Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Brouwerij Marres-Ceulen

Brouwerij

Historisch Erfgoed

Opgericht: 1859
Gestopt: 1959

Etiketten: Bieretiketten.nl

Provincie: Limburg

Vestigingsadres

Capucijnenstraat 98 Maastricht

Geschiedenis

Enkele maanden voor zijn huwelijk met Helena Ceulen in augustus 1859 kreeg brouwerszoon Auguste Marres toestemming voor de oprichting van een brouwerij aan de Capucijnenstraat in Maastricht. Auguste Marres was de vijfde zoon van Michael Marres die een brouwerij had op het Onze Lieve Vrouweplein.

Vanaf 1898 werd de brouwerij geleid door Auguste's zoon Edmond Marres. Hij kocht verschillende panden in Maastricht en richtte ze in als  café. Ook het bekende café De Vogel Struys op het Vrijthof was in eigendom van de brouwerij.

In 1942 overleed Edmond Marres waarna zijn zoon Pierre Marres de brouwerij overnam. Pierre Marres had daarnaast zitting in het bestuur van het Centraal Brouwerij Kantoor, was lid van het Algemeen Bestuur van het Productschap voor Bier en was bestuurslid van het Sociaal Brouwerij Centrum.

De firma Marres-Ceulen had sinds de oprichting het Maastrichts oud gebrouwen. In 1946 werd daarvoor geadverteerd met de sloagan: Oet bèste maajt et bèste aajt dus: „dobbel aajt". Vanaf 1947 kwam daar pils bij. De vraag naar Aajt nam echter gestaag af. In de tweede helft van de jaren 1950 produceerde de brouwerij ook pils voor de St. Servatius Brouwerij. De omzet daalde desondanks verder waardoor Pierre Marres besloot om zijn bedrijf in 1959 over te doen aan De Kroon uit Wylré.

In 1965 werd het pand verkocht aan de stichting Limburgse Academie van Bouwkunst waarna het diverse culturele bestemmingen heeft gehad. Vanaf 1998 is er het Marres, Huis voor Hedendaagse Cultuur in gevestigd.

Eigenaren

(1859-1898)
(1898-1942)
(1942-1959)

Niet meer gebrouwen bieren (2)

Regulier assortiment

Dobbel Aajt Pils

LiteratuurAanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop

-- Adverteerders --

© 2017-2024 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur