Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Zwaan & Beek

Brouwerijhuurder

Opgericht: 2023

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: Ratebeer Untappd

Contactgegevens

Bezoekmogelijkheden

Geschiedenis

Zwaan & Beek is de samenwerking tussen voormalig HappyFace Beers-brouwer Rob Zwaan en BEEK Spirits-eigenaar Jan Beek. Het idee is om een ​​paar keer per jaar kleinschalige batches te brouwen, die deels als "basisbier" worden uitgegeven en deels als op vat gerijpte bieren op basis van de BEEK-spiritusvaten.

----------------

10.04.2023 | bier

Al sinds m’n jeugd ben ik liefhebber van speciaalbier. Vooral de meer traditionele bieren vind ik heel prettig om af en toe te drinken. Zo kon het merk HappyFace Beers zich zeker in mijn belangstelling verheugen. Het was dus best even een schok toen de heren met hun merk stopten.

samenwerking
Rob Zwaan, de brouwer van al dat moois, spreek ik een poosje later. Op mijn vraag of hij misschien interesse heeft om af en toe nog eens te gaan brouwen zegt hij volmondig “Jazeker!”. We hebben een hele middag zitten praten en al snel is duidelijk wat de toekomst zal brengen.

eenmalige bottelingen: pure origineel én barrel aged
Een heel klein nieuw merk met uitsluitend éénmalige bottelingen: We gaan bier brouwen om die in twee verschillende varianten uit te brengen. Eerst als het originele basisbier en vervolgens als vatgerijpte variant, waarvoor de diverse vaten van BEEK gebruikt zullen gaan worden. Het plan is om dat wellicht 3 à 4 keer per jaar te doen. Een duidelijke afspraak is om eerst één brouwsel te maken en eens te kijken hoe dat zal gaan.

waar te beginnen?
Na een intensieve vergadersessie is duidelijk geworden hoe te starten. We gaan voorzichtig van start met een bier dat niet al te ingewikkeld is. Tijdens dit gesprek ligt de Beek Dutch Blended Whisky op een calvadosvat van 400 liter. Voor dat vat gaan we een bier brouwen. Een bier dat er mooi bij aan zal sluiten. “Maar wat?” Rob:”Tja, daar past eigenlijk maar één bier bij. En die is nogal stevig. Een Imperial Stout zou namelijk perfect matchen bij dat vat.” “Ja, maar we zouden rustig beginnen toch?” antwoord ik. “Inderdaad. Maar we moeten wel iets maken wat klopt.” Daar ben ik het grondig mee eens, dus we doen het toch!

aan de slag
Rob belt de Koperen Kat in Delft en al snel is de afspraak gemaakt en kan de voorbereiding beginnen. We bedenken een naam, onze designer ontwerpt een huisstijl, Rob gaat aan de slag met het recept en Beek bestelt het eerste etiket.

brouwdag
Op 16 februari is het dan zover, brouwdag in Delft bij Stadsbrouwerij De Koperen Kat. Al vroeg in de ochtend gaat 450 kilo mout de moutmolen in: een mooie mix van 6 verschillende moutsoorten variërend van een lichte pilsmout naar extra-black mout. Mark, de brouwer van de Koperen Kat, ziet grijnzend toe dat zijn brouwketel tot de nok toe gevuld wordt en concludeert dat alles naar wens verloopt.

het brouwen
Na het doorlopen van de maisch-fase, het filteren en vervolgens het toevoegen van smaakvolle hopsoorten tijdens de kook-fase kan de hete wort worden teruggekoeld en wordennovergepompt naar de fermenter. De gist kan daarna aan het dankbare werk om de suikers om te zetten in alcohol. Uiteindelijk hebben we een kleine 750 liter pikzwarte stout in de vergistingstank zitten.

geduld
Het lange wachten kan beginnen. Na een paar lange weken geduld proeft Rob het resultaat vanuit de fermenter en concludeert dat een mooi nieuw bier geboren is. Een paar dagen later, op vrijdag 10 maart gaat er 400 liter bier in het calvados/whiskyvat. Dat deel krijgt nog meer van ons schone geduld, want vatrijping is een proces wat tijd nodig heeft.

eerste deel bottelen
Op 30 maart is er wederom goed nieuws uit Delft: de overige 350 liter bier – zonder vatrijping – is inmiddels ook gebotteld. Een paar dagen volgt dan eindelijk het langverwachte en spannende moment van het allereerste flesje open maken en proeven.

het bier
Rob en Jan kijken elkaar aan na de eerste slok. “Heel aardig gelukt!” Dit bier heeft een heel klein zoetje, mooie chocolade tonen, duidelijke hopbitters en koffie. Een zeer traditionele en volmondige Imperial Stout. Er zijn een kleine 900 flesjes gevuld met deze pure versie van de Imperial Stout. De rest ligt dus op het Calvados vat en zal pas uitkomen als de balans tussen bier en vat-invloed naar onze wens is.

hoe je er aan kunt komen
Komende week is deze allereerste Zwaan&Beek Imperial Stout te bestellen. Wees op tijd, want u begrijpt, op is ook echt op. Slijters en Horeca kunnen bij Beek Spirits per mail of app bestellen, het zijn dozen van 12 flesjes. Liefhebbers kunnen hun slijter of andere leverancier vragen dit snel te bestellen, bij Beek Spirits. Tip: het kan leuk zijn een flesje te bewaren om straks naast de barrel aged te drinken, zodat je het verschil mooi kunt vergelijken.

Ook namens Rob, Cheers!

type

ingrediënten

alcoholpercentage

gebrouwen bij

batch

oplage

tenminste houdbaar tot

smaak

untappd

Imperial Stout

water, mout, hop, gist, sinaasappelschil, cacaonibs

11% vol.

Stadsbrouwerij De Koper Kat (Delft)

01-23

ca. 900 x 33 cl

maart 2026

traditionele, volmondige Imperial Stout met een heel klein zoetje, mooie chocoladetonen, duidelijke hopbitters en koffie

Niet meer gebrouwen bieren (1)

Regulier assortiment

Imperial Stout

Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop

-- Adverteerders --

© 2017-2024 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur