Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Wat Zullen We Drinken?

Social Media

Podcast

Gestart: 2023

Externe Links: Apple Podcasts Google Podcasts Instagram Spotify Website

Telefoon: 06-51850902
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Informatie

Een podcast waarin (speciaal)bieren worden geproefd in de vorm van een proeverij met verhaal. De verhalen nemen je in gedachte mee naar de essentie van het bier zoals de brouwer het ooit bedoeld heeft. Thuis bier drinken wordt een beleving, al helemaal in combinatie met de hapjes die je op de website kunt vinden. Daarnaast staat er op de website een link naar een webwinkel waar de bieren besteld kunnen worden.

"Wat zullen we drinken? We maken jouw proeverij nog leuker door je meer te vertellen over wat je drinkt. Of je nu op zoek bent naar inspiratie voor je volgende proeverij of als ondersteuning bij een proeverij. Samen proeven we de lekkerste bieren, wijnen en wie weet nog meer…."

Podcasts

 • #8 Bourgondisch Leven, De 5 geboden uit Maastricht
  31 augustus 2023
  Bieren: De Maltezer, Royale Martinus, Dorstige Lambertus, Avontuurlijke Gerard, Eigenzinnige Elisabeth
  Sponsor: De Wisseltap; Een samenwerking tussen microbrouwerijen en lokale horeca. 10x per jaar wisselt het aanbod op de wisseltap. Jij hebt dus bijna iedere maand de kans om nieuw speciaalbier te proeven van een microbrouwerij uit de regio. De wisseltap heeft dit jaar, 10 Limburgse speciaalbieren geselecteerd, op basis van smaak, seizoen en kwaliteit.
  Verhaal: Duik in de bruisende wereld van Maastricht, een stad waar het Bourgondische leven tot bloei komt als nergens anders. Ontdek het rijke bieraroma van Stadsbrouwerij Maastricht, een broeinest van traditie, passie en innovatie. Terwijl je door de levendige straten van de stad wandelt, maak je kennis met de vijf geboden die deze levensstijl tot in de perfectie weergeven.

  1. "Gij zult niet haasten": Leer van elk moment te genieten, elke slok, elke hap. Proef de Maltezer, Maastrichts eerste speciaalbier.
  2. "Gij zult gastvrij zijn": Ervaar de ware betekenis van gemeenschap, van het delen en vieren met anderen. Hef het glas op de Royale Martinus en de vreugde van het samenzijn.
  3. "Gij zult ruimdenkend zijn": Durf te avonturieren, nieuwe smaken te verkennen en je horizon te verbreden. Proef de Avontuurlijke Gerard, een bier dat de geest van ontdekking oproept.
  4. "Gij zult eten en drinken waarderen": Het is niet alleen over het genieten, maar ook het respecteren van de kunst en liefde die achter elk gerecht en bier zit.

En nog meer... Dus, zoals ze in Maastricht zeggen, 'Eet, drink en wees vrolijk!' Sluit aan op deze verrijkende reis en proost op het Bourgondische leven van Maastricht!

 • #7 Hoe Hertog Jan, Bierkoning Cambrinus werd
  25 augustus 2023
  Bieren: Hertog Jan Pilsner, Hertog Jan Weizener, Hertog Jan Karakter, Hertog Jan Tripel, Hertog Jan Grand Prestige
  Verhaal: Ontdek de intrigerende geschiedenis en passie van Hertog Jan van Brabant. Duik in een wereld van ridders, middeleeuwse avonturen en liefde voor bier terwijl je luistert naar het verhaal van een man wiens naam onlosmakelijk verbonden is met de brouwkunst. Met een verfrissend bierpakket in de hand, klaar voor een smaakvolle reis, neem je deel aan een proeverij van bijzondere bieren die Hertog Jan's erfenis weerspiegelen. Van het pure Natuurzuiver Bier tot de rijke complexiteit van de Grand Prestige, elk brouwsel brengt je dichter bij de ziel van deze markante figuur. Laat je meevoeren door het verleden terwijl je geniet van deze meesterlijke vertelling over de 'Bierkoning' en ontdek hoe de kunst van het bierproeven de geschiedenis in elke slok tot leven brengt. Ben je nieuwsgierig geworden? Luister nu naar deze podcastaflevering op wzwd.nl/aflevering7 en maak je klaar om de ware kunst van het bierproeven te ervaren met Hertog Jan.
 • #6 Het bezoek van 't Venloos Paeterke
  18 augustus 2023
  Bieren: De Klep Paeterke Inkel, De Klep Paeterke Döbbel, De Klep Paeterke Triepel, De Klep Paeterke Quadröppel
  Verhaal: Venloos Paeterke Kloosterbieren zijn speciaal ontwikkeld in de eigen brouwerij. De bieren zijn geïnspireerd door de hoogwaardige Trappisten- en Abdijbieren uit de Lage Landen en zijn gecreëerd naar de persoonlijke smaak en visie van eigenaar Louis. Ze zijn vernoemd naar het beeld van de Dominicaner monnik, gemaakt door Ger Janssen, dat bij de ingang van Domani staat en voorbijgangers tot stilte maant. In de volksmond staat dit beeld bekend als 't Venloos Paeterke. Bij Venloos Paeterke adviseren ze om het bier in alle rust te ervaren en er ten volle van te genieten. Deze benadering nodigt uit tot het nemen van de tijd, het creëren van een ontspannen sfeer en het waarderen van de complexe smaken en aroma's van de kloosterbieren. De naam Venloos Paeterke weerspiegelt de lokale verbondenheid van het bier en de unieke cultuur van Venlo. Het benadrukt het belang van traditie, vakmanschap en het respect voor de stilte en de rustige momenten in het leven. Venloos Paeterke Kloosterbieren beloven een authentieke en verfijnde bierervaring, waarbij de rijke traditie van de Trappisten- en Abdijbieren wordt geëerd en tegelijkertijd een eigen, lokale identiteit wordt gegeven. Dus neem de tijd, neem een moment voor jezelf en geniet van de bijzondere smaken die Venloos Paeterke te bieden heeft.
 • #5 Van Boer tot Bier: Belgische Speciaal Bieren
  11 augustus 2023
  Bieren: Corsendonk, Hoegaarden Verboden Vrucht, Duchesse De Bourgogne, Leffe Blond, Pauwel Kwak
  Verhaal: Ontdek de betoverende wereld van Belgisch bier. Reis mee naar de glooiende velden van het Vlaamse platteland, waar gerst en hop gedijen onder de zon. Laat je verleiden door de aroma's en smaken die voortkomen uit eeuwenlange tradities en passievol vakmanschap. Sluit je ogen en stel je voor: rustige boerderijen, kabbelende beekjes en de geur van de aarde na een lentebui. Dit is België, het land van het bier, en het avontuur begint hier. Verlies jezelf in de reis van graan naar glas terwijl prachtige Belgische bieren worden geproefd. Van de moutige Corsendonk tot het kruidige Hoegaarden Verboden Vrucht, en van het friszurige karakter van Duchesse De Bourgogne tot de rijke complexiteit van Pauwel Kwak. Luister en geniet terwijl de boeren worden geëerd, de ongezongen helden van het bier, wiens inspanningen de basis leggen voor dit vloeibare meesterwerk. Proost op de magie van Belgisch brouwen en de verhalen die in elk glas worden geschonken.
 • #4 Met een roesje op de fiets door Tilburg
  4 augustus 2023
  Bieren: 't Roesje Blond, 't Roesje Hoppig Blond, 't Roesje Tripel, 't Roesje Quadrupel
  Verhaal: In 2020 begon het verhaal van ’t Roesje aan een keukentafel in Tilburg. Twee vrienden, Dennis van den Beukel en Thijs Dingemans, begonnen met het brouwen van hun eigen bier, wat uitgroeide tot een groter avontuur. Het eerste succesvolle brouwsel, Blond, vond zijn weg naar vrienden en familie, en het nieuws over ’t Roesje verspreidde zich. De fietstocht door Tilburg neemt je mee naar de geboorteplaats van ’t Roesje, de Piushaven. Geniet van het hoppige blond bier, dat perfect past bij de levendige sfeer van de haven. Vervolgens naar het TextielMuseum, om de tripel ontdekken. Dit bier weerspiegelt de rijke geschiedenis van de textielindustrie in Tilburg en biedt een diepe en complexe smaak. De laatste stop van de fietstocht brengt je naar het standbeeld van Koning Willem II, waar de quadrupel wordt geproefd. Dit donkere bier met zijn diepe smaken past perfect bij de majestueuze locatie. Na deze bijzondere fietstocht een terugblik op het avontuur van ’t Roesje. Het roesje staat centraal, dat gevoel van lichtjes aangeschoten zijn en het genieten van het moment. Hef het glas op ’t Roesje, op het avontuur, de vriendschap en het geluk van het leven.
 • #3 De legende van Grutte Pier
  28 juli 2023
  Bieren: Grutte Pier Brouwerij - Grutte Pier Blond, Grutte Pier Brouwerij - Grutte Pier Tripel, Grutte Pier Brouwerij - Grutte Pier Quadrupel
  Verhaal: Ontdek het leven en de legende van Grutte Pier, ook bekend als Pier Gerlofs Donia. Proef drie bieren die elk een fase van zijn buitengewone levensreis belichamen. Te beginnen met het verfrissende Grutte Pier Witbier, dat Piers jongere jaren en vreedzame leven als boer symboliseert. Vervolgens de Grutte Pier Dubbel, een donker en rijk bier dat de periode van strijd en opstand van Pier weerspiegelt. Tot slot de Grutte Pier Tripel, een fruitige tripel die de nalatenschap en invloed van Pier in de geschiedenis symboliseert. Met elk bier beleef je een stukje van Piers verhaal en ontdek je zijn karakter. Proost op de legendarische Grutte Pier en de avonturen die je gaat beleven!
 • #2 De Pelgrimstocht van Pater Peter naar Val-Dieu
  21 juli 2023
  Bieren: Val Dieu Fruitée, Val Dieu Blond, Val Dieu Brune, Val Dieu Cuvée 800, Val Dieu Tripel, Val Dieu Grand Cru
  Verhaal: Duik in het rijke verleden van Val-Dieu bieren met Pater Peter in deze fascinerende podcast. In elke aflevering opent Pater Peter een nieuw bier en onthult het unieke verhaal erachter. Van de fruitige lichtheid van Fruitee tot de robuuste diepte van Grand Cru, reis door de Belgische landschappen, ontdek de diepgewortelde geschiedenis van abdijbieren en de monniken die ze hebben gemaakt. Onderweg stopt Pater Peter om te genieten van de schoonheid van het land, deelt hij wijze inzichten en brengt hij eerbetoon aan de monniken van Val-Dieu. Of je nu een bierliefhebber bent of gewoon nieuwsgierig naar de spirituele reis van Pater Peter, deze podcast zal je zeker fascineren. Mis deze reis van bier, broederschap en zelfontdekking niet!

 • #1 Kölsch vs Alt
  14 juli 2023
  Bieren: Frankenheim Alt, Früh Kölsch
  Verhaal: In zowel Keulen als Düsseldorf zijn de brouwers, Klaus en Dieter, zijn druk bezig met de laatste voorbereidingen, het afstemmen van hun brouwsels en het voorzichtig vullen van hun vaten. Het is bijna tijd om hun bier naar het festival te brengen en het te presenteren aan de jury. Maar wie zijn de juryleden? Ze zijn bierkenners vanuit alle uithoeken van Duitsland, elk met hun eigen unieke smaakprofiel en ervaring. Zij nemen de ultieme beslissing: wie maakt het beste bier van Duitsland? Het is een zware taak, maar één die ze serieus nemen. Elk biertje wordt met precisie geproefd en beoordeeld, elk aroma onderzocht, elke smaak geanalyseerd. Want bij een bierfestival gaat het niet alleen om het bier zelf, maar ook om het verhaal erachter, de traditie, het vakmanschap en de liefde die in elk vat wordt gestopt. Klaus en Dieter hebben hun verhaal, hun passie, hun toewijding aan hun brouwerijen. Maar hebben ze ook het bier dat de jury zal bekoren? Dat is een vraag die alleen de tijd kan beantwoorden. In deze aflevering duiken ze dieper in de voorbereidingen voor het festival, de nerveuze spanning in de aanloop naar de grote dag, en natuurlijk de bieren zelf. Maar voor nu wil ik je uitnodigen om met mij mee te gaan op deze reis, om te proeven van zowel de Kölsch als de Alt en de verschillen tussen de bierstijlen te ontdekken.

 • Trailer
  1 juli 2023
  In deze aflevering neemt jouw gastheer, Pod-Kastelijn Bas, je mee op een smaakvolle reis door de wereld van bier. Deze podcast is speciaal gemaakt voor Bourgondiërs zoals jij, die genieten van de goede dingen in het leven. Tijdens deze aflevering onthult Bas de verhalen achter de bieren die je gaat proeven. Het is een uitnodiging om deel te nemen aan een nieuw soort bacchanaal, een feestelijke viering van het thuis proeven van bier. Het is alsof de brouwer zelf bij jou aan tafel is aangeschoven en zijn verhaal persoonlijk met jou deelt. De focus van deze podcast ligt op bieren met een verhaal. Bas wil je inspireren voor je volgende proeverij en je laten kennismaken met interessante achtergronden en anekdotes over de brouwsels die je drinkt. Of je nu luistert terwijl je een biertje drinkt of deze podcast gebruikt als inspiratie voor je eigen proeverij, de keuze is aan jou. Voel je vrij om de podcast op pauze te zetten, zodat je in alle rust kunt genieten van elke slok. Belangrijk om te weten is dat je geen biergoeroe hoeft te zijn om van deze podcast te genieten. Bas gaat niet diep in op technische smaakprofielen. In plaats daarvan richt hij zich op het vertellen van unieke verhalen op een luchtige en gezellige manier. Het doel is dat je het bier optimaal ervaart, precies zoals de brouwer het ooit in gedachten had. Dus pak je favoriete bier erbij, ga er lekker voor zitten en laat Pod-Kastelijn Bas je meenemen op een ontdekkingstocht door de wereld van bier. Proost!

Eigenaren

(2023-heden)


Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop:

-- Adverteerders --

© 2017-2023 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur