Facebook Twitter

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Brouwerij De Prins (Gilze)

Brouwerij

Opgericht: 1664
Gestopt: 1940

Provincie: Noord-Brabant

Vestigingsadres

Nerhoven 10 Gilze (gemeente Gilze en Rijen)

Geschiedenis

In 1664 had Bastiaen Wijnants een herberg met brouwerij in Nerhoven, een buurtschap bij Gilze. De herberg/brouwerij kwam vanaf 1668 in het bezit van Sebastiaan Beckers. Via overerving bleef de brouwerij ruim anderhalve eeuw binnen de familie Beckers. Volgens een archiefstuk werd de brouwerij in Nerhoven rond 1750 opgericht. Het is onduidelijk of Cornelis Princen, zoon van Johanna Beckers, destijds een nieuwe brouwerij is begonnen of dat de brouwerij toen De prins is gaan heten. Aangenomen wordt dat dit een voortzetting was van de oude familiebrouwerij.

Vanaf 1822 werd brouwer en herbergier Gerard van Poppel, zoon van Anna Maria Princen, eigenaar van De Prins. Hij werd opgevolgd door zijn weduwe Cornelia Schenkers (in 1849), haar zoon Cornelis van Poppel (in 1880) en diens zoon Gerardus Jacobus van Poppel (in 1897). Gerard Jacobus kreeg in 1916 toestemming om de brouwerij te vergroten en uit te breiden met een limonadefabriek.

Nadat Gerardus in 1935 was overleden werd de brouwerij voortgezet door zijn weduwe Petronella Menssen en hun zoons Cornelis en Piet. Cornelis van Poppel werd in 1940 directeur van de Cambrinus Brouwerij in Etten. Daarna werd gestopt met brouwen in Gilze en werd er alleen nog maar bier uit Etten verkocht. De limonadefabriek bleef nog tot ongeveer 1947 in bedrijf.

Eigenaren


-- Adverteerders --

© 2017-2020 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur