Brouwerij Maas en Jeker
Brouwerij
Opgericht: 1731Gestopt: 1944
Namen
(1731-1929) Bierbrouwerij De Drie Leeuwen(1929-1944) Brouwerij Maas en Jeker
Provincie: Limburg
Vestigingsadres
Achter de Molens 12 MaastrichtGeschiedenis
In zijn verslag over het Maastrichtse uitgaansleven in de periode 1840-1860 maakte Karel Hendrik van de Noorda melding van brouwers met een gelagkamer waaronder "Prick in de Drie Leeuwen" meer bekend als "het Hemelke" aan de Kleine Gracht. Het is niet bekend hoelang Brouwerij De Drie Leeuwen toen al bestond. Een oude bierpul suggereert 1731 als oprichtingsjaar.
Hendrik Hubert Prick was de zoon van Hendrick Prick die brouwer was in Sint Pieter. Zijn broer Simon Prick had een brouwerij in de Helstraat in Maastricht. Hij overleed in 1862 waarna zijn zoon Henricus Hubertus Prick de brouwerij voortzette. Na diens huwelijk met Maria Margaretha Lijnen in 1874 werd de brouwerij gevoerd onder de firma H.H. Prick-Lijnen.
In 1889 verhuisde de brouwerij naar Achter de Molens. Net als de andere brouwerijen in de stad produceerde De Drie Leeuwen de lokale specialiteit het Maastrichtsch bier. In 1910 werd de leiding overgenomen door schoonzoon Jos Eberhard. Naast bierbrouwer was Eberhard ook voorzitter van de afdeelingen Maastricht en Sittard van den Bond van Nederlandsche Brouwerijen en zetelde hij in de afdeeling Grootbedrijf der Kamer van Koophandel te Maastricht.
De brouwerij werd in 1929 overgenomen door de Amstel-brouwerij uit Amsterdam. Onder de nieuwe naam Maas en Jeker bleef Jos Eberhard zijn eigen bier brouwen en verkocht hij alle Amstel-bieren. Daarnaast werd hij directeur van de N.V. tot Exploitatie van Hotels, Restaurants en Koffiehuizen Maas en Jeker, waarin hij zijn eigen 26 horecapanden verhuurde aan Amstel. mocht blijven uitbaten. In 1930 was hij betrokken bij de overname van de cliëntèle van brouwerij 't Hoolhuis uit Bunde.
Gezien den precairen toestand onzer vervoer, emballage enz., en na overleg met de Autoriteiten van Bevrijd Nederland, was Maas en Jeker samen met de andere Zuid-Limburgse brouwerijen in 1944 verplicht onzen bierverkoop per 1 December 1944 tot nader order geheel stop te zetten. Vermoedelijk is daarna de bierproductie van Maas en Jeker definitief stilgelegd.
Onderdeel van
Eigenaren
Niet meer gebrouwen bieren (1)
Regulier assortiment
Maastrichtsch bierLiteratuur
Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop