Facebook Twitter

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Brouwerij Heusden

Brouwerij

Opgericht: 2002

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: Ratebeer Untappd Website

Naam samenwerkingsverband KvK: Brouwerij Heusden (17168365)

Contactgegevens

Provincie: Noord-Brabant

Telefoon: 0416-660039 / 06-20363350
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vestigingsadres

Burchtplein 5
5256 EA Heusden

Bezoekmogelijkheden

Proeflokaal: Nee
Rondleidingen: Nee

Geschiedenis

In 2002 pakte Theo van Loon (1960), sinds 1998 woonachtig in Heusden, het idee op een eigen brouwerij te beginnen. Theo was eigenaar van een tuincentrum in Drunen maar was toe aan iets nieuws. In de hobbysfeer experimenteerde hij al met het brouwersvak, waarbij hij de grondstoffen afnam van Brouwerij De 3 Horne in Kaatsheuvel. Hij werd lid van Brouwvereniging De Roerstok. Hij volgde een cursus onder leiding van Martin Hofhuis en liep een dag mee met Sander Maassen, toenmalig brouwmeester van Stadsbrouwerij De Pelgrim in Rotterdam. Theo brouwt kleine hoeveelheden (45 liter per keer) in zijn woonhuis. Het bier schenkt hij aan vrienden en bekenden. De brouwmeester droomt van een locatie om grotere hoeveelheden bier te kunnen brouwen. De etiketten zijn ontworpen door familielid Gerdien van Loon. Sinds 2005 brouwt Theo op een andere locatie, namelijk in Haarsteeg (gemeente Heusden), waar hij in een voormalige groentesnijderij (met koelcel) wekelijks een hoeveelheid van 250 liter bier brouwt. De installatie is door Theo zelf ontworpen. Twee keer in de week wordt er 180 liter gebrouwen. In 2006 werd een pand aangekocht waarin de brouwerij en een proeflokaal onderdak gaan vinden.

Heusden-vesting krijgt biermuseum
BN/De Stem, Vrijdag 26 januari 2007 - Door Hans van den Eeden
HEUSDEN - In het koetshuis in de vesting Heusden komt een biermuseum met daarbij een kleine brouwerij en een proeverij. Dat is in ieder geval het plan van Theo van Loon en zijn vrouw Annet. Het echtpaar, dat nu al een likeur- en cocktailproeverij runt aan de Stadshaven, heeft Het Koetshuis aan het Burchtplein inmiddels al aangekocht. De benodigde vergunningen zijn aangevraagd. Het biermuseum zal pas in 2008 zijn deuren openen. In het pand moet nog veel werk worden verzet. Van Loon (46) wil op de begane grond een brouwerij maken van zon 70 vierkante meter. Hij wil hier wekelijks zon 300 liter bier gaan brouwen. Van Loon denkt hierbij aan het brouwen van door hem zelf ontwikkelde bier- en likeursoorten. Verder komt er een proeflokaal van 45 vierkante meter. In de proeverij kunnen bezoekers drankjes uitproberen. Het biermuseum krijgt op de bovenverdieping een plek. "Ik zie goede mogelijkheden om zowel de brouwerij, het proeflokaal, als het museum te exploiteren. Het museum richt zich in hoofdzaak op de geschiedenis van Heusden en haar voormalige brouwerijen. Bier heeft een lange geschiedenis en is nauw met Heusden en het garnizoen verbonden. Ik denk er ook over om educatieve projecten voor de schooljeugd op te zetten", aldus Van Loon. Hij heeft het Heusdens Bureau voor Toerisme over zijn plannen geïnformeerd. Ook ziet hij mogelijkheden om amateur-brouwers uit heel Nederland voor activiteiten naar Heusden te halen. Terras Het museum kan een start- of eindpunt van een bezoek aan Heusden zijn. Tevens ziet Van Loon goede mogelijkheden om voor het museum een terras te realiseren. "Zelfs in de avondzon moet het een genoegen zijn om hier te zitten", vindt hij. Van Loon is er van overtuigd dat het biermuseum, de brouwerij en het proeflokaal een goede aanvulling voor Heusden zal zijn. "Ik heb al contacten met stichting De Heemtuin. Samenwerken is in Heusden belangrijk. Ik denk alleen al aan de hopteelt die in zowel de Heemtuin, als in het museum haar plaats zal krijgen", aldus Van Loon.

Heusden-vesting krijgt biermuseum en kleine brouwerij
Brabants Dagblad, Vrijdag 26 januari 2007 (Langstraat) door Hans van den Eeden
Heusden Vesting - In het koetshuis in de vesting Heusden komt een biermuseum met daarbij een kleine brouwerij en een proeverij. Dat is in ieder geval het plan van Theo van Loon en zijn vrouw Annet. Het echtpaar, dat nu al een likeur- en cocktailproeverij runt aan de Stadshaven heeft Het Koetshuis aan het Burchtplein inmiddels al aangekocht. De benodigde vergunningen zijn aangevraagd. Het biermuseum zal pas in 2008 zijn deuren openen. Brouwerij Heusden laat zijn bieren in opdracht brouwen.

Eigenaren


Brouwers

Bieren (2)

Niet meer gebrouwen bieren (2)

-- Adverteerders --

© 2017-2020 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur