Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Brouwerij De Prael

Brouwerij

Opgericht: 2002
Gestopt: 2024

Namen

(2002-2002) Brouwerij De Parel
(2002-2024) Brouwerij De Prael

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: Brewver Facebook Instagram Ratebeer Untappd Website

- Sociaal werkbedrijf; werknemers met afstand tot arbeidsmarkt

Provincie: Noord-Holland

Vestigingsadres

Oudezijds Voorburgwal 30 1012 GD Amsterdam

Aangesloten bij

CRAFT

Horeca

Proeflokaal De Prael Oudezijds

Hopveld

Zorgboerderij Met Hart, Tog?

Geschiedenis

Brouwerij De Parel werd officieel geopend op 17 september 2002. De naam van de brouwerij was afkomstig van de gelijknamige Amsterdamse brouwerij uit de 17e en 18e eeuw. De brouwerij was gevestigd op de eerste etage van een industriepand gevestigd in de Helicopterstraat op het Amsterdamse industrieterrein Schinkel. In 2002 werd er één keer per week een hoeveelheid van 500 liter gebrouwen. De hoeveelheid kon worden opgevoerd naar 1000 liter per week. Naast de brouwketel van 500 liter bestond de brouwinstallatie verder uit vier gisttanks van ieder 500 liter en twee lagertanks van 750 liter. De brouwinstallatie is vervaardigd door Machinefabriek De Gouwe in Gouda en verder aangevuld met apparatuur van onder andere Duotank. Fer Kok en Arno Kooy hanteerden bij toerbeurt de roerstok, waarbij zij werden bijgestaan door Theo van de Voorde, voorheen brouwmeester bij Bierbrouwerij Volendam 't Vølen uit Volendam. Fer Kok en Arno Kooy waren beiden lid van Amateurbierbrouwersvereniging 't Wort Wat, de vereniging waar Theo van de Voorde ooit voorzitter was. Arno en Fer gaven arbeidstraining aan personen die als gevolg van psychische problemen tijdelijk niet meer konden werken. Hierbij speelde de brouwerij een belangrijke rol: een deel werkt als vrijwilliger en een deel wordt betaald. In 2002 waren er 15 personen werkzaam bij de brouwerij, doch voornamelijk in deeltijd. Zo werkten er personen die door de één of andere oorzaak problemen hebben in het arbeidsproces, zoals schizofrenie of manische depressiviteit. Met uitzondering van het brouwen van bier, namen zij alle voorkomende werkzaamheden voor hun rekening, zoals etiketteren, bottelen, inpakken, vermalen van het graan tot administratieve werkzaamheden. Het bier werd aanvankelijk afgezet in de Amsterdamse horeca, maar ook in restaurants met een vergelijkbare sociale functie in Hoorn, Haarlem en Utrecht. Nog voordat de brouwerij officieel geopend was werd in de loop van 2002 duidelijk dat de naam van de brouwerij op last van de Budelse Brouwerij moest worden gewijzigd (Budels Parel!). De naam van de brouwerij werd hierop gewijzigd in Brouwerij De Prael. De brouwinstallatie wordt ook ter beschikking gesteld aan brouwerijhuurders. In de zomer van 2008 verhuisde Brouwerij De Prael van de Helicopterstraat 13-15 (1e), 1059 CE in Amsterdam naar de Oudezijds Voorburgwal 30, 1012 GD in Amsterdam. De brouwerij is gevestigd in een voormalig veilinghuis en wagenmakerij. Vanaf 2009 was er een donker kaasje te koop vervaardigd met Willy. Ook werden er vijf bierbonbons verkocht vervaardigd van Mary, Johnny, Willeke, Heintje en André. Het proeflokaal werd in de tweede helft van 2010 geopend. Tot die tijd werd een tijdelijk proeflokaal ingericht in de Warmoesstraat 15, dat eind oktober 2009 werd geopend. Aan het tijdelijke proeflokaal aan de Warmoesstraat is een werkleerschool gekoppeld, een samenwerkingsverband van De Prael, de Waterheuvel en het ROC. Deze biedt een horeca-opleiding aan mensen met een psychiatrische achtergrond. Het aantal medewerkers verbonden aan De Prael is door de diverse werkzaamheden uitgebreid van 40 naar 70 medewerkers. Het tijdelijke proeflokaal zorgt nog voor 16 extra werkplaatsen. De opslagcapaciteit in het centrum is te klein geworden. De Prael beschikt echter over een loods buiten het centrum. Twee … drie keer per week wordt er met een boot van de Stichting Cordaan gevaren tussen de brouwerij en de loods met bier en grondstoffen. Op 7 oktober 2010 won de brouwerij de Pantar Award 2010 voor de organisatie die het meest opmerkelijk bijdraagt aan de ontwikkeling van mensen die door Pantar begeleid worden. Om betrokken te zijn bij de Stichting De Prael kan men lid worden van Het Gelagh van De Prael. Men kan kiezen uit een particulier of een bedrijfslidmaatschap, al dan niet met vijf of tien personen. Het lidmaatschap geeft recht op een eigen bierpul met de eigen voornaam erop en een proefkaart "De Prael proef ze allemaal". Op 26 mei 2011 opende de brouwerij officieel haar nieuwe proeflokaal aan de Oudezijds Armsteeg 26 in Amsterdam. Het proeflokaal is ongeveer 300 vierkante meter groot en is aan de achterkant direct met de brouwerij verbonden. Vanuit het proeflokaal zijn de brouwketels en lagertanks te zien. De brouwerij, de winkel en het proeflokaal zijn nu gevestigd op een en dezelfde locatie.

In 2018 maakten Arno Kooy en Fer Kok, de oprichters van de brouwerij, bekend dat zij Brouwerij De Prael willen uitrollen als franchisemodel. In 2018 zullen er vestigingen worden geopend in Groningen en Den Haag. Een van de redenen is dat de oprichters mensen die al veel te lang aan de zijlijn staan aan een leerbare en sociale werkplek wil helpen. De Prael is immers een sociaal bedrijf dat voornamelijk werkt met mensen met een psychische afwijking. In 2018 telde het bedrijf ongeveer 130 werknemers.

In 2019 stond er een vestiging in Utrecht gepland.

Eind 2018 kwam De Prael in financieel zwaar weer terecht. Volgens de raad van commissarissen was er na 'een verdere negatieve ontwikkeling van de financiën' onder meer bij de vestiging aan de Hemweg in Amsterdam-West, sprake van een 'financiële noodtoestand'. Uit een e-mail van een van de commissarissen aan Kooij blijkt dat het bedrijf in augustus 2018 'gezien de huidige tekorten technisch failliet' was. Om te voorkomen dat de schulden verder opliepen, zouden onmiddellijk maatregelen moeten worden getroffen. Door de situatie was ook 'een vertrouwensbreuk' ontstaan tussen de commissarissen en de directie. Na verschillende onderzoeken door externe adviseurs besloot de aandeelhoudersvergadering Kooij en Kok in april 2019 te ontslaan. Kooij pikte dat niet, en stapte naar de rechter. Als zijn gedwongen vertrek niet door de rechter ongedaan gemaakt zou worden, eist hij ontslag- en schadevergoedingen. In november 2019 verloor de oprichter zijn rechtszaak bij de Amsterdamse rechtbank, blijkt uit de uitspraak die onlangs openbaar werd.

In de periode april 2019 - 2021 wordt het bedrijf tijdelijk geleid door troubleshooter Tijmen Vermaas. Dat is een bekende figuur in de Amsterdamse horecawereld, onder meer als vroegere eigenaar van Dansen bij Jansen en mede-eigenaar van de Tolhuistuin, een restaurant in Amsterdam-Noord.


Brouwerij de Prael, Start Foundation, 19 juli 2010, Bij brouwerij de Prael aan de Amsterdamse wallen worden bijzondere biersoorten gemaakt door bijzondere mensen. De medewerkers van de Prael kunnen vanwege hun psychiatrisch verleden niet makkelijk aan regulier werk komen. Start Foundation investeerde € 91.134 in de Prael.

Op 1 januari 2023 wordt De Prael overgenomen door Social Capital, een sociale onderneming met als doel om medewerkers met een arbeidsbeperking die graag willen werken ook betaald aan het werk te helpen. 

Op 2 augustus 2024 werd bekend dat De Prael stopt met brouwen op deze locatie:

De Prael stopt met het lokaal brouwen van bier

Met trots is er 23 jaar gebouwd en gebrouwen aan bieren van De Prael in Amsterdam.

Helaas hebben wij het besluit moeten nemen, met pijn in ons hart, om te stoppen met het brouwen van bier in onze locatie op de Oudezijds. Niet getreurd, ons heerlijke bier blijft gebrouwen worden bij De Prael Den Haag en De Prael Groningen. Ons proeflokaal op de Oudezijds blijft gewoon open, iedere dag, en ouderwets gezellig. Een combinatie van de volgende factoren heeft ons dit besluit doen nemen:

  • De inefficiënte ligging van onze brouwerij, midden op de Wallen in Amsterdam, zorgt voor logistieke uitdagingen. Het toekomstperspectief voor dit stadsdeel omtrent logistiek en vervoer maakt de uitdagingen nog groter en dus duurder voor de kleine ondernemingen.
  • De brouwerij op de Oudezijds is te groot en te duur om alleen in te zetten voor eigen gebruik. Dat dwingt ons om bier te verkopen op de markt. Er is veel concurrentie op de craft-bier-markt, wat betekent dat wij nog meer moeten investeren in sales en marketing wat resulteert in te hoge kosten.
  • De brouwerij is toe aan groot onderhoud en gedeeltelijke renovatie. De huidige business-case biedt onvoldoende vertrouwen om financiering op te halen.
  • De combinatie van hoge loonkosten, hoge energielasten, hoge periodieke onderhoudskosten en hoge huurlasten ten opzichte van het brouwvolume krijgen wij niet in balans.

Uiterlijk eind oktober 2024 zullen we stoppen met alle brouw-activiteiten, maar zoals gezegd kunnen al onze gasten gewoon blijven genieten van:

  • Al onze collega’s met een arbeidsbeperking die gewoon hun baan blijven behouden;
  • Ons proeflokaal op de Oudezijds Armsteeg 26, we blijven 7 dagen geopend van 12:00 tot 24:00 voor lunch, borrel en diner;
  • De heerlijke Prael bieren, sociaal gebrouwen, blijven uit de tap in het proeflokaal stromen;
  • Evenementen die worden georganiseerd in Oudezijds Armsteeg 28, of een invulling voor een borrel, feestje of vergadering!

Een van de oprichters van De Prael, Fer Kok, is nog steeds trots werkzaam als hoofdbrouwer van De Prael Amsterdam. In gezamenlijkheid is besloten dat Fer binnenkort stopt als hoofdbrouwer bij De Prael Amsterdam. We danken Fer voor al zijn inzet en de heerlijke bieren van de afgelopen jaren.

 

Eigenaren

(2002-2019)
(2001-2019)

Brouwers

(2002-2024)
(2002-2019)

Personen

Dirk Tymen Vermaas (directeur 2019 - )

Bieren (18)

Regulier assortiment

Lentebok Zij Gelooft In Mijbok

Overig

André Andre met Peuk Andre Onder de Zoden Corry Doe Maar Heintje Hemelswater Code Blond Hepie en Hepie Herfstbok Johnny Johnny (Black Edition) Kouwe André Mary Willeke Willy Zwarte Riek

Niet meer gebrouwen bieren (15)

Overig

Aan Lager Wal Bleke Nelis De Melkman Halfweg Juliana Nelis Nelis met Pijp Nick & Simon Milde IPA Notenbock Amandel Pluim Smokin Mokum StiBON Kuit 2013 StiBON Saison StiBON Speciale Zopie

Organisatie Bierevenementen

  1. Brouwerijenronde Amsterdam Hop On Hop Off 2021
  2. Tap Takeover Jopen @Brouwerij De Prael, 4 maart 2022

Literatuur


In het nieuws


Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop

-- Adverteerders --

© 2017-2024 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur