Facebook Twitter

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

De Heidebrouwerij

Brouwerijhuurder

Workshopbrouwerij

Namen

(2005-2015) De Veluwse Heidebrouwerij
(2015-) De Heidebrouwerij

Opgericht: 2005


Telefoon: 0318-785428
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: Facebook Instagram LinkedIn Ratebeer Twitter Untappd Website

Statutaire naam KvK: Siphelo B.V. (64790487)

Vestigingsadres

Nieuwe Kazernelaan 2 (Gebouw 3)
6711 JC Ede

Proeflokaal : Nee
Rondleidingen: Ja

Provincie: Gelderland

Geschiedenis

De Veluwse Heidebrouwerij maakte aanvankelijk gebruik van de brouwfaciliteiten van de Maasland Brouwerij uit Oss en was tevens lid van de Maasland Groep. Drie lokale Edese bierbrouwers en -genieters vonden het tijd dat de Veluwe weer zijn eigen bierbrouwerij kreeg en richtten in augustus 2005 de Stichting De Veluwse Heidebrouwerij op. Het bestuur stelde dat bierbrouwen ooit een onderdeel van het dagelijkse leven was. Zo had Ede rond 1800 een eigen brouwerij, zoals zoveel dorpen en steden. Dirk de Brouwer hanteerde er de roerstok. Naast brouwer was hij ook raadslid. Dirk en zijn vader woonden in de Brouwershoeve. Tegenover de Brouwershoeve stond een pand waarin de brouwerij gevestigd was. Dat werd na sloop van de brouwerij in 1850 de tuin van de latere boekhandel Het Wapen van Ede. Doel van de stichting was de promotie van streekproducten. Het middel om dit doel te bewerkstelligen was een eigen bier met een regionaal karakter. In 1996 kwam de plaatselijke landbouwschool, het Groenland College, in het kader van een eenmalig project, met een "Parelend Honingbier van de Ginkelse heide" op de proppen. Voor Gerrit Hammink was dit een bron van inspiratie. Nog datzelfde jaar kwam het, met behulp van de brouwfaciliteiten van de Maasland Brouwerij gebrouwen, Veluws Heidebier op de markt. Dit bier werd afgezet via plaatselijke slijters in Ede. Begin 2005 speelde Gerrit, samen met Michiel van der Kaaden en Pim Hopman, met de gedachte voor zichzelf wat op te zetten. Het plan was om zoveel mogelijk gebruik te maken van producten van de Veluwe. Er werd bijvoorbeeld Edese Heidehoning afgenomen van imker Jaap Doornweert. In de loop van 2006 besloot Michiel van der Kaaden wegens tijdgebrek zijn activiteiten voor De Veluwse Heidebrouwerij tijdelijk te staken. Gerrit Hammink verzorgde, naast zijn brouwwerkzaamheden, in de avond lezingen op het gebied van bierbrouwen. Op 30 maart 2012 werd de brouwerij officieel geopend op een nieuwe locatie, namelijk in de voormalige manschappenkeuken van de Prins Mauritskazerne, een historische plek, want in de loop der jaren hebben duizenden militairen in het naastgelegen restaurant hun maaltijd genoten. De keuken werd aangepast en er werd een compleet nieuwe brouwerij/zeepmakerij aangelegd. Naast een brouwerij is er ook een zeperij gevestigd, namelijk Zeepmakerij ReginaZeep. De zeperij wordt uitgebaat door Ineke Hammink, de vrouw van Gerrit Hammink. Ineke krijgt hierbij de hulp van haar dochter Eveline. Zowel het bier als de zeep zijn streekgebonden producten. Op 1 augustus 2011 werd de nieuwe installatie in gebruik genomen. De 3 hl installatie werd gekocht in Duitsland. De filterketel is tevens ontworpen om "high-gravity" te kunnen brouwen om zo een hoger rendement in volume te kunnen verkrijgen. In de whirlpool worden de hop en de eiwitten gescheiden van de wort. In 2012 had de brouwerij de beschikking over een lagercapaciteit van 2.500-3.000 liter. Het bier wordt uitsluitend afgevuld in 75 cl flessen. Tijdens de vergisting wordt er gebruik gemaakt van korrelgist. Vader Gerrit en zoon Jaap Hammink nemen het brouwproces voor hun rekening. Naast het brouwen van bier worden er ook workshops bierbrouwen verzorgd door de brouwerij. Deze workshops vinden plaats in de kazernekeuken in de voormalige soepketels van 60 liter, waarvan er een zelfs een roerwerk heeft. De brouwerij vergist en bottelt het bier vervolgens zelf. In 2016 werd de naam van de brouwerij gewijzigd van de Veluwse Heidebrouwerij naar De Heidebrouwerij. Vanaf dat moment werd er geen bier meer gebrouwen in de brouwerij. De productie werd verplaatst naar andere brouwerijen. Het Eef Pils werd gebrouwen in het Belgische Vichte bij Verhaeghe en de andere bieren onder andere bij de Belgische brouwerij Ter Dolen en De Loonbrouwerij in Cothen. In de loop van 2017 heeft Gerrit Hammink besloten zijn activiteiten voor De Heidebrouwerij te staken en naam ook zijn brouwinstallatie mee.

Vanaf najaar 2017 wordt er ieder kwartaal een nieuw recept uitgeprobeerd naast het vaste assortiment. Deze proefbrouwsels worden in gelimiteerde batches gebrouwen. Het eerste experiment is een Winterbier. Er worden maar liefst zeven verschillende mouten verwerkt, twee hopsoorten en vijf (!) verschillende toevoegingen. Complexiteit in OPTIMA FORMA. Verkrijgbaar vanaf 2e helft december 2017.

De Heidebrouwerij kon in 2018 de nieuwe uitbater worden van de historische Korenbeurs in Arnhem. De brouwer was één van de vijf finalisten van de ideeënwedstrijd voor de nieuwe invulling van de hal in hartje Arnhem. Het ingediende concept Proeflokaal De Bekoring, een samenwerking van bakkers, brouwers en molenaars, moet ook in Ede vorm krijgen. Arnhem zocht een nieuwe uitbater voor de monumentale Korenbeurs, midden op het uitgaansplein Korenmarkt. Het pand was tot eind 2017 nog in gebruik als filmhuis, maar kwam daarna leeg te staan. De gemeente Arnhem schreef een ideeënwedstrijd uit. Achttien plannen werden er ingezonden waaruit een delegatie van ondernemers, bewoners en adviseurs vijf kansrijke concepten koos. Alle finale ideeën hadden een relatie met voeding. De Heidebrouwerij, vertegenwoordigd door HBN Holding, bedacht het Proeflokaal De Bekoring. Hiermee wil de brouwerij aansluiten bij de authentieke bestemming van de Korenbeurs, namelijk de marktplek waar boeren hun graan verhandelden aan bakkers, brouwers en molenaars. In de hal moeten verschillende ambachten elkaar weer gaan ontmoeten. Deze hebben allemaal een relatie met bier. Centraal in de Korenbeurs komt een demonstratie bierbrouwerij waar de hele dag door kleine hoeveelheden bier gebrouwen worden. Er omheen krijgen ambachtelijke toeleveranciers van de brouwerij een plekje. Denk aan producenten van hop, mout, gerst. Maar ook verwerkers van de restanten uit het brouwproces, zoals bakkers die de residu's verwerken in brood.
Het idee werd niet als beste idee gekozen. In de Korenbeurs zal een Coöperatieve Eeterij verrijzen.

Eigenaren

Eigenaren (historie)

Brouwers (historie)

Bieren (8)

Niet meer gebrouwen bieren (4)

-- Adverteerders --

© 2017-2019 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur