Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Brouwerij Praght

Brouwerij

Opgericht: 2007

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: Brewver Facebook Instagram Ratebeer TikTok Untappd Webshop Website

KvK-registratie: Bouma Bier (67559050)

- Webshop voor online verkoop (2020 - )
- Sociaal werkbedrijf; werknemers met afstand tot arbeidsmarkt

Contactgegevens

Provincie: Flevoland

Telefoon: 06-42737399
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vestigingsadres

Staalwijk 8C
8251 JX Dronten

Bezoekmogelijkheden

Proeflokaal: Ja
Rondleidingen: Ja

Aangesloten bij

CRAFT

Vestigingen

(2019-heden)

Geschiedenis

Praght. Zo heet het bier dat het praktijkcentrum in Dronten (Stichting Triade Flevoland) gaat brouwen. De brouwerij is vooral bedoeld als werkplek voor mensen die als gevolg van een psychiatrische handicap niet in het gewone bedrijfsleven aan de slag kunnen. Praght haakt aan bij de Amsterdamse brouwerij Prael. Praght richt zich net als Prael op mensen met een psychische handicap. Beide brouwerijen willen samenwerken. De Drontense brouwerij komt in een van de schuren van het praktijkcentrum. Daar komt dan ook een proeflokaal. In 2007 krijgt Praght € 166.000 subsidie van de provincie. Volgens initiatiefnemer Chris Burgers is daarmee het benodigde geld, € 550.000,00 binnen.

Op 1 september 2007 ging de brouwerij in productie met de eerste proefbrouwsels. De eerste lagertanks werden in februari 2008 geïnstalleerd. In 2008 nam Brouwerij Praght de brouwinstallatie over van van Brouwerij De Prael uit Amsterdam. Brouwmeester Maurice Bouma is op 14-jarige leeftijd gestart met het brouwen van bier met de intentie dit later professioneel op te pakken. De installatie heeft een capaciteit van 5 hl. Het bier werd in 2009 vooral afgezet in lokale slijterijen en het naastgelegen proeflokaal 't Praghthuys (Wisentweg 5). Daarnaast was het verkrijgbaar in plaatsen als Joure, Deventer, Ermelo en Almere. Er worden uitsluitend volmoutbieren gebrouwen van gerst en tarwe. In verband met het gebruik van een whirlpool worden er hoppellets gebruikt in plaats van hopbloemen.

In 2009 werd er 200 hl gebrouwen. In 2010 werd een verdubbeling van deze hoeveelheid verwacht. Er waren in 2010 verschillende brouwerijhuurders die gebruik maken van de brouwfaciliteiten van Brouwerij Praght, waaronder Bierbrouwerij De Eem, Brouwerij Florindia en de Muifelbrouwerij. Begin 2010 werd de brouwinstallatie aangepast: een groter vermogen om sneller te kunnen verhitten en een grotere diameter van de leidingen. Hiermee wordt een tijdswinst geboekt van drie uur per brouwsel, alsook een kwaliteitsverbetering van het bier. In 2010 werden er twee liggende lagertanks van 10 hl geplaatst. In 2015 werd de mogelijkheid onderzocht om de brouwerij als zelfstandige onderneming voort te zetten. Op dat moment maakte de Drontense boerderij nog onderdeel uit van de zorginstelling Triade. Sinds begin 2017 valt de brouwerij niet meer onder de zorggroep en is Maurice Bouma zelf de eigenaar van de brouwerij.

De installatie is door Maurice verbouwd naar eentje met een capaciteit van 10 hl. Bij de overname is ook een stookvergunning aangevraagd zodat er op kleine schaal gestookt kan worden. Verder is er een mouterij opgestart. Hier kunnen lokale (niet gangbare) granen worden vermout om mee te brouwen en te stoken. De mout kan ook worden gerookt met diverse houtsoorten, rookturf, etc.

In de loop van 2018 zal de brouwerij verhuizen van de boerderij aan de Wisentweg naar de Staalwijk op het bedrijventerrein. Omdat er met de boerderij andere plannen waren was brouwer Maurice Bouma genoodzaakt om op zoek te gaan naar een nieuwe locatie. De brouwerij ging hiermee ook - los van Triade - zelfstandig verder.

In 2019 komt er ook een vestiging bij de Bataviawerf in Lelystad.

Eigenaren

(2017-heden)

Brouwers

(2007-heden)

Bieren (16)

Overig

Blackbox Corpulente Bock Dubbelbock Extra Stout Flevobock Herfstbock Lentebock Pilsener Pionier Roockbock Tarwebok Tripel Winterbier Witbier Zomerblond Zware Blonde

Niet meer gebrouwen bieren (4)

Overig

Bouma Bier Special Oaked Van Daele Kriek Bier Viva La Vida

Literatuur


In het nieuws

Oude logo's

2007 2018 2020

Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop

-- Adverteerders --

© 2017-2024 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur