Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Leidsche Bierbrouwerij

Brouwerij

Opgericht: 2004

Namen

(2004-2009) Leidsche Bierbrouwerij De Wijde Wereld
(2009-2019) Leidsch Bier
(2019-) Leidsche Bierbrouwerij

Hoofdtype

(2004-2011) Brouwerijhuurder
(2011-) Brouwerij

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: Brewver Facebook Facebook Group Instagram Ratebeer Twitter Untappd Website

KvK-registratie: Leidsche Bierbrouwerij (28100022)

Contactgegevens

Provincie: Zuid-Holland

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vestigingsadres

Flevoweg 6b
2318 BZ Leiden

Bezoekmogelijkheden

Proeflokaal: Nee
Rondleidingen: Rondleiding/proeverij alleen op afspraak voor groepen van 8 tot en met 24 personen.

Geschiedenis

Voordat Jan-Willem Fukkink, aanvankelijk werkzaam als IT-projectmanager, zijn eigen brouwerij begon was hij al actief als amateurbrouwer. Hij was sinds 2000 actief als hobbybrouwer en lid van Amateurbierbrouwersvereniging 't Wort Wat, alwaar hij ook als bestuurder actief was. Het plan om een eigen brouwerij te beginnen ontstond in 2003: een zelf ontwikkeld recept voor een blond bier (met de naam Slim Blondje) scoorde erg goed bij familie en vrienden.

In 2004 startte Jan-Willem Fukkink onder de naam Leidsche Bierbrouwerij De Wijde Wereld. Jan-Willem liet zijn bieren in eerste instantie brouwen bij De Proefbrouwerij (België). Met de introductie van Leidsch Blond (in april 2004) was de officiële start een feit. Leidsch Dubbel (het tweede bier) volgde in april 2007. In eerste instantie als eenmalig brouwsel maar later ook vast in het assortiment. Ter gelegenheid van het eerste lustrum werd in april 2009 Leidsch Weizen (het derde bier) geïntroduceerd.

Begin 2009 werd de naam gewijzigd in Leidsch Bier. Met het betrekken van een eigen bedrijfspand aan de Flevodwarsweg (medio 2010) en het verkrijgen van de brouw/accijns-vergunning (mei 2011) was er weer een echte bierbrouwerij in Leiden. Dat was eerst nog op zeer kleine schaal, want met een hoeveelheid van 1 hl per maand kun je spreken van een nano-brouwerij. Met deze faciliteiten werd het wel mogelijk om nieuwe, experimentele, en verrassende bieren te brouwen. Stapsgewijs werd de brouwcapaciteit in de jaren die volgden vergroot. Zo werden er In 2012 nieuwe gisttanks geplaatst, waardoor er 5 hl per dag kon worden gebrouwen.

Sinds 1 januari 2016 is brouwer Jan-Willem full-time werkzaam voor de brouwerij.

Op de etiketten staan schilderijen van Jan Steen afgebeeld. Jan Steen was een Leidse schilder die tevens brouwer was in Delft en in zijn schilderijen boodschappen verwerkte met een verwijzing naar bier en vrolijkheid. Het etiket van Morsporter vormt hierop een uitzondering. Op dit etiket staat een foto van de 17e eeuwse Morschpoort afgebeeld. De etikettenlijn van Leidsch Bier is ontworpen door Bob van Dijk van B71 Ontwerp.

Eigenaren

(2004-heden)

Brouwers

(2004-heden)

Bieren (15)

Regulier assortiment

La Dixième Leidsch Aaipiejee Leidsch Blond Leidsch Kwartiertje Leidsch Moons Scheve Hoed Singelbier

Overig

BamBam Steenbier Jansen Tripel Kerstbomenbier Keytown Session Ale Leidsch Kuytbier Leidsch Weizen Pine Tops Boogie Ale Wintersplinter

Niet meer gebrouwen bieren (14)

Overig

Bagel Blond Bittere Tranen Body And Soul Boisot Gouden Koers Klompenbock Leidsch Dubbel Leidsch Pumpkin Raisin Bock Moons Morsporter Road To Nowhere SleutelWit Tommiegun Tripel Turbo Klompenbock

Organisatie Bierevenementen

  1. Leidsch Kwartiertje VrijMiBo @Meneer Jansen, 20 mei 2022
  2. Brouwerij tour met open inschrijving @Leidsche Bierbrouwerij, 27 mei 2022

Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop

-- Adverteerders --

© 2017-2024 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur