Facebook Twitter

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Stadsbrouwerij Cambrinus (Zutphen)

Brouwerij

Workshopbrouwerij

Opgericht: 2006

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: Facebook Instagram Ratebeer Untappd Website Website

Statutaire naam KvK: HANZE-STADSBROUWERIJ B.V. (05072189)

Contactgegevens

Provincie: Gelderland

Telefoon: 0575-546688
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vestigingsadres

Houtmarkt 56B
7201 KM Zutphen

Bezoekmogelijkheden

Proeflokaal: Ja
Rondleidingen: Ja

Aangesloten bij

CRAFT

Geschiedenis

Stadsbrouwerij Cambrinus is het grand café van de Hanze-Stadsbrouwerij en is gesitueerd in de historische binnenstad van Zutphen. Naast het cafégedeelte is er ook een authentiek middeleeuws proeflokaal en een gezellig terras. Achterin het grand café worden in de eigen brouwinstallatie de speciaalbieren gebrouwen. De Stadsbrouwerij brouwt alleen voor het eigen café aan de Houtmarkt in Zutphen.

Zutphen werd in 2006 verrijkt met Brasserie Hanze-Stadsbrouwerij aan de Houtmarkt 56, waarin voorheen Mexicaans restaurant Ay Caramba zat. Tweemaal in de week worden daar ambachtelijk zes bovengistende bieren gebrouwen. Van dinsdag tot en met zondag kan het publiek er tussen 10 en 22 uur terecht voor rondleidingen, een hapje en drankje. In Deventer en hun woonplaats Zwolle konden Gerrit (1955) en Elice Wolf (1971) hun droom niet waarmaken. `Maar in Zutphen zijn we hartelijk ontvangen en hebben alleen maar positieve reacties op onze plannen gekregen', aldus het stel, dat met zoontje Stefan (2005) boven de zaak gaat wonen. Gerrit was werkzaam als facilitair directeur bij Essent. De samensmelting van een aantal bedrijven die uiteindelijk Essent vormden had een reorganisatie tot gevolg, waarmee de baan van Gerrit op de tocht kwam te staan. Als gevolg hiervan werd hij zelfstandig interim- en crisismanager/teambuilder. Gerrit liep in 2006 al ongeveer 25 jaar mee in de brouwwereld. Zo had hij op dat moment al heel veel ervaring als amateurbrouwer en was hij ook actief als keurmeester bij het Bier Keurmeester Gilde (BKG). Bij zijn speurtocht naar een geschikte locatie kon hij niet rekenen op de medewerking van de gemeente Deventer en Zwolle. Blikvanger van de stadsbrouwerij zijn twee reusachtige koperen ketels, die fraai aangelicht midden in het proeflokaal staan. `De ketels en brouwerij-installatie met moderne techniek zijn aangeschaft bij Fejes & Kaltenecker in het Hongaarse Miscolc. De pui moet er deels uit om de ketels hier binnen te krijgen', aldus de in Wezep geboren Wolf. Op maandag 8 mei 2006 werden de ketels geplaatst. `Gerrit krijgt van mij voor zijn verjaardag alvast een blikje koperpoets', lacht Elice. De geboren Enschedese weet inmiddels via haar man en zijn broer Henk ook alles van brouwen af. Broer Henk (`Hij kan alles maken wat zijn ogen zien') staat het duo in Zutphen als technische man bij. Op dinsdag 13 juni werd gestart met de horeca. Grolsch is de huisleverancier. Trainingen Het echtpaar Wolf gaat tevens trainingen gemeenschappelijk bierbrouwen geven, waarbij de opdrachtgevers kunnen variëren van politieke partijen tot bedrijven op bijvoorbeeld ICT- en logistiek gebied. `Daarin staat samenwerking centraal. Tijdens het brouwproces doen zich veel momenten voor om bij te sturen, waardoor de deelnemers een brug kunnen slaan naar de praktijk, weet Wolf als ex-directeur facilitair bedrijf Essent en zelfstandig interim- en crisismanager/teambuilder uit ervaring. De training resulteert in 60 tot 80 liter ambachtelijk gemaakt bier. Wolf: `De deelnemers hebben dan hun eigen product gemaakt. Na een aantal weken wordt het bier gebotteld en is daarna gereed voor consumptie. Een aardige geste voor relaties of vrijdagmiddagborrel. Ook kunnen ze een eigen etiket ontwerpen. Bezoekers zien dan het 'wort' (suikerwater) vanuit de grote ketels in het proeflokaal via een koperen buis naar het keldergewelf lopen. Daar vindt achter een glazen wand het gistingsproces plaats in vier conische ketels. Van daaruit stroomt het bier naar de druktank. 'Iedereen kan zowel boven als beneden onze zelfgebrouwen bieren op tap proeven, variërend van een Magistraat tot een nog geheim Zutphens bier dat we gaan lanceren.' Belangrijke elementen worden ook het proeflokaal, de authentieke stamtafel, een speelhoekje voor kinderen en keuken voor de brasserie. In de brouwerij zijn straks diverse Hollandse, Belgische en Franse menu's en hapjes en drankjes te krijgen. Elice: 'Een aantal gerechten wordt bereid op basis van bier. 'Voor de opening moet er nog flink worden verbouwd om het etablissement een middeleeuwse sfeer te geven. Andere kleuren, nieuw meubilair en reusachtige kleurenfoto's van hop en natuurproducten completeren de sfeer. 'We hopen straks ook bier te exporteren naar Deventer en Zwolle,' zeggen Gerrit en Elice Wolf en denken aan sportieve wraak. In juni 2006 werd de brouwerij geopend. Transport en plaatsing van de installatie van Hongaarse makelij zorgden voor vertraging. 'Bovendien had de biertechnische dienst van Grolsch de handen meer dan vol aan de aanleg van een installatie in de kelder. Daar zitten liefst veertien tappunten van ketel- naar fustbier. Een wirwar aan leidingen, slangen en ketels, waarin alle bieren op temperaturen variërend van drie tot twaalf graden kunnen worden gehouden' aldus Gerrit Wolf. De brouwerij heeft de beschikking over twee geelkoperen brouwketels van elk 5 hl en beschikt tevens over een restaurant. Daarnaast is een flessen- en fust-vulmachine aanwezig. Bij aanvang was het de bedoeling om twee keer per week te brouwen. Per keer kan er 5 hl worden gebrouwen. Het bier wordt geschonken in het bij de brouwerij behorende restaurant en diverse horecabedrijven. Hanze-steden De samenwerking tussen de Hanzesteden kreeg in de Middeleeuwen gestalte. Het was een verbond van rijke kooplieden en steden, die aan de zee of aan een rivier lagen, met als doel het versterken van de economie in die steden. Het was een sterk verbond waar in de 15e eeuw ongeveer 160 steden waren aangesloten uit onder andere Duitsland, Scandinavië, Rusland en Nederland. Bekende Hanzesteden waren Bremen, Rostock, Anklam, Magdeburg, Bergen (Noorwegen), Sint Petersburg en Demmin. In Nederland onder andere Kampen, Zwolle, Doesburg, Tiel, Zutphen, Arnhem en Nijmegen. Na de bloeiperiode nam het belang van het verbond af en verdween de samenwerking.

In maart 2013 werd de naam van de Hanze-Stadsbrouwerij gewijzigd in Stadsbrouwerij Cambrinus.

Eigenaren


Brouwers

Bieren (12)

In het nieuws

-- Adverteerders --

© 2017-2020 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur