Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Olm Bier

Brouwerijhuurder

Opgericht: 2003
Gestopt: 2011

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: Ratebeer Website

Provincie: Noord-Holland

Postadres

Weesp (gemeente Amsterdam)

Geschiedenis

De Olm Brouwerij was oorspronkelijk een onderdeel van J. en M. Horeca Totaal B.V., waarbij de letter J staat voor Jan Berkenbosch en de letter M voor Mark Schneider. Dit bedrijf was actief op het gebied van in- en verkoop van dranken, voornamelijk bier. Op 10 augustus 2005 werd bekend dat het jonge Groningse biermerk Olm naar de beurs wilde. Volgens directeur Mark Schneider had het bedrijf nieuw kapitaal nodig om de groei te kunnen financieren: "Het gaat te hard". De Olm Brouwerij, aanvankelijk gevestigd in Winschoten (M.J. van Olmstraat 39a, 9672 AE, Winschoten), werd in april 2003 opgericht als goedkoop alternatief voor de vier grote brouwers die de Nederlandse markt beheersen: Heineken, Interbrew/InBev, Grolsch en Bavaria. De naam Olm is afgeleid van het adres van het kantoorpand aan de M.J. van Olmstraat in Winschoten. M.J. van Olm was een sociaal bewogen huisarts uit Winschoten. Het bedrijf telde in 2005 vijf medewerkers.

Het bier werd gebrouwen in België en gedistribueerd via drankengroothandels, die in 2005 een zestigtal cafés van Olm voorzien. In het eerste jaar werd alleen pils gebrouwen, medio 2004 volgde een witbier. Voor de horecazaken moesten taps, buitenreclame en terrasschotten worden geplaatst. Ook werd er nagedacht over een bottellijn. Om het benodigde geld binnen te halen werd er gekeken naar een beursgang. De komst van prijsvechter Olm werd door horecaverbond Koninklijke Horeca Nederland (KHN) toegejuicht. De manier waarop sommige brouwers cafés via contracten aan zich binden, noemde KHN "niet meer van deze tijd".

Halverwege 2006 had het geleverde bier volgens Mark Schneider een dusdanig slechte kwaliteit dat het bedrijf alle klanten verliest. Het bedrijf had grote schulden bij de fiscus. In maart 2007 verkocht Mark Schneider alle activa en een deel van de passiva aan OLM Nederland B.V. Bierbrouwerij Huyghe begint in december 2007 een procedure wegens het niet betalen van openstaande facturen. Het faillissement is op verzoek van Bierbrouwerij Huyghe uitgesproken. De bieren van de Olm Brouwerij werden aanvankelijk gebrouwen met behulp van de brouwfaciliteiten van de Belgische Brouwerij Huyghe.

In augustus 2006 maakte de Olm Brouwerij bekend te vertrekken uit Winschoten. Het zag er toen even naar uit dat de brouwerij zich in de Gemeente Valkenburg zou gaan vestigen, maar de brouwerij verhuisde per 1 december 2006 naar Almere-Haven (De Steiger 57, 036-5402406). In 2008 verhuisde de brouwerij weer naar Weesp (Eemmeerlaan 7 - 11, 1382 KA, Weesp). J. en M. Horeca Totaal B.V. werd op 27 januari 2009 failliet verklaard. De naam Olm Brouwerij werd op dat moment gewijzigd in OLM Bier. Nadien werd het bier gebrouwen in een Duitse brouwerij. In 2009 tapten ongeveer 100 horecagelegenheden in Nederland Olmbier. Op jaarbasis werden er 40.000 fusten verkocht.

Op 29 september 2011 werd Olm Bier failliet verklaard. De juridische strijd met Heineken, dat Olm Bier betichtte van vals spel, kon niet worden gewonnen aldus Schneider. De acht werknemers raakten hun baan kwijt. De rechter bepaalde in augustus 2011 in kort geding dat Olm merkinbreuk pleegde door zijn veel goedkopere bier in nagevulde Heinekenfusten aan de man te brengen. Het bedrijf had 30 dagen de tijd gekregen om daarmee te stoppen. In 2012 nam Dutch Beer B.V. de merkenrechten over van het Olm Bier aangekocht uit de boedel van de faillissementen van Olm Brouwerijen B.V. en Mark Schneider. Dutch Beer (een 100% familiebedrijf) heeft met een internationale brouwerij een exclusief contract gesloten van de productie van het via het bestaande recept gebrouwen Olm Pils. Verder zal er bier onder de eigen naam Dutch Beer op de markt worden gebracht. Dit alles wordt geleverd in eigen fusten die als zodanig duidelijk herkenbaar zijn gemaakt in 30 liter one way fusten en in 33 cl flessen. Dutch Beer, gevestigd in Zeewolde, is een groothandel in dranken die naast haar eigen biermerken tevens een assortiment aan internationale bieren (w.o. Corona), alcoholische dranken en postmixen op de markt brengt. Zie www.dutchbeer.eu.

Eigenaren

(2003-2011)

Niet meer gebrouwen bieren (3)

De Witte van Olm Olm Pils Oranje Bier

In het nieuws


Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop

-- Adverteerders --

© 2017-2024 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur