Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Nacht van het Bier Utrecht 2023

Bierevenement

Bierwandeling

8 december 2023

Georganiseerd door: vandeStreek Bier

Externe Links: Facebook

Provincie: Utrecht

Locatie

@centrum Utrecht

...meer bierevenementen uit het verleden...

Informatie

Vrijdag 8 december 2023 om 19.45 uur. Utrecht wordt het toneel van een betoverende nacht vol verrassingen en smaaksensaties tijdens de 'Nacht van het Bier'. Dit bijzondere evenement combineert cultuur, mysterie en bier om Utrecht op een geheel nieuwe manier te beleven. Laat je meenemen op een reis langs verborgen schatten terwijl je geniet van winterse bieren en culturele hoogstandjes, in het donker.

Er zijn 5 groepen die tegelijkertijd van locatie naar locatie lopen. Kies met jouw gezelschap 1 groep. Op de laatste locatie komen alle groepen bij elkaar om de belevenissen te bespreken. Tijdens de ‘Nacht van het bier’ ervaar je de mooiste, verstopte, plekjes van Utrecht op bijzondere wijze. Tijdens een stadswandeling in het donker worden er 6 locaties bezocht waar culturele verrassingen te wachten staan, terwijl er intense winterse bieren worden geproefd. De locaties, de bieren én de culturele uitspattingen zijn strikt geheim, tot het je overkomt.

Tldr; een prachtige en unieke ervaring rijker. De Nacht van het Bier was zeer geslaagd.

Gisteravond was het zover; de 1e editie van de Nacht van het Bier in Utrecht. Een nieuw concept, losjes gebaseerd op de Zwarte Nacht in Delft van Jasper van Schie (wat niet meer bestaat). Het idee is dit: er worden 5 unieke en niet alledaags locaties bezocht door middel van een wandeling, waarbij er op elke locatie iets unieks cultureels gebeurt en je een uniek, donker, bier krijgt te proeven. Er waren 5 groepen van ieder 30 personen, die allemaal de 5 locaties op een andere route liepen. Ik zat in groep A.

Locatie 1
Om 19.45 uur moesten we aanwezig zijn aan het Domplein 21. Na wat ongeduldig gewacht te hebben met ons groepje ging de deur open en verscheen Ronald van de Streek daar om ons welkom te heten en een korte uitleg te geven. Jasper van Schie werd aangewezen als leider van de groep en kreeg de taak de 5 enveloppen van de avond voor te lezen en te volgen. We mochten naar binnen waar Willem de torenwachter, een man in middeleeuwse kledij ons opwachtte. Willem heette ons welkom en ging ons voor in de 25 meter hoge klimtocht de 14e eeuwse domtoren op. In de zaal stond een mooie ronde constructie, met een glasplaat waardoor je helemaal naar beneden kon kijken, met proefglaasjes klaar voor ons. Willem vertelde de geschiedenis van de Domtoren en de zaal waar we stonden alvorens we ons 1e bier van de avond uitgeschonken kregen. Het was de Quadruapaw van vandeStreek Bier, een bourbon barrel aged quadrupel welke 6 maanden heeft mogen rijpen in de kelder van deze unieke plek. Een mooi bier om mee te beginnen. Veel rozijntjes, karamel en vijgen met de bourbon als een boozy deken er zacht bovenop. Na wat gekletst te hebben met de mede-deelnemers mochten we weer naar beneden en naar buiten zodat Jasper de envelop met instructies voor de 2e locatie kon openen en voorlezen. We moesten om de Dom heenlopen, konden het luik bezichtigen waar ooit een takel voor zware spullen zat en liepen vervolgens naar het statige academiegebouw van de Universiteit Utrecht.

Locatie 2
Niemand minder dan Sander van de Streek deed de deur open en leidde ons naar de zaal waar veel promoties en uitreikingen worden gehouden. Hier kregen we, van tap, de Spiced up Space Cowboy van Maximus te proeven. Een Imperial Stout met vanille, fenegriek, kaneel, gember, kruidnagel en sinaasappel. Die laatste 3 ingrediënten zitten niet in het reguliere bier. Erg veel pottertjes, drop en kaneel viel er te proeven. Ondertussen betrad UC CREW, een breakdance dansgroep, deze indrukwekkende zaal. Stuk voor stuk lieten ze zien wat ze kunnen, waarbij we ledematen dingen zagen doen waarvan we ons afvroegen hoe het kan dat ze niet braken. Echte oldskool breakdance zoals, ik althans, alleen nog maar in film heb gezien. Supertof! Hierna werden we opgehaald voor de volgende locatie.

Locatie 3
We gingen DomUnder. De kelders van de Domtoren in, waar bierhistoricus Leendert Alberts ons opwachtte om van brouwerij Eleven de Jan naar de Maan cognac barrel aged uit te schenken. We konden een rondje lopen door de kelders om te kijken naar botten, kruiken en ander ouds. Leendert vertelde het verhaal van gagel en gruit in bier en hoe er ook in Utrecht ooit een gruithuis was. Hij liet zien hoe de constructie van de toren in elkaar zat en vertelde hoe ooit de Romeinen op dit niveau het straatniveau hadden. Erg interessant, met een perfect bier erbij. Het bier was goed moutig, wat koffiebitters en dan de verwarmende cognac barrel aging erbovenop. Wederom een gave plek met mooi bier. We vertrokken naar de volgende locatie.

Locatie 4
Met een gids erbij werden we naar Paleis Lofen gebracht. Ooit (rond 1020) stond hier een paleis van de Duitse Keizer, maar dat is in de 13e eeuw verwoest door een brand. Nu kun je in de kelders nog wat restanten zien. De plek waar Utrecht stad werd geboren. En op deze plek kregen we ons 4e bier uitgeschonken; double oatmeal stout van Oproer. Een prachtige romige stout met veel chocolade smaak en wat koffie daarachter. Heerlijk! We werden verder de kelder ingeleid om vervolgens in een klein ondergronds zaaltje plaats te nemen terwijl 2 vrouwen prachtige Gregoriaanse zang lieten horen. Gregoriaanse zang is dé zang van de katholieke kerk en wordt gekenmerkt door eenstemmigheid zonder gebruik van instrumenten (a capella). Verschillende liederen kwamen voorbij, waarbij we bij de laatste mochten aansluiten. Onze eigen Meester in Bieren zat er zo lekker in dat ie naar voren mocht komen om ons stervelingen te begeleiden. Na deze pracht en praal liepen we alweer naar onze laatste locatie waar Jan-Willem van vandeStreek Bier ons opwachtte.

Locatie 5
We gingen de Underground in en kwamen in een speak-easy terecht waar een singer-songwriter Judy Blank live muziek speelde met haar band. Ondertussen konden we genieten van Kromme Haring's Fishing Bear, een Imperial chocolate stout met cacao nibs. Veel chocolade in geur en smaak, een zijdezacht mondgevoel en een zoetje wat aan het spelen is met het bittertje. We werden meegenomen in het leven van de zangeres en kregen te horen waar de nummers vandaan kwamen. Prachtig live gedaan op deze bizar gekke plek.

Helaas was dit het einde van de tour (en moesten sommige alweer rennen voor de trein. Was gezellig Merel Kuitert). De meeste van ons liepen naar de vandeStreek Bar aan de Oudegracht voor de afterparty. Onderweg kwamen de groepen allemaal samen en konden we ervaringen uitwisselen. Het was, zoals verwacht, ramvol in de bar, zowel boven als beneden.
Met een black IPA van 12% in de hand, speciaal gebrouwen voor de bar, genoten we na van deze bijzondere avond. Het was een unieke en bijzondere avond; heel gaaf dat cultuur en bier zo samen gebracht worden, samen met een stukje onverwacht Utrecht. Uitermate geslaagd!

(Ferry Wijnhoven, Beer Geeks, 9 december 2023)

Kosten

Ticket: € 28,50

Tickets via website.

Aanwezig

vandeStreek Oudegracht

Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop

-- Adverteerders --

© 2017-2024 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur