Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Groningse Bierbrouwerij

Brouwerijhuurder

Opgericht: 2000

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: Brewver Facebook Instagram Ratebeer Untappd Website

KvK-registratie: Brouwhuis De Isar B.V. (34110246)

Contactgegevens

Provincie: Groningen

Telefoon: 050-3183563
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vestigingsadres

Euvelgunnerweg 25A
9723 CV Groningen

Postadres

Postbus 5091
9700 GB Groningen

Bezoekmogelijkheden

Proeflokaal: Ja

Aangesloten bij

CRAFT

Geschiedenis

De Groningse Stadsbrouwerij B.V. is in maart 2000 opgericht. In de beginfase werden de bieren gebrouwen met behulp van de brouwfaciliteiten van de Texelse Bierbrouwerij. In september 2001 is daar een nieuwe brouwinstallatie van 40 hl in gebruik genomen en het oude brouwhuis (met een capaciteit van 10 hl) werd opgeslagen om naar Groningen te worden verplaatst zodra een nieuwe locatie is gevonden voor een brouwhuis. Op 14 april 2000 werden de eerste vier bieren gelanceerd tijdens het Noordelijk Bierfestival (PUB). De brouwerij kreeg veel publiciteit van de (vak)media. Zo werd op initiatief van het Nieuwsblad van het Noorden een blinde bierproeverij georganiseerd. Het bierpanel met onder andere vertegenwoordigers van de stedelijke horeca en consumenten beoordeelde de Grunn Bieren goed tot zeer goed. In oktober 2001 behaalde het Grunn Bock zelfs de derde plaats tijdens de Nationale Bokbier Proeverij. In deze competitie werden 44 Nederlandse bokbieren getest. De Grunn Bieren worden meer en meer verkocht in de horeca en bij de slijterijen. Alle Grunn Speciaalbieren worden in flessen van 30 cl en fusten van 20 liter afgevuld. Ook werden er stenen kruiken en grote flessen met een inhoud van 75 cl gebruikt.

Initiatiefnemers achter deze brouwerij waren de uit Haren afkomstige Jaap van der Weide en Egbert Timmerman. Laatstgenoemde is eigenaar van bierenspeciaalzaak Hoppiness in Groningen, terwijl Jaap van der Weide de man is achter de Texelse Bierbrouwerij. Brouwmeester is Daan Wagter. Daan was al geruime tijd thuisbrouwer. Hiernaast liep hij stage bij de Texelse Bierbrouwerij. In Leeuwarden volgde hij een opleiding aan het Hall Instituut (Hogeschool voor voeding, milieu en landbouw) in de studierichting bier. In het verleden waren er tal van brouwerijen gevestigd aan de Groninger Diepenring. Cluynbier geldt als het oudste Groninger bier. In 1697 werd op de zilveren staf van het Groningse tappersgilde de volgende spreuk gegraveerd: "De Kluyn verheugt den man en maeckt soldaten sterck. Maeckt vree daer questie is en geeft den vijand werck". Het Groninger bier werd in grote hoeveelheden naar het westen geëxporteerd. Het brouwen van bier was alleen voorbehouden aan brouwers in stad en ommelanden; in de regio mocht dan ook alleen Groninger bier worden verkocht. Vaten met vreemd bier werden in beslag genomen of in het water geloosd. De laatste grote brouwerij in de stad, die ooit 80 brouwerijen telde, heette Keizer Barbarossa en was in Helpman gevestigd. Op de plaats waar deze brouwerij stond staan nu huizen. Met de komst van koffie en thee daalde de animo voor bier en in rap tempo sloot een aantal bierbrouwerijen. Het is de bedoeling om de brouwerij uiteindelijk te vestigen op het terrein van de voormalige Helpmancentrale in het nieuw aan te leggen Europapark in Groningen. Op het Europapark staan onder andere het voetbalstadion van FC Groningen (de Euroborg), horeca, kantoren en woningen gepland. De brouwerij zou dan de exploitatie van het horecagedeelte van dit centrum op zich kunnen nemen middels een brouwerij met proeflokaal annex grand-café. Er gaan echter nog jaren overheen voordat het zover is, zodat er nog altijd tot die tijd gezocht wordt naar een tijdelijke alternatieve locatie. Een andere optie is de brouwerij te vestigen in Nieuweschans aan de grens met Duitsland.

Meer info over de Groningse Stadsbrouwerij B.V. op de website van Harry Pinkster.

Hunebed Bieren

De Groningse Stadsbrouwerij B.V. heeft in 2001 in samenwerking met de Nationaal Hunebed Informatie Centrum uit Borger, een serie streekbieren voor Drenthe ontwikkeld, te weten de Huyne Hup Bieren. In 2003 werd overgegaan naar een nieuwe uitstraling met focus op Hunebedbier. Uit marktonderzoek bleek dat de oude naam niet voldoende aansloeg bij zowel de Drenthenaren als bij de toeristen. Ook onder de verkopende groothandels bleek de acceptatie voor Huyne Hup te gering. Met het invoeren van een nieuw logo en een nieuwe etikettenlijn verwacht men een betere positie onder de bierdrinkers te krijgen. De Hunebedbieren zijn, na de introductie op 7 mei 2001 door 'Bierkoning' Dick Wildeman, verschillende keren besproken in artikelen over de bieren of over de brouwerij in de Drentsche & Asser Courant, Dagblad van het Noorden, Metro, Zwolsche Courant en De Telegraaf. Verder heeft RTV Drenthe een reportage over de presentatie van het Hunebedbier gemaakt en besteedde Misset Horeca in de uitgave van 8 juni 2002 aandacht aan deze nieuwe bieren. In het nieuwe logo staat een oermens die een bierton op zijn schouder draagt centraal met op de achtergrond 3 hunebedden. Dit logo komt ook terug op het glaswerk en het ondersteunende promotiemateriaal. Speciaal voor slijters is er ook een sixpack ontwikkeld die met name de toeristische bezoeker van Drenthe zal aanspreken. Hunebedbier is te verkrijgen in flessen van 30 cl en 75 cl en in fusten van 20 liter. De Hunebedbieren worden steeds meer verkocht in de horeca en bij slijterijen in Drenthe. Vanaf 2003 wordt het Hunebedbier (met het nieuwe logo) ook buiten Drenthe verkocht. Met de familie van Hunebedbieren wordt verder ingespeeld op de toenemende vraag naar streekproducten in het algemeen en naar toeristische producten in het bijzonder. "Hunebedbier. Gebrouwen volgens oud-recept van de Hunebedbrouwers uit mout, hop, water en gist. Reuze lekker!". De eerste boeren in Drenthe, de hunebedbouwers, maakten gebruik van de soorten graan die in hun omgeving werden verbouwd. Hiermee werd onder andere bier gebrouwen. De hunebedbouwers brouwden ongefilterde bieren van hoge gisting. De eeuwenoude traditie van brouwen met hoge gisting wordt met deze Hunebedbieren voortgezet. De Groningse Stadsbrouwerij heeft de rechten overgenomen van Stadsbrouwerij Sint Martinus. Deze brouwerij werd in 1995 gesloten. De Grunn-, Hunebed- (behalve de EKO) en de ABnormaal-bieren worden sinds 2004 gebrouwen volgens eigen receptuur bij drie verschillende brouwerijen in België en Duitsland omdat er met drie verschillende giststammen wordt gewerkt en de smaakverschillen nu veel beter te proeven te zijn. In 2005 veranderde het (tijdelijke) adres van de Groningse Stadsbrouwerij B.V. van Osloweg 91, 9723 BK in Groningen in Beckerweg 23, 9731 AX in Groningen.

In 2006 waren er vijf personen werkzaam bij de brouwerij: Jaap van der Weide, twee verkopers, één administratief medewerker, één magazijnmedewerker en één marketing medewerker. Na overleg met de Stichting Hunebed Productiegroep in Borger werd in 2006 de slogan van de Hunebedbieren veranderd van "Een kei van een bier" naar "Een keigoed bier". In 2006 werd een droom waar voor Jaap van der Weide: "De brouwerij met een capaciteit van twee tot 30 hl per week komt in het nieuwe bioscoopcomplex MustSee in de Euroborg. Wij krijgen een ruimte van 180 vierkante meter" legt van der Weide uit. Het is niet helemaal toevallig dat Van der Weide in contact kwam met het bioscoopconcern Wolff dat de tien filmzalen vanaf medio juli 2006 gaat exploiteren. "Er is nog een tweede ruimte van 180 vierkante meter in MustSee en daarin gaan wij een themacafé beginnen. De opening van dit horecabedrijf verwachten wij na de zomer van 2006." In het laatste kwartaal van 2006 werd Brouw- en Eethuis Grunn geopend.

Op 14 september 2012 werd de Groningse Stadsbrouwerij failliet verklaard, doch het bedrijf maakte een doorstart. De reden voor het faillissement was een geschil met de Belastingdienst. Nadat twee keer een schikking werd afgewezen werd gekozen voor het doorstart-scenario. De oorzaak lag in een mislukt avontuur van een brouwhuis annex biercafé in de Mustsee-bioscoop in de Euroborg. De brouwerij heeft hiervan een jaar de exploitatie op zich genomen, maar het plan werd geen succes wegens tegenvallende bezoekersaantallen. In 2013 werd er ruim 1.800 hl verkocht. In 2014 werden de 50 hl brouwsels, zoals de Grunn- en Hunebed-bieren, naar eigen recept gebrouwen in Duitsland, terwijl de 45 hl brouwsels, zoals Kruisheren en Zeebier, naar eigen recept werden gebrouwen in België. Het biologische Dolmen wordt gebrouwen bij Brouwerij De Leckere in De Meern. De kleine brouwsels worden naar eigen recept gebrouwen bij Brouwerij De Leckere en de Sallandse Landbier Brouwerij.


Gezond bier uit Groningen
8 november 2010, De Groene Pers
Een gezond en vitaminerijk bier dat net zo lekker is als andere bieren. Dat zegt Jaap van der Weide van de Groningse Stadsbrouwerij. In Groningen kan volgens hem straks een bord in de grond worden gezet dat er tienduizend Groningse bieren op biologische wijze worden verbouwd. Meer op www.groenepers.nl

Zeebieren - Brandaris Bieren

Voor de waddeneilanden brouwt men diverse zeebieren (Zeekraal, Zeebaken, Zeevaarder, Zeeschuim, ...) die allemaal worden afgevuld in 25 cl flessen. Deze bieren zijn verkrijgbaar op Terschelling en Schiermonnikoog en daarnaast bij enkele bierspeciaalzaken in Nederland. Voor Terschelling is er een aparte Brandaris geschenkverpakking met 6 flesjes bier en aangepaste etiketten met de Brandaris op het etiket.

Kruisheren

Untappd

Kruisheren merk.

Eigenaren

(2000-heden)

Bieren (49)

Regulier assortiment

Brandaris Zeebaken Brandaris Zeebonck Brandaris Zeekraal Brandaris Zeeschuim Brandaris Zeevaarder Zeebaken Zeebonck Zeekraal Zeeschuim Zeevaarder

Overig

ABnormaal Oer Brandarisbock Dolmen Hunebed Dubbel Dolmen Hunebed Pilsener Dolmen Hunebed Tripel Dolmen Hunebed Weizen Dominikaner Dunkel Weisse Dominikaner Hefe Weisse Embassy Grunn Bock - Dé Klassieker Grunn Bockbier Primeur Grunn Dreidubbel Grunn Goudhaantje Grunn Hail en Zegen Grunn Hoagelwit Grunn Oerpilsner - Goudhaantje Grunn Rode Hoan Grunn Winterbier Hanze Donker Witbier Hanze Goudblond Hanzebok Haren's Amber Hopquell Premium Urtype Pilsner Hunebed Amber Hunebed Blond Hunebed Bockbier Hunebed Weizen Hunebed Winterbier Hunebed Wit Kruisheren Augustinus Kruisheren Bock Kruisheren Constantinus Herfstbock Kruisheren Odilia Kruisheren Theodorus Kruisheren Winterbier Schiere Monnik Sint Martinus Bisschop Bier Sint Martinus Bommen Berend Oerbier Sint Martinus Tripel

Niet meer gebrouwen bieren (13)

Overig

ABnormaal Weisse B-ram Bier Grunn Amber Grunn Blond Grunn Wit Grunn Zwoar Lentebier Hunebed Amber EKO Hunebed Dubbel EKO Hunebed Tripel EKO Hunebed Wit EKO Huyne Hup Amber Huyne Hup Blond Huyne Hup Wit

In het nieuws


Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop

-- Adverteerders --

© 2017-2024 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur