Facebook Twitter

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Brouwerij Praght

Brouwerij

Webshop

Opgericht: 2007

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: Facebook Instagram Ratebeer Untappd Website

KvK: Bouma Bier (67559050)

Contactgegevens

Provincie: Flevoland

Telefoon: 06-42737399
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vestigingsadres

Wisentweg 7
8251 PB Dronten

Bezoekmogelijkheden

Proeflokaal: Ja
Rondleidingen: Ja

Aangesloten bij

CRAFT

Vestigingen


Geschiedenis

Op 1 september 2007 ging de brouwerij in productie met de eerste proefbrouwsels. De eerste lagertanks werden in februari 2008 geïnstalleerd. In 2008 nam Brouwerij Praght de brouwinstallatie over van van Brouwerij De Prael uit Amsterdam. Brouwmeester Maurice Bouma is op 14-jarige leeftijd gestart met het brouwen van bier met de intentie dit later professioneel op te pakken. De installatie heeft een capaciteit van 5 hl. Het bier werd in 2009 vooral afgezet in lokale slijterijen en het naastgelegen proeflokaal 't Praghthuys (Wisentweg 5). Daarnaast was het verkrijgbaar in plaatsen als Joure, Deventer, Ermelo en Almere. Er worden uitsluitend volmoutbieren gebrouwen van gerst en tarwe. In verband met het gebruik van een whirlpool worden er hoppellets gebruikt in plaats van hopbloemen.

Drontens Praght biertje in opbouw
5 APRIL 2006 - DRONTEN
Praght. Zo heet het bier dat het praktijkcentrum in Dronten wil gaan brouwen. De brouwerij is vooral bedoeld als werkplek voor mensen die als gevolg van een psychiatrische handicap niet in het gewone bedrijfsleven aan de slag kunnen. Het proces van bier brouwen is heel geschikt voor deze mensen, stelt regiomanager Wout van Veen van TriAde. Je kunt het goed opdelen in fases. Het is veel handwerk. Bier is bovendien een product dat veel mensen aanspreekt. Je ziet wat je maakt, je kunt het proeven. Bier verbroedert. Iedereen heeft er ook wel een mening over. De vestiging van een brouwerij in Dronten is volgens TriAde eigenlijk niet meer dan logisch. De brouwerij heeft grondstoffen die Flevoland verbouwt. Graan, hop, gerst. Een brouwerij is ook een keer wat anders, zegt Van Veen. Houtbewerking en kaarsmaken doen we al. Dat is trendgevoelig. Een paar soorten bier kun je goed in de markt zetten en houden. De naam Praght haakt aan bij de Amsterdamse brouwerij Prael. Praght richt zich net als Prael op mensen met een psychische handicap. Beide brouwerijen willen samenwerken. In receptuur, maar ook als uitje voor bedrijven en scholen. De Amsterdamse brouwerij kan de vraag daarnaar niet meer aan. De Drontense brouwerij komt in een van de schuren van het praktijkcentrum. Daar komt dan ook een proeflokaal. Praght wil voor de Lelystadse brouwerij Klok - nog in aanbouw - mensen opleiden of stageplaatsen bieden. De vergunningen en de financiering voor de brouwerij zijn nog niet rond. De opening is op zijn vroegst eind volgend jaar. Of we die datum halen is ook nog maar de vraag, aldus Van Veen. Een brouwerij draait zo een jaar proef. Van Veen wil nog graag een moutschuur van de grond krijgen. Die staat hoog op mijn verlanglijstje. Voordat je bier kunt brouwen, moet je geoogste gerst eerst laten ontkiemen. Dat gebeurt nu in het buitenland. Het zou mooi zijn als we dat uiteindelijk kunnen doen in onze eigen mouterij, in Dronten. Bierbrouwerij in Dronten Omroep Flevoland, 13 juli 2007 De ambachtelijke bierbrouwerij Praght in Dronten krijgt 166.000 euro subsidie van de provincie. Volgens initiatiefnemer Chris Burgers is daarmee het benodigde geld, 550.000 euro, binnen. Het gaat om een speciaal leer- en werkproject voor mensen met langdurige, psychiatrische problemen. Het werk in de brouwerij, dat in december begint, moet de kwaliteit van hun leven verbeteren. Met slijterijen in Dronten en omgeving zijn afspraken gemaakt over de afname van het bier. Burgers laat zich niet afschrikken door het faillissement van Klokbier in Lelystad. Praght is volgens hem als sociale firma niet louter afhankelijk van de afzet en krijgt ook subsidie voor de werknemers in de brouwerij. Begin volgend jaar staat Praghtbier in de schappen van de slijter.

In 2009 werd er 200 hl gebrouwen. In 2010 werd een verdubbeling van deze hoeveelheid verwacht. Er waren in 2010 verschillende brouwerijhuurders die gebruik maken van de brouwfaciliteiten van Brouwerij Praght, waaronder Bierbrouwerij De Eem, Brouwerij Florindia en de Muifelbrouwerij. Begin 2010 werd de brouwinstallatie aangepast: een groter vermogen om sneller te kunnen verhitten en een grotere diameter van de leidingen. Hiermee wordt een tijdswinst geboekt van drie uur per brouwsel, alsook een kwaliteitsverbetering van het bier. In 2010 werden er twee liggende lagertanks van 10 hl geplaatst. In 2015 werd de mogelijkheid onderzocht om de brouwerij als zelfstandige onderneming voort te zetten. Op dat moment maakte de Drontense boerderij nog onderdeel uit van de zorginstelling Triade. Sinds begin 2017 valt de brouwerij niet meer onder de zorggroep en is Maurice Bouma zelf de eigenaar van de brouwerij.

De installatie is door Maurice verbouwd naar eentje met een capaciteit van 10 hl en dit zal later nog worden uitgebreid. Bij de overname is ook een stookvergunning aangevraagd zodat er op kleine schaal gestookt kan worden. Verder is er een mouterij opgestart. Hier kunnen lokale (niet gangbare) granen worden vermout om mee te brouwen en te stoken. De mout kan ook worden gerookt met diverse houtsoorten, rookturf, etc.

In de loop van 2018 zal de brouwerij verhuizen van de boerderij aan de Wisentweg naar de Staalwijk op het bedrijventerrein. Omdat er met de boerderij andere plannen waren was brouwer Maurice Bouma genoodzaakt om op zoek te gaan naar een nieuwe locatie. De brouwerij ging hiermee ook - los van Triade - zelfstandig verder.

Eind 2019 komt het nieuws dat er ook een vestiging komt bij de Bataviawerf in Lelystad.

Eigenaren


Brouwers

Bieren (16)

Niet meer gebrouwen bieren (3)


-- Adverteerders --

© 2017-2020 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur