Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Brouwerij De Molen

Brouwerij

Opgericht: 2004

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: Facebook Instagram LinkedIn Ratebeer Untappd Untappd Webshop Website

KvK-registratie: Brouwerij De Molen B.V. (28086569)

- Brouwt ook voor andere brouwerijen
- Sociaal werkbedrijf; werknemers met afstand tot arbeidsmarkt
- Webshop voor online verkoop (2021 - )

Contactgegevens

Provincie: Zuid-Holland

Telefoon: 0172-610848 / 06-22394698
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vestigingsadres

Doortocht 4
2411 DS Bodegraven (gemeente Bodegraven-Reeuwijk)

Bezoekmogelijkheden

Proeflokaal: Nee
Rondleidingen: ja

Hopveld


Geschiedenis

Initiatiefnemer Menno Olivier (1963) hoopte eind 2003 een brouwerij annex proeflokaal te openen in zijn woonplaats Bodegraven. Menno had zijn pijlen gericht op een molen of kaaspakhuis in Bodegraven. Eerder liep hij stage bij Harry Bonne, toenmalig brouwmeester bij de Tesselse Bierbrouwerij. Menno leerde de beginselen van het brouwen in zijn eigen keuken. Na een jaar ervaring op te hebben gedaan bij een bierbrouwerij in Westmaas - die zijn bier brouwde in een brouwerij in het Vlaamse Woesten in een maïschkuip uit 1852 - en gebrouwen te hebben voor De Tesselse en De Prael in Amsterdam, besloot hij voor zichzelf te beginnen. Zo werd Oliviers Bieradvies of Menno's Bieradvies geboren. De garage naast zijn woning bouwde hij om tot microbrouwerij De Salamander met proeflokaal en zo begon hij met het geven van bierbrouwcursussen voor kleine groepen en brouwsessies voor bedrijven en andere groepen. Naast zijn functie als brouwmeester van de Rotterdamse stadsbrouwerij De Pelgrim groeide zijn eigen bedrijf al snel uit zijn voegen. De belangstelling steeg, de groepen werden groter en toen Menno naast het geven van workshops ook zijn ambachtelijk gebrouwen bier op de markt bracht, kon de stap naar de opstallen van de korenmolen niet uitblijven. Menno werd terzijde gestaan door Bram Spee (1957), ambachtsman in hart en nieren. Toen Bram Spee, timmerman van beroep, in contact kwam met een groepje amateurbrouwers uit Bodegraven kwam de ontwikkeling van zijn hobby in een stroomversnelling. Al de eerste keer dat Bram meedeed aan de Open Nederlandse Kampioenschappen won hij de tweede prijs in de vrije klasse met Smokey Christmas. Hierna volgden meerdere prijzen voor onder andere Kerstbier gerijpt op eikenhout, en Iers bok (een stevig bier met whiskey).

In de loop van 2004 werd in Bodegraven een geschikte locatie gevonden: molen De Arkduif. Die molen staat al sinds 1697 langs de Oude Rijn. In de molen werd naast de brouwerij ook een proeflokaal gevestigd. De brouwerij opende haar deuren in juli 2004. In het proeflokaal waren er in 2004 zes bieren van de tap verkrijgbaar. De brouwerij zelf was toen ondergebracht in de voormalige meelopslagplaats van de molenaar. De brouwinstallatie werd ontworpen door Menno. De spullen die hij daarvoor nodig had waren afkomstig uit de zuivelwereld. Per keer kon er 600 liter worden gebrouwen. De installatie van De Salamander bleef in bedrijf. Op vrijdag 17 september 2004 werd de brouwerij officieel geopend door acteur Bram van der Vlugt. Hij deed dit door het zogenaamde drooghoppen: het toevoegen van hop na de gisting waardoor alleen de aroma's en niet de bitterheid in het brouwsel komen. Tijdens de opening waren ook de Bodegraafse burgemeester A. Borgdorff aanwezig alsook vele gemeenteraadsleden, een select groepje brouwers, leveranciers en andere belangstellenden.

De Britse onderscheiding die bierbrouwer Menno Olivier begin juni 2006 kreeg voor zijn brouwsel Borefts Stout heeft hem geen windeieren gelegd. Zijn bierverkoop is met name net na de bekendmaking van de onderscheiding explosief gestegen. Tijdens een festival in Londen werd het Bodegraafse bier van brouwerij De Molen door tienduizenden bezoekers verkozen tot het beste ambachtelijke bier van Nederland en België. Een prijs die doorgaans is weggelegd voor een grote ambachtelijke brouwerij zoals het Belgische Palm. "De vraag naar mijn bier is direct na die uitverkiezing twee keer zo groot geworden", zegt Olivier tijdens het brouwen van meer ambachtelijk bier. Want dat brouwen moet doorgaan: "De vraag is nu al groter dan wat ik kan leveren". De Bodegraver die zijn bier produceert in een bijgebouw van molen De Arkduif aan de Overtocht wil dan ook nog in 2006 de capaciteit van zijn brouwerij uitbreiden. In 2006 waren er vijf medewerkers in dienst: een kok, twee assistenten, assistent-brouwer Patrick Breugem en dochter Wendy.

Begin 2011 nam de brouwerij een nieuwe locatie in gebruik nemen, namelijk in het voormalige bedrijfspand van Formido in Bodegraven. Begin mei 2011 werd aldaar het nieuwe brouwhuis in productie genomen. Zowel in de molen als in het nieuwe brouwhuis worden er bieren gebrouwen.

In oktober 2015 ging Brouwerij De Molen een samenwerkingsovereenkomst aan met Bavaria. Zij gaan samenwerken op het gebied van distributie. Bavaria ziet het potentieel van craft-bieren en wil die graag kunnen aanbieden aan hun bestaande klanten. Dus naast het eigen assortiment en dat van La Trappe. Voor Brouwerij De Molen betekent dit dat zij zo veel meer cafés en restaurants met de bieren van Brouwerij De Molen kan bedienen dan met de eigen distributiemethoden. Bavaria heeft geen inspraak op het beleid van De Molen.

Sinds 2015 huurt de brouwerij de ruimte waarin voorheen Formido was gevestigd.

In april 2016 werd bekend gemaakt dat Bavaria een belang van 35% nam in de brouwerij. Doel van deze samenwerking is om gebruik te kunnen maken van het distributienetwerk van Bavaria.

Op 23 juni 2020 maakte John Brus zijn afscheid bekend bij de brouwerij per 1 augustus 2020. John was sinds januari 2009 werkzaam voor de brouwerij.

Ambassadeurs van Brouwerij De Molen

Brouwerij De Molen benoemt sinds maart 2018 een groeiend aantal cafés tot ambassadeur van de brouwerij en haar bieren. De Molen herkent en erkent in de uitbaters en medewerkers van deze bezielde onderneming fantastische ambassadeurs van craft beer in het algemeen en Brouwerij De Molen in het bijzonder. Met de benoeming spreken de brouwerij en het café een aantal intenties naar elkaar toe uit. Denk aan tap takeovers, proeverijen, voorrang bij seasonals, POS materiaal, een taphandle en meer. De cafés zijn te herkennen aan het emaille buitenbord. Op 13 februari 2021 wordt ook bierwinkel Beer Dudes benoemd tot ambassadeur.

Ambassadeurs:

Merciless Brewing

Twitter Facebook

In 2013 leek dit een nieuwe brouwerij te worden, die de bieren in de oude brouwinstallatie van Brouwerij De Molen ging brouwen als spin-off of alter-ego van De Molen. Opvallend zijn de duistere op horror geïnspireerde etiketten. Maar na het brouwen van 8 bieren is deze bierlijn gestopt.

Onderdeel van

(2016-heden)

Eigenaren

(2004-heden)
(2009-2020)

Brouwers

(2004-heden)
(2021-heden)
(2018-heden)
(2009-2020)
(2017-2019)
(2013-2016)

Bieren (48)

Regulier assortiment


Overig

Niet meer gebrouwen bieren (62)

Regulier assortiment


Overig

Organisatie Bierevenementen

Literatuur


In het nieuws

-- Adverteerders --

© 2017-2021 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur