast (Belgian Abbey II) gebruikt. Medio december 2006 werd 110 liter bier afgeleverd aan de eerste klant. Dit bier, feitelijk een etiketbier, droeg de naam Ferme Jongu en was een donker bier van 10%. Nieuwe recepten worden ontwikkeld in zijn proefbrouwerij in Berghem. Hier bevindt zich een kleine installatie waarmee ongeveer 25 liter bier kan worden gebrouwen. De bieren die hier worden gebrouwen worden niet verkocht, maar vinden hun weg naar vrienden en kennissen. Wanneer een recept door de brouwmeester geschikt wordt bevonden en er een realistische kans is dat het bier ook daadwerkelijk zijn weg zal vinden naar de bierliefhebbers, wordt dit recept in een grotere hoeveelheid gebrouwen met behulp van de brouwfaciliteiten van de Maasland Brouwerij in Oss. In Oss kan hij batches brouwen van 300, 500, 1000 en 2000 liter. Voor de vergisting van zijn bieren wordt een eigen gist gebruikt. Na de sluiting van de Maasland Brouwerij in Oss werd gebruik gemaakt van de brouwfaciliteiten van Sint Servattumus, Klein Duimpje, de Proefbrouwerij in het Belgische Lochristi, De 3 Horne en Graaf van Heumen. Naast professioneel brouwer is Martin full-time werkzaam bij MSD (voorheen Organon) op een proces-chemische ontwikkelingafdeling. Als brouwer is hij ook actief als journalist voor de vereniging van Brouwerij Artikelen Verzamelaars (BAV), als voorzitter van het Maasland Thuisbrouwers Genootschap en als medebeheerder van het grootste forum in het Nederlandse taalgebied voor hobbybrouwers op hobbybrouwen.nl.

In 2016 werd 800 hl bier geproduceerd. In augustus 2016 werd een pand met een oppervlak van 540m2 betrokken op het industrieterrein Danenhoef aan de Vikingenweg in Oss. Het is de bedoeling dat de brouwerij groeit van 800hl naar 2000hl. Als alles volgens planning verloopt moet er in 2018 een brouwerij staan.

Op zaterdag 3 februari 2018 werd een crowdfundingcampagne gestart met als doel de aanschaf van een eigen brouwinstallatie. Binnen 48 uur werd het doelbedrag van €50.000 al met 10% overschreden.

 

Eigenaren/directie (1)

Brouwers (2)

Bieren (26)

Niet meer gebrouwen bieren (1)

Etiketbieren (1)

-- Adverteerders --

© 2017-2018 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur