Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Bierbrouwerij De Lelie

Brouwerij

Opgericht: <1846
Gestopt: 1929

Provincie: Limburg

Vestigingsadres

Jesuitenstraat 7 Roermond

Geschiedenis

Het is niet bekend hoelang de bierbrouwerij van Joannes Seipgens in de Jesuitenstraat in Roermond al bestond toen hij in 1846 de brouwerij van zijn concurrent Beltjens opkocht en stil legde. In 1859 droeg hij de brouwerij over aan zijn zoon Emile Seipgens en zijn schoonzoon Philip Hulster. Zij moderniseerden de brouwerij in 1863 door over te gaan op stoomkracht. Hulster vertrok enkele jaren later naar Groningen en Emile Seipgens, oprichter van letterkundig genootschap De Lelie, besloot zich in 1874 verder te bekwamen als schrijver. In 1879 besloten Joannes Seipgens weduwe, Maria van den Broek, en haar kinderen om de brouwerij te koop aan te bieden.

Jean Makina en Charles Schmier richtten in 1885 de firma Makina en Compagnie op tot bet uitoefenen eener mouterij en bierbrouwerij en het handeldrijven in mout en bier. Deze firma werd drie jaar later alweer ontbonden waarna Charles Schmier de brouwerij voor eigen rekening voortzette. In 1906 gaf hij de brouwerij over aan Jean Mikina. Het is onduidelijk of deze Jean Mikina dezelfde was als zijn voormalige compagnon Jean Makina.

Jean Mikina overleed in 1912. De Lelie werd door zijn kinderen voortgezet onder firma J. Mikina. Vanaf 1917 had Pierre Mikina de leiding over de brouwerij. In 1929 richtte Pierre Mikina samen met Andreas Bremmers de N.V. tot exploitatie der bierbrouwerij De Leeuw op. De panden aan de Jesuitenstraat werden datzelfde jaar geveild en kort daarna afgebroken.

Eigenaren

(n.b.-n.b.)
(n.b.-n.b.)
(n.b.-n.b.)
(n.b.-n.b.)
(n.b.-n.b.)
(n.b.-n.b.)
(n.b.-n.b.)

Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop

-- Adverteerders --

© 2017-2024 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur