Dutch CRAFT Beer Conference 2024
Bierevenement
Conferentie
1 februari 2024Georganiseerd door: CRAFT
Provincie: Noord-Brabant
Locatie
1931 Congrescentrum 's-Hertogenbosch...meer bierevenementen uit het verleden...
Informatie
donderdag 1 februari 2024 van 09.30 - 18.00 uur
Sociaal Programma
woensdag 31 januari 2024 van 15.00 - 23.00 uur
Kom alvast in de stemming voor de conferentie door je in te schrijven voor het sociale programma van de Dutch Craft Beer Conference 2024! Deze informele middag en avond biedt een unieke kans om jouw kennis én netwerk uit te breiden. Het programma start in ‘s-Hertogenbosch waarna de touringcar alle deelnemers meeneemt naar de nieuwe Eindhovense brouwerij Lighttown Brewers. Geniet hier van een bierproeverij, een interessante rondleiding door de brouwerij die klaar is voor de toekomst en laat je inspireren door de presentatie over hun unieke manier van samenwerken en bierbrouwen. Verken vervolgens het proces van vatrijping tijdens een interactieve workshop gegeven door Santing Beer and Spirit Barrels. Daarna schuif je aan in het proeflokaal van 100 Watt brewery om te genieten van een smaakvolle spijs-beerdiner. Gezamenlijk wordt het programma afgesloten bij de Bossche Stadsbrouwerij Jongens van De Wit in 's-Hertogenbosch waar ook de standbouwers kunnen aansluiten. De touringcar brengt alle deelnemers weer netjes naar het startpunt via een tussenstop bij station 's-Hertogenbosch. Deelname aan het sociaal programma is exclusief voor degenen die ook aan de conferentie deelnemen.
Conferentie
De DCBC wordt in 2024 voor de achtste keer gehouden. Het jaarlijkse hoogtepunt voor brouwend Nederland! Lezingen, workshops, een beursvloer en natuurlijk bier. Het thema is dit jaar Back to Basic. Dit benadrukt het belang van het verkennen van traditionele technieken en ingrediënten. Tegelijkertijd wordt innovatie omarmd om consistent ambachtelijke bieren van hoge kwaliteit te kunnen brouwen. Voorafgaand aan de conference, op 31 januari, vindt er een sociaal programma plaats in 's-Hertogenbosch.
Het 1931 Congrescentrum is goed te bereiken met zowel openbaar vervoer als de auto.
De DCBC wordt door MOS Events georganiseerd in opdracht van CRAFT. Een dag op de Dutch CRAFT Beer Conference is een goed bestede dag. Wat kun je zoal verwachten?
- Kennissessies
In de plenaire en diverse breakout-sessies wordt je bijgepraat over de laatste stand van zaken in onze branche. - Beurs
Een vloer vol leveranciers en partners die voor je klaar staan om al je zakelijke vraagstukken te bespreken. - Netwerken
Ontmoet je collega's. Praat gezellig bij onder het genot van elkaars bieren op de afsluitende borrel.
CRAFT Awards ceremonie
Voor het eerst worden op de DCBC de splinternieuwe CRAFT Awards uitgereikt!
Programma
9.00 - 10.00 Ontvangst en registratie
10.00 - 10.15 Opening door dagvoorzitter Patrick Stoof en CRAFT voorzitter Jos Oostendorp (plenaire zaal)
10.15 - 10.45 Patrick Stoof
10.45 - 11.30 Back to basic. Statiegeldverpakking als standaard in het bier (plenaire zaal)
Door Hamminga (Chistiaan), Willemars (Marco), Stevens (Dennis), Veldwiesch (Eric)
11.45 - 12.30
Werner Vos - Biochemische technieken in de bierbrouwerij (zaal Dexter 15)
Henri Reuchlin - Opleidingen, wat en waarom (zaal Dexter 17)
Irene Hendriksen - Wie zijn de winnaars in het bierschap in de toekomst? (zaal Dexter 28)
Workshop Derek Walsh - Crash course 'Afwijkingen in bier'... less is more! (zaal Dexter 19)
Leendert Alberts - Old school bierbrouwen (plenaire zaal)
Bert van Hecke - Voor alles een oplossing (zaal Dexter 26)
12.30 - 13.30 Lunch
13.30 - 13.40 Kilian Kittl - Back to Basic - But don't forget to think outside your box! (plenaire zaal)
13.40 - 14.15 Rick Kempen - Back to basic. maar WELKE basics?! (plenaire zaal)
14.30 - 15.15
Workshop Derek Walsh - Crash course 'Afwijkingen in bier'... less is more! (zaal Dexter 19)
Anneke Geraads-Broeren & Thera van Heuveln & Baan Hofma - Van bier naar BR, het brouwproces kan korter! (zaal Dexter 17)
Nicole Horsmans - Hoe zet je met beperkte middelen een succesvol merk in de markt? (zaal Dexter 26)
Maciej Grajewski - How mastering the craft of quality helps to measure ABV? (plenaire zaal)
Serge Hopstaken - Back to Basic – Hoe je juridische documenten inzet als solide basis om jouw brouwerij voorspoedig te laten groeien (zaal Dexter 15)
Peter Scholten - Professionele hopteelt in Nederland (zaal Dexter 28)
15.15 - 16.00 Pauze/Break
16.00 - 16.45
Cornelius Hjort / Plaato (Ricard) - Data Driven Production Planning in Breweries. A Machine Learning Approach (zaal Dexter 28)
Workshop Derek Walsh - Crash course 'Afwijkingen in bier'... less is more! (zaal Dexter 19)
Ronald van de Streek - Fresh hop, het bockbier van de toekomst? 5 lessen uit Yakima valley (plenaire zaal)
Peter Swinnen - Herbruikbare verpakkingen als antwoord op de ambitieuze Europese re-use targets ((zaal Dexter 26)
Edwin Telgenkamp - Re. think Brewing (zaal Dexter 15)
Gino Baart - Back to Basic. Yeasts for wheat beers! Introducing SafAle W-68 & SafAle BW-20 (zaal Dexter 17)
17.00 - 17.30 CRAFT Award (plenaire zaal)
17.30 - 19.00 Netwerkborrel
---------------
Back to basic. Statiegeldverpakking als standaard in het bier (plenaire zaal)
Door Hamminga (Chistiaan), Willemars (Marco), Stevens (Dennis), Veldwiesch (Eric)
Back to basic. Statiegeldverpakking als standaard in het bier
De biersector is al sinds mensenheugenis koploper in het gebruik van hervulbare of herbruikbare verpakkingen in de retail, horeca en distributie. Voor hele generaties staat het leegdrinken van een krat bier gelijk aan het terugbrengen van het krat. Nog altijd zit 70% van alle biertjes in een hervulbare verpakking.
Voor veel CRAFT-brouwerijen is het echter niet vanzelfsprekend mogelijk om gebruik te maken van dit type verpakkingen.
Tegelijkertijd zien we dat het overstappen van een eenmalige naar een herbruikbare verpakking tot een significante footprintreductie kan leiden én dat politiek en retail in toenemende mate van ons verlangen om – met name – glazen flessen en plastic fusten om te zetten naar hervulbare alternatieven.
Om voor CRAFT-brouwerijen toch tot kant-en-klare mogelijkheden te komen hebben de Vereniging CRAFT, de Vereniging Nederlandse Brouwers en een aantal individuele CRAFT-brouwerijen de handen ineengeslagen om nieuwe poolmodellen voor hervulbare verpakkingen te ontwikkelen.
Tijdens deze presentatie zullen de trends in de politiek en markt worden besproken en zullen de ontwikkelde poolmodellen voor fust (Kegs United) en fles (absorptiemodel BNR-fles) verder toegelicht worden.
---------------
Werner Vos - Biochemische technieken in de bierbrouwerij (zaal Dexter 15)
Complexe smaken of goede doordrinkbaarheid. Uitgesproken exotische of juist neutrale aroma’s. iedere bierdrinker heeft zijn voorkeuren, en iedere craft brouwer heeft zijn of haar unieke signatuur. Maar de basis voor goed bier is kwaliteitscontrole, en door de implementatie van een aantal basale testen wordt het een stuk eenvoudiger om consistente kwaliteit te garanderen. Ik zal stilstaan bij biochemische en fysische testen die gemakkelijk uitvoerbaar zijn (SG, pH, conductiviteit en celdichtheid), en toch informatief met name m.b.t. gist management. Wat zijn redelijke waardes en variatie, en wat is de correlatie met de bierkwaliteit (bijv. FAN, IBU, EBC, diacetyl, ABV en sensorisch). Dit zal ik illustreren aan de hand van een tweetal optimalisatie studies die zijn uitgevoerd i.s.m. Duco Dokter en Tom Hendriks van Brouwerij De Prael (Groningen). Meten is weten. minimale inspanning, maximaal resultaat oftewel back to basics als het gaat om kwaliteitscontrole.
---------------
Henri Reuchlin - Opleidingen, wat en waarom (zaal Dexter 17)
Mijn presentatie gaat in op het nut en noodzaak van verschillende bieropleidingen. Wat leer je eigenlijk en waarom is die kennis handig? Wat is het verschil tussen de verschillende opleidingen?
Belangrijkste bieropleiding in deze presentatie is de enige erkende brouwopleiding van Nederland, de MBO4 opleiding brouwen (voedingsmiddelentechnoloog) van StiBON / Lentiz. De inhoud van het lesprogramma komt uitgebreid aan bod. Maar na afloop weet je ook aan welke voorwaarden je als leerbedrijf moet voldoen.
Ook andere opleidingen, die meer op bier gericht zijn, komen aan de orde. Onder andere Bierista, BierTalent, Biertraining.nl, Bierbewustzijn, StiBON bierambassadeur en StiBON biersommelier.
---------------
Irene Hendriksen - Wie zijn de winnaars in het bierschap in de toekomst? (zaal Dexter 28)
Veel bedrijven kijken alleen naar hun eigen, interne data, maar hierdoor krijg je geen inzichten in wat er in de markt gebeurt. Of wat doet de concurrent op het gebied van nieuwe producten, of prijzen? Waar sta jij met jouw merk vs de markt? Dat soort inzichten kan je verkrijgen door het werken met scanningsdata, ik vertel jullie daar graag meer over!
---------------
Workshop Derek Walsh - Crash course 'Afwijkingen in bier'... less is more! (zaal Dexter 19)
Drie 45 minuten sessies waarin een snelle en praktisch introductie over wat afwijkingen zijn en hoe je ze kunt herkennen (met 3 voorbeelden) worden gehouden. Maximaal 20 deelnemers/sessie.
---------------
Leendert Alberts - Old school bierbrouwen (plenaire zaal)
Wie leert brouwen, maakt een goed doordrinkbaar bier van gerstenat dat een ruim uur heeft gekookt met hop. Dat is onze moderne standaard en daar zijn we trots op. Maar onze voorouders deden dat vaak anders. Ze gebruikten andere granen, andere kruiden, andere kooktijden - of kookten niet - en kenden allerlei technieken om het bier smaak, geur, kleur en houdbaarheid te geven. We nemen een duik in het bierverleden om ons te laten inspireren door old school brouwtechnieken, die verrassende nieuwe bieren kunnen opleveren.
---------------
Bert van Hecke - Voor alles een oplossing (zaal Dexter 26)
Tijdens onze presentatie nemen we je mee op een inspirerende reis door de internationale brouwwereld, waarin we laten zien hoe B'Brew projecten zowel in binnen- als buitenland heeft aangepakt. Voor iedere uitdaging hebben we een passende oplossing gevonden. Brouwers hebben altijd gezocht naar innovatieve oplossingen, en bij B'Brew zetten we die traditie voort. Ontdek hoe B'Brew hedendaagse uitdagingen aanpakt en omzet in creatieve en innovatieve oplossingen die ook voor Nederlandse brouwers relevant zijn. Denk hierbij aan 100% elektrisch brouwen op grotere schaal, innovatieve en modulaire CIP, implementatie van energierecuperatie in bestaande brouwerijen, werken met centrifuges, en efficiënt plaatsen van verpakkingen op pallets.
---------------
Kilian Kittl - Back to Basic - But don't forget to think outside your box! (plenaire zaal)
A short input why the return to traditional brewing techniques and ingredients is a sustainable way for brewing in the future. Genuine, independent business models, that are deeply rooted with their local communities, help building a strong bond with the consumers. A bond that needs to be strengthened by thinking outside the box.
---------------
Rick Kempen - Back to basic. maar WELKE basics?! (plenaire zaal)
Back to Basic - het belang benadrukken van traditionele technieken en ingrediënten, terwijl innovatie omarmd wordt. Mooi hoor! Maar. over welke 'basis' hebben we het dan? Ooit was het gebruik van hop 'gevaarlijke nieuwlichterij', en tradities zijn ooit begonnen als iets nieuws, misschien wel iets revolutionairs. Om te voorkomen dat we bij ‘back to basic’ alleen denken aan het verkennen of gebruiken van traditionele technieken en ingrediënten, prikkel ik graag de aanwezigen met een exercitie ‘thinking inside the box’. Ofwel. waarom gebakken vleermuisvleugeltjes in bier niet per se een slechte zaak zijn, als dat de basis is. Uiteindelijk zal de afsluitende discussie het meest waardevol blijken.
---------------
Anneke Geraads-Broeren & Thera van Heuveln & Baan Hofma - Van bier naar BR, het brouwproces kan korter! (zaal Dexter 17)
Door Geraads-Broeren (Anneke), van Heuveln (Thera), Baan Hofma, Jorn
Kun je bier brouwen met 100% ongemoute granen? Dat is de vraag waar Brouwerij Stijl en Flevo Campus samen ingedoken zijn via een kennisvoucherregeling met Horizon Flevoland en expert Jorn Baan Hofman.
Waarom? Het moutproces is niet duurzaam en er zijn geen lokale mouterijen meer.
Spoiler. het kán anders, het kán korter!
Wil jij weten hoe? Bezoek dan onze presentatie en we delen al onze kennis open en eerlijk met je.
---------------
Nicole Horsmans - Hoe zet je met beperkte middelen een succesvol merk in de markt? (zaal Dexter 26)
Merkbuilding met beperkte middelen. meedoen in de drankenwereld met veel kleinere budgetten dan de grote jongens
Ontdek de kunst van merkbuilding met beperkte middelen. Nicole, Co-Founder van Soof Drinks, deelt haar inzichten tijdens deze niet-te-missen presentatie. Door haar ervaring met het introduceren van vele producten, weet zij wat ervoor nodig is om een merk succesvol in het schap te krijgen en te houden.
Bij Soof Drinks hebben we bewezen dat grootsheid niet afhankelijk is van grote budgetten. Ons doel was simpel. creëer de lekkerste siropen en frisdranken met 100% natuurlijk fruit, groente en kruiden. Zonder ONNODIGE toevoegingen, want die zijn er al genoeg in de wereld. Het resultaat? Soof Drinks is inmiddels door heel Nederland verkrijgbaar in horecazaken en bij verschillende retailers.
Wil jij ook een merk in de markt zetten én wil je het verhaal horen hoe zij Soof Drinks dit doet? Kom dan naar deze inspirerende presentatie vol waardevolle inzichten voor jouw merk!
---------------
Maciej Grajewski - How mastering the craft of quality helps to measure ABV? (plenaire zaal)
Our presentation shares what there is to know about changing regulations for alcohol declaration. Plus, how to seamlessly implement a novel solution in the brewery for an easy-to-experience quality control regime for the brewing-cycle. Exploring critical parameters like pH, fermentable sugars, and alcohol content in wort and beer, the session emphasizes their role in achieving brew consistency. Join for practical insights and strategies to master quality control, illustrated by proof-points from successful implementations.
The presentation addresses the implications of the regulations for ABV testing and how embracing the change can contribute to brewing excellence. This insight will empower attendees with holistic understanding and actionable knowledge, fostering a culture of continuous improvement within the craft brewing community. By embracing quality as a craft, attendees gain valuable understanding of the implementation and benefits of cutting-edge solutions. Thus, complementing the tools brewers have available to make their brewing skills shine even more brightly.
---------------
Serge Hopstaken - Back to Basic – Hoe je juridische documenten inzet als solide basis om jouw brouwerij voorspoedig te laten groeien (zaal Dexter 15)
Juristen… de meeste brouwers houden ze het liefst zo lang mogelijk buiten de deur. Met een mondelinge afspraak of een zoektocht via Google kom je immers ook al een heel eind toch? Helaas blijkt de praktijk vaak een stuk weerbarstiger. Met goede juridische documenten bouw je een stevige basis waarop jouw brouwerij kan (door)groeien. Denk aan contracten met leveranciers, afnemers en andere samenwerkingspartners. Maar zeker ook aan die andere belangrijke pijler onder jouw onderneming. personeel. Terug naar de basis dus! Maar dan wel met alle voordelen van solide juridische documenten aan de voorkant. Voorkomen is immers in alle opzichten nog altijd een stuk aantrekkelijker (en goedkoper!) dan genezen. Tijdens deze sessie krijg je praktische tips & tricks, ontdek je de bestaande CRAFT modellen en word je meteen ook bijgepraat over het nieuwste project. het CRAFT Arbeidsvoorwaardenpakket.
---------------
Peter Scholten - Professionele hopteelt in Nederland (zaal Dexter 28)
Hop is weliswaar een klein, maar waarschijnlijk wel het belangrijkste ingredient voor bier. En als je bier brouwt, is het belangrijk om te weten waar je hop vandaan komt. Hop kwam altijd uit Amerika, Zuid Duitsland of Tsjechië. Maar sinds een paar jaar wordt er ook in Nederland (en dus lokaal) op een professionele manier hop gekweekt. Hoe gaat dat in zijn werk? Wat komt erbij kijken? En hoe kun jij als brouwer daaraan bijdragen? We gaan het allemaal vertellen en laten zien.
---------------
Ronald van de Streek - Fresh hop, het bockbier van de toekomst? 5 lessen uit Yakima valley (plenaire zaal)
Denk jij dat Fresh hop groter kan worden dan bock bier? Jaarlijks reizen Ronald en Sander van de Streek naar Yakima voor de hopselectie. Vol inspiratie over de markt, bier en hop komen ze terug. Enkele lessen die ze geleerd hebben delen ze graag met iedereen op de Dutch Craft Beer Conference.
---------------
Peter Swinnen - Herbruikbare verpakkingen als antwoord op de ambitieuze Europese re-use targets ((zaal Dexter 26)
Zwerfvuil, ocean plastics, klimaatopwarming. kranten staan er vol van. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er op wetgevend gebied een duidelijke trend is naar het gebruik van hervulbare alternatieven, ook voor craft brouwers. Overstappen van eenmalige naar herbruikbare verpakkingen brengt immers in de meeste gevallen een significante impactreductie met zich mee. We gaan in op de laatste stand van zaken op wetgevend gebied, en zoomen in op een aantal innovatieve “closed loop” systemen.
---------------
Edwin Telgenkamp - Re. think Brewing (zaal Dexter 15)
Ervaar de toekomst, hier en nu.
Grondstoftekorten, stijgende energiekosten, klimaatverandering en trendbewuste consumenten – hebben brouwerijen ooit meer problemen gehad? Producenten moeten hun antwoorden heroverwegen over hoe ze toekomstbestendige, duurzame en veerkrachtige productieprocessen kunnen bouwen om enerzijds de productkwaliteit en opbrengst te verbeteren en anderzijds het energie- en waterverbruik te verminderen. We richten ons op trends als re.duce, re.use, re.cycle, re.pair, re.think.
Wat toekomstbestendige, duurzame en veerkrachtige productieprocessen betreft, kunnen wij begeleiding en expertise bieden van één enkel apparaat tot aan het volledige proces inclusief de integratie van verwarming en koeling.
---------------
Gino Baart - Back to Basic. Yeasts for wheat beers! Introducing SafAle W-68 & SafAle BW-20 (zaal Dexter 17)
Consumers are ready for Back to Basic ‘yeast-driven' beers including lager and wheat beers. In this presentation two brand new Fermentis yeasts (SafAle W-68 & SafAle BW-20) for the production of wheat beers will be introduced and compared with SafAle WB-06 and SafAle T-58 in terms of fermentation kinetics and flavour profiles.
Kosten
Ticket: € 235,00
Ticket - StiBON: € 100,00
Ticket - studenten: € 50,00
CRAFT leden krijgen 2 gratis tickets, CRAFT geassocieerde leden krijgen 1 gratis ticket
Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop