Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Brouwerij de Boog

Brouwerij

Historisch Erfgoed

Opgericht: 1584
Gestopt: 1897

Provincie: Utrecht

Vestigingsadres

Oudegracht Utrecht

Geschiedenis

Brouwerij De Boog, of Den Booch, was de langst bestaande brouwerij van Utrecht. Het is niet precies bekend wanneer de brouwerij aan de Oude Gracht is gestart, maar zij bestond al in 1584. De Boog was al in handen geweest van de families Van Wyckerslooth en later Bijlevelt, toen Willem de Kock rond 1725 eigenaar werd. Hij liet de brouwerij bij zijn dood in 1761 na aan de Rooms-Catholieke Armenkamer.

De Armenkamer gebruikte de brouwerij als inkomstenbron voor de katholieke armenzorg. Op het achterterrein van de brouwerij realiseerden zij woningen die tegenwoordig bekend staan als de Zeven Steegjes. De Boogstraat, Kockstraat, Brouwerstraat en Moutstraat waren verwijzingen naar de brouwerij. Wegens tegenvallende omzet heeft de brouwerij diverse keren op het punt van sluiting gestaan, maar steeds werd besloten het bedrijf voort te zetten. Al was het maar voor de werkgelegenheid van de arbeiders in de brouwerij.

De Boog maakte traditioneel Hollandsch bier met soorten als Faro, Princesse, Minnebier, Oud Boogs Bruin en ordinair Wit. In 1868 kreeg de brouwerij toestemming tot plaatsing van een stoommachine waarna Stoombierbrouwerij De Boog ook Beijersch produceerde. De concurrentie van de grote brouwerijen werd aan het eind van de 19e eeuw te groot om de brouwerij te handhaven. Men klaagde dat zelfs de pastoors hun bier niet meer bij De Boog afnamen. Op 7 september 1897 werd de brouwerij opgeheven. De klanten werden overgenomen door Brouwerij De Gekroonde Valk uit Amsterdam.

Eigenaren

(n.b.-n.b.)

Niet meer gebrouwen bieren (7)

Overig

Beijersch Faro Lambiek Minnebier Oud Boogs Bruin Princesse Wit

Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop

-- Adverteerders --

© 2017-2025 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur