Mongozo
Brouwerijhuurder
Opgericht: 1998Gestopt: 2009
Provincie: Limburg
Postadres
VenrayGeschiedenis
Mongozo is de merknaam van traditionele bieren die afkomstig zijn uit verschillende exotische culturen. Mongozo betekent 'proost' in de moedertaal van Henrique Kabia, de taal van het Chokwe volk, dat tegenwoordig verspreid leeft over Angola, Kongo en Zambia. Mongozo bieren worden gebrouwen met ingrediënten uit ontwikkelingslanden die fair trade en/of biologisch gecertificeerd zijn.
Het brouwen van Mongozo Palmnut vindt zijn oorsprong in de 18e eeuw in het dorpje Saluseke, centraal gelegen in zuidelijk Afrika. Dit dorpje behoorde tot het oude en goed georganiseerde rijk Lunda. In deze eeuw was in een periode van twintig jaar nergens vlees van wilde dieren te vinden. Elke jager uit het dorp kwam met lege handen van de jacht terug. In Saluseke woonde de over-over grootmoeder van Henrique Kabia. Deze vrouw haalde palmwijn uit de palmnoot er verkocht deze wijn. De over-over grootvader van Henrique was een dappere jager van Shimbiriki (stekelvarkens), het favoriete vlees van het Lunda volk. Op een dag ging de over-over grootvader van Henrique jagen maar keerde niet terug. In het dorp kon niemand de verdwijning verklaren. Ze begonnen een rouwperiode van een week, maar op de derde dag werd het dorp vroeg wakker gemaakt door het geluid van de marimba (xylofoon), het populaire muziekinstrument van het Lunda volk, dat vroeger als communicatiemiddel werd gebruikt. Het goede bericht luidde, dat de over-over grootvader van Henrique terug keerde naar het dorp met een shimbiriki (stekelvarken). Hiermee was de slechte periode voorbij en volgens Afrikaanse traditie ontving iedere dorpeling een deel van het vlees. Het dorpshoofd verzocht hierop de over-over grootmoeder om een speciaal bier te brouwen, om zo deze triomf te kunnen vieren. Ze besloot om, in plaats van de palmwijn te distilleren, palmnoten als ingrediënt te gebruiken voor het maken van bier. Na vijf weken was het bier klaar, opgeslagen in grote kalebassen met een inhoud van 30 liter. Een kleine kalebas is traditioneel een natuurlijke Afrikaanse drinknap. Elke dorpeling proostte op de gezondheid van hun buurman door het uitspreken van het woord mongozo, hetgeen 'proost' betekent of 'op je gezondheid`. Er werd genoten van het bier en het feest zou nog lang duren! De unieke smaak van het bier werd door het hele dorp op prijs gesteld en al snel ook door het hele rijk. Er was grote vraag naar dit bier en daarop bouwde de over-over grootmoeder van Henrique een kleine brouwerij achter haar strooien hut. Een grote kruik van aardewerk diende als vat. Haar oven bestond uit 3 … 4 grote stenen om een paar stukken brandend hout. Hieruit bestond het grootste gedeelte van haar uitrusting. Grote kalebassen dienden als flessen en uit de kleine werd gedronken. Alle jagersvrouwen waren op de één of andere manier bij het bierproces betrokken. Ze zouden het na elke jacht aan hun dappere mannen aanbieden, dan aan hun familieleden en vervolgens aan vrienden, buren enz. Hierdoor nam het aantal intieme cafés toe die zich of in de woonkamers bevonden of buiten in de schaduw van een mangoboom. Ze werden uitsluitend door vrouwen bediend. De traditionele cafés waren gemakkelijk herkenbaar door de grote kalebassen die buiten bij de ingang van de hut stonden.
De kolonialisatie kwam in Afrika met geïmporteerde bieren, brouwtechnieken en al snel met brouwerijen, voornamelijk uit Europa. Deze bieren werden gebrouwen op basis van Europese recepten met ingrediënten al dan niet afkomstig uit Europa. Het betrof hier alleen pilsener, dat verkocht werd in flessen voorzien van een Afrikaans etiket. Dit heeft geresulteerd in een sterke daling van de eigen traditionele bierconsumptie. Maar gelukkig zijn veel Afrikanen trots gebleven op hun eigen traditionele bieren, drinkend op de hoek van de markt, op de hoek van de straat of onder de mangoboom. Het is daarom dat het traditionele brouwproces en de consumptie van Mongozo bier is blijven bestaan.
Henrique Kabia was het enige kind - en zoon - en daarom leerde zijn moeder hem, buiten de traditie dat alleen vrouwen bier mochten brouwen, de traditionele brouwtechniek van Mongozo. In 1993 kwam Henrique als vluchteling in Nederland wonen en besloot om de familietraditie van Mongozo in Europa voort te zetten. Henrique slaagde erin om Mongozo Palmnut te brouwen met behoud van de authentieke receptuur van vroeger. Dit gebeurt nu met moderne apparatuur om de kwaliteit en het niveau aan alcohol te stabiliseren. Het hoofdingrediënt, de Afrikaanse palmnoot, wordt gekocht van Afrikaanse boeren voor een eerlijke prijs. Een voorbeeld van ontwikkelingshulp. In 1998 besloten Henrique Kabia en Jan Fleurkens om gezamenlijk Mongozo te vermarkten. In 1999 werd Mongozo Palmnut officieel op de Nederlandse markt gebracht. De Afrikaanse palmnoot is het ingrediënt dat dit exotische speciaalbier zijn krachtige smaak geeft. Het is de moderne versie van traditioneel bier uit Angola. Het bier bevat 7%. In 2001 werd Mongozo Banana gelanceerd. Het bananenbier komt oorspronkelijk van de Massai, een stam die leeft in Kenia en Tanzania. Het is een tropisch fruitbier dat volgens traditioneel recept gebrouwen wordt. Het bier heeft een mild exotische smaak en bevat 4.8%.
Mongozo kreeg steeds meer een plaats in de hedendaagse multi-culturele samenleving. Het was een logische stap met ingrediënten van andere exotische culturen te gaan werken. In 2003 werd Mongozo Quinua op de markt gebracht. Een bier gemaakt van de Golden grain of the Andes. De quinua is fair trade en biologisch gecertificeerd. Gemaakt volgens een origineel recept van Mongozo en een wereldprimeur! Een bier met een licht bittere afdronk met 5.9%. Quinua wordt overigens ook op kleine schaal in Afrika verbouwd. Bij een tragisch ongeval overlijd Henrique Kabia in juni 2003. Het bedrijf gaat verder op de ingeslagen weg zoals Henrique gewild zou hebben. In de lente van 2005 wordt Mongozo Coconut gelanceerd. Het bier wordt traditioneel in Kenia gebrouwen. Mongozo heeft er een geheel eigen bier van gemaakt. Het is een exotisch bier met de frisse smaak van kokosnoten en bevat 3.5%. Mongozo Coconut draagt het fair trade keurmerk. Dit bier wordt vaak uit kokosnoten gedronken. Glaswerk is echter ook beschikbaar. Verder zijn er biervilten, posters, flyers, tafelkaarten en vlaggen. Als geschenk is een houten verpakking voor drie en 6 flessen op de markt.
Mongozo heeft een plaats in de hedendaagse multi-culturele samenleving. Het bier dat een brug slaat tussen diverse culturen. Mongozo is een vermenging van oude biertradities, een voorbeeld van bier brouwen waar ingrediënten, recepten, drinkwijzen en brouwtechnieken van verschillende culturen zijn versmolten. Mongozo gebruikt uitsluitend ingrediënten die tegen een eerlijke prijs zijn ingekocht bij boeren in ontwikkelingslanden. De aankoop van deze ingrediënten betekenen een rechtstreekse bijdrage aan de verbetering van de leef- en werkomstandigheden in deze landen. De belangrijkste ingrediënten van Mongozo zijn fair trade en/of biologisch gecertificeerd. De ingrediënten van alle Mongozo bieren zijn biologisch gecertificeerd. Mongozo Banana, Quinua en Coconut zijn binnen afzienbare tijd ook allen Max Havelaar/Fair Trade gecertificeerd. De palmnoten voor Mongozo Palmnut worden eveneens tegen eerlijke prijzen ingekocht. Bierliefhebbers kunnen op sociaal verantwoorde wijze genieten. Vandaar de slogan van Mongozo: so Fair so Good!
De bieren van Mongozo zijn te verkrijgen bij Fair Trade- en wereldwinkels, (multi-culturele) festivals, exotische restaurants, musea, dierentuinen, slijterijen, strandtenten en horeca, in verschillende landen binnen Europa. Ook buiten Europa wordt Mongozo verkocht. De bieren van Mongozo worden gebrouwen met behulp van de brouwfaciliteiten van Brouwerij Huyghe in het Belgische Melle.
In november 2011 heeft het Fairtrade, Biologische en Glutenvrije pils van Mongozo tijdens de International Beer Week in Israël de Double Gold Medal gewonnen op de biercompetitie BIRA 2011 in Tel Aviv. Bovendien kwam het pils naar voren als beste bier van de categorie Speciality Beers. Bieren van over de hele wereld namen deel aan de competitie die werd ingedeeld in 59 categorieën. Een internationaal gekwalificeerde jury onder leiding van de Tsjechische bierexpert Ing. Josef Tolar beoordeelde de deelnemende bieren.
Sinds 2009 is het biermerk in handen van Brouwerij Huyghe (België). Daarmee is het geen Nederlandse brouwerijhuurder meer.
Eigenaren
Brouwers
Niet meer gebrouwen bieren (9)
Regulier assortiment
Mongozo Banana Mongozo Buckwheat White Beer Mongozo Coconut Mongozo Mango Glutaner Mongozo Mongozo Palmnut Mongozo Premium Pilsener Mongozo QuinuaIn het nieuws
-
Mongozo pils wint Double Gold op International Beer Competition BIRA 2011
Bio Journaal, 21 oktober 2011
Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop