Facebook Twitter

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Huttenkloas

Brouwerijverhuurder

Webshop

Opgericht: 2000
Heeft belang in:

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: BeerAdvocate Facebook Instagram Ratebeer Untappd Webshop Website

Statutaire naam KvK: "Huttenkloas B.V." (08086716)

Contactgegevens

Provincie: Overijssel

Telefoon: 074-2590805
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Postadres

Postbus 303
7550 AH Hengelo (O.) (gemeente Hengelo)

Bezoekmogelijkheden

Bezoek niet mogelijk!

Aangesloten bij

CRAFT

Geschiedenis

Bierbrouwer Ruud van de Gevel (1967) en salesmanager Johan Nijhof stelden zich in mei 2002 het doel een ambachtelijke brouwerij te stichten in Twente. Voordat het zover was hebben maakten zij gebruik van de brouwfaciliteiten van een andere brouwerij. Ruud en Johan kenden elkaar vanaf hun periode bij de scouting. De plannen een eigen kleinschalige, Twentse brouwerij op te richten stamden uit 1998. Ruud studeerde voedingsmiddelentechnologie aan de zuivelschool in Bolsward van waaruit hij stage liep bij de Friese Bierbrouwerij. Na zijn studie in Bolsward studeerde hij parttime door aan de CTL in Gent bij professor Baetslé, een autoriteit op het gebied van bier, naast een halve baan in de zuivelindustrie. Van 1990 tot 1995 was Ruud eigenaar van Brouwerij De Teut in het Belgische Neerpelt. Ruud keerde terug naar Hengelo en ging werken in de vleeswarenindustrie.

In Johan vond hij een compagnon om met hem zijn droom te verwezenlijken. Ze besloten niet te hard van stapel te lopen. Ze namen anderhalf jaar de tijd voor de voorbereiding voordat ze in 2000 met hun eerste bier op de markt kwamen. Het werd gebrouwen met behulp van de faciliteiten van de Zuid-Duitse Schlossbrauerei gelegen in een klein plaatsje in de buurt van Ingolstadt. De eisen die de brouwerij stelde was dat er gebrouwen moest worden volgens het Reinheitsgebot (er zou dus niets aan het bier toegevoegd mogen worden) en er moest gebruik worden gemaakt van de eigen gistcultuur van de brouwerij. In 2005 produceerde de brouwerij elke drie weken 50 hl bier. Eén keer maand werd er afgereisd naar Zuid-Duitsland om hun bier te bottelen. Het bier werd per vrachtwagen naar Twente vervoerd waar het werd opgeslagen in Rossum (bij Oldenzaal). Van daaruit vond de distributie plaats. Het was de bedoeling om uiteindelijk 1000 tot 2000 hl per jaar te brouwen.

De meest gevreesde en beruchte struikrover en moordenaar uit Twente was Huttenkloas. Deze schurk, geboren als Klaas Annink, woonde rond 1700 samen met zijn vrouw en zoon in het Twentse buurtschap Bentelo. Hij had het vooral gemunt op marskramers en werd beschuldigd en verdacht van een groot aantal moorden en andere delicten. Bijna iedereen in zijn omgeving had z'n vermoedens, maar hield wijselijk z'n mond. "Denk der um, oene hoes is van hoalt en streu", dreigde Kloas. Zo werd ook Willen Stint, die terugkeerde van zijn handelsreis en een aanzienlijke som geld bij zich had, door Huttenkloas gedood, uitgeschud en onder de grond gewerkt. De kleding van Stint werd netjes gewassen en werd als zondagspak door Huttenkloas gedragen. Toen de kledingstukken herkend werden door de vader van het slachtoffer, was het bewijs geleverd! Alvorens te worden gestraft, werd Huttenkloas, een grote en oersterke kerel, ruim 110 dagen in een dwangstoel vastgeklonken om vluchten te voorkomen.

Mogelijk brouwt Huttenkloas BV straks zijn speciale bieren op het voormalige brouwerijterrein van de Hengelosche Bierbrouwerij, tussen de Twekkelerweg en de Brouwerijstraat. Het gebied, omgedoopt tot de Zuidelijke Spoorzone, krijgt een nieuwe invulling. Ontwikkelaar Ter Steege Vastgoed heeft de plannen voor de bouw van enkele appartementengebouwen al klaar. Op het terrein staan echter nog enkele vroegere panden van Hengelosch Bier, die vooral vanwege het historisch belang behouden moeten blijven. Eén van die gebouwen is het ketelhuis. Een gebouw waar, met name door de hoge ruimtes, niet makkelijk een nieuwe invulling aan te geven is. Wat zou er daarom mooier zijn dan de oude functie te herstellen? Daarop werd door de gemeente contact gezocht met de makers van Huttenkloas. Begonnen als hobbybrouwers timmerden die met hun speciaalbieren immers al nadrukkelijk aan de weg.

KRO-NCRV 2Doc: Ons bier, maandag 13 april om 20.25 uur op NPO 2.

Bierbrouwers Ruud van de Gevel en Johan Nijhof, twee mannen van net in de vijftig, brouwen al ruim twintig jaar hun ambachtelijk biermerk Huttenkloas in hun brouwerij in Twente. De inkomsten vallen tegen en daarom verhuren ze hun ketels aan hippe biermerken uit de Randstad. Daarmee raakt hun eigen bier-droom steeds verder uit het zicht. De Tukkers besluiten het roer om te gooien en nemen een trendy reclamebureau uit Hengelo in de hand. Lukt het hen om het eigen merk succesvol te maken?

Bierbrouwers Ruud en Johan waren eind vorige eeuw hun tijd ver vooruit met hun lokaal gebrouwen Huttenkloas bier. De craft-bier revolutie was nog niet uitgebroken en Nederland dronk alleen nog maar pils. Het eigen bier uit Twente vond vrijwel nergens aftrek. De omslag kwam in 2010, toen de rage van het zelfgebrouwen bier uit de Verenigde Staten naar Nederland overwaaide. Jonge ondernemers uit de Randstad lanceerden het ene hippe biermerk na het andere, met gewaagde smaken en vlotte etiketten. De kersverse brouwers hadden zelf geen kapitaal om in dure ketels te investeren en klopten aan bij Ruud en Johan. Huttenkloas kon de inkomsten goed gebruiken en ging voor de aanstormende collega’s uit de Randstad brouwen. De Twentse brouwerij had uiteindelijk zo’n dertig huurbrouwers in huis en brouwde nauwelijks meer voor het eigen merk. Geïnspireerd door het succes van de nieuwe generatie willen Ruud en Johan nog een keer proberen met het eigen Huttenkloas merk een plek te veroveren op de overspannen biermarkt.

De Tukkers weten dat er een cultuuromslag nodig is binnen de brouwerij, het is niet alleen een kwestie van een nieuw etiket. Ze schaffen nieuwe apparatuur aan en huren een duur en trendy reclamebureau uit Hengelo in. Ze moeten net als hun succesvolle collega’s uit de Randstad gebruik gaan maken van social media en internet. Maar Ruud en Johan hebben nog nooit getwitterd en alleen hun stagiaire zit op Facebook. Lukt het hen om het eigen bier succesvol te maken?

Ons Bier is geregisseerd en geproduceerd door Olivier van der Zee ( Encierro 3D, Bull Running In Pamplona, Helse Pijn) in samenwerking met KRO-NCRV.

Eigenaren


Brouwers

Brouwers (historie)

Bieren (6)

Niet meer gebrouwen bieren (2)

-- Adverteerders --

© 2017-2020 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur