Facebook Twitter

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Bronckhorster Brewing Company

Brouwerij

Opgericht: 2005

Namen

(2005-2016) Brouwerij Rodenburg
(2016-) Bronckhorster Brewing Company

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: Facebook Instagram Ratebeer Untappd Website Website Website

Statutaire naam KvK: Bronckhorster Brewing Company B.V. (65766962)

Contactgegevens

Provincie: Gelderland

Telefoon: 06-16478477 (Steve) / 06-16340422 (Yvon)
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vestigingsadres

Rhabergseweg 9
7224 NA Rha (gemeente Bronckhorst)

Bezoekmogelijkheden

Proeflokaal: Ja
Openingstijden: Zie: http://site.bronckhorster.beer/proeven-beleven/.
Rondleidingen: Ja Zie: http://site.bronckhorster.beer/proeven-beleven/.

Geschiedenis

De initiatiefnemer achter Brouwerij Rodenburg is de Engelsman Steve Gammage (1956), die zich in 1980 in Nederland vestigde, alwaar hij een eigen schildersbedrijf begon dat uitgroeide tot een bedrijf met acht werknemers en waar hij ook zijn vrouw Yvon leerde kennen. Steve is oorspronkelijk afkomstig uit Richmond (Noord-Yorkshire). Steve liep al jaren met plannen rond om van zijn hobby, speciaalbier, zijn werk te maken en een eigen brouwerij te beginnen. In 2010 kwam zijn droom uit en werd zijn eigen brouwerij geopend. De brouwerij is gelegen op een schitterende locatie met uitzicht op de omliggende landerijen. De theorie leerde hij bij de University of Sunderland (Brewlab), alwaar hij de cursussen Practical brewing en Microbiology volgde. In 2007 kregen zijn plannen verder gestalte toen hij een bezoek bracht aan de Brau Beviale in het Duitse Neurenberg. Hij wist er een tweedehands brouwinstallatie op de kop te tikken met een capaciteit van 10 hl, gemaakt door een Duits familiebedrijf in de omgeving van Trier. Pas eind 2009 kon er tot de installatie van de apparatuur worden over gegaan. Hij kreeg hierbij de hulp van BdB Bier Know How uit Duitsland. Eind maart 2010 werden de eerste proefbrouwsels gebrouwen. Alvorens er kon worden gebrouwen moest er een grondige verbouwing plaats vinden van de grote boerenschuur die stamt uit 1952. Om deze verbouwing mogelijk te maken verkocht Steve zijn schildersbedrijf. In 2002 verkocht hij zijn woning in Steenderen om deze in te ruilen voor een riant woonhuis in het buurtschap Rha (gemeente Bronckhorst) gelegen op 1,5 hectare grond en een zeer ruime boerenschuur van 550 vierkante meter. Deze schuur, van oorsprong een binnenbak met stallen voor de werkpaarden, onderging een ingrijpende verbouwing waarbij een poging werd gedaan om zoveel mogelijk behouden te laten blijven van het oorspronkelijke karakter van het pand. Uiteindelijk verrees er een proeflokaal, vanwaar de bezoekers uitzicht hebben op twee koperen brouwketels die zich bevinden in dezelfde ruimte en eerder dienst deden bij een brouwerij in het Duitse Rheinland. In 2012 werd het proeflokaal bezocht door 4.000 bezoekers. De zwager van Steve, Anton, geeft rondleidingen, terwijl zijn vrouw Yvon en haar zus Thea de catering verzorgen. In een aparte ruimte staan zes dubbelwandige RVS-ketels die afkomstig zijn uit de Japanse stad Kobe. Daarnaast beschikt de brouwerij over enkele ruimtes waarin onder meer een flessenafvuller en schrootmolen staan opgesteld en één die als warme kamer is ingericht. In 2011 werd er twee … drie keer per week gebrouwen. Per keer wordt er 10 hl gebrouwen. Bij het bedenken van de naam van de brouwerij liet de brouwer zich inspireren door het boek "De geschiedenis van Rhaa". Rodenburg of Vrouwe van Eltens Stede is de naam het pand aan de Rhabergseweg. Het is een zeer oude hofstede. Het pand is sinds 1600 bijna onafgebroken eigendom geweest van de familie Metz. De boerderij werd in 2003 gekocht.

Bronckhorster bier komt straks echt uit Achterhoek
TC Tubantia, Maandag 15 januari 2007 (Winterswijk)
BRONCKHORST - Een viertal Achterhoekse bierbrouwsels komt nu nog uit een brouwerij in Bodegraven, maar als het aan Steve en Yvonne Gammage ligt, worden de speciaalbieren in de Achterhoek gemaakt. Bronckhorster Blond, Angus Tripel, Herfstbok en Scrooge zijn de namen die Steve en Yvonne Gammage aan de bieren gaven die ze al sinds 2005 op de markt brengen. Maar de bieren die een deel van hun naam ontlenen aan de de gemeente waarin het dorpje Rha ligt, worden in werkelijkheid niet in de Achterhoek gebrouwen, zoals Ben Weenink dat bijvoorbeeld wel doet bij Erve Kots in Lievelde. Nu ziet het er naar uit dat Gammage binnen afzienbare tijd op zijn boerderij in Rha kan gaan brouwen. De Engelsman van geboorte, die al 25 jaar in Nederland woont, heeft sinds hij met zijn partner vier jaar geleden van Steenderen naar Rha verhuisde, plannen om in de boerderij en de schuur een brouwerij onder te brengen. Een brouwinstallatie, gisttanks, een bottelinstallatie en een etiketteermachine heeft hij nodig om zijn bier in eigen huis te maken. 'Ik schat dat dat ongeveer 130.000 euro gaat kosten. We zijn bezig fondsen bij elkaar te zoeken. Eerst liepen aanvragen voor milieu- en bouwvergunning moeizaam en moesten we het brouwen laten doen door een microbrouwerij in Bodegraven. Maar inmiddels krijgen we alle medewerking van de gemeente Bronckhorst. De plannen liggen ter inzage als er geen bezwaren komen kunnen we snel beginnen.' Steve en Yvonne Gammage moeten nu nog met de hand de etiketten op de flessen plakken, maar laten dat straks over aan een machine. 'Op dit moment brengen we jaarlijks tussen de 25.000 en 30.000 liter bier op de markt, als de eigen brouwerij eenmaal draait is ons doel zo'n 50.000 liter per jaar.' Het bier wordt gedistribueerd door een Lochems bedrijf en is verkrijgbaar bij supermarkten en slijterijen in onder meer Doetinchem en Winterswijk."

Aanvankelijk werden de bieren van Brouwerij Rodenburg gebrouwen met behulp van de brouwinstallatie van Brouwerij De Molen in Bodegraven. Aldaar werd er een blond, een tripel en een weizen gebrouwen. In 2008 werd er gestopt met het brouwen in Bodegraven. Per 1 april 2016 werd de naam van de brouwerij gewijzigd van Brouwerij Rodenburg naar Bronckhorster Brewing Company. In de loop van 2017 zal er naast de brouwerij een proeflokaal worden gebouwd. Het bestaande gebouw wordt te klein en de brouwerij wil bovendien de proeverijen scheiden van de ruimte waar het brouwproces plaats vindt.

Eigenaren


Brouwers

Bieren (26)

Niet meer gebrouwen bieren (10)

Organisatie Bierevenementen


-- Adverteerders --

© 2017-2020 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur