Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Bierbrouwerij De Roskam

Brouwerij

Opgericht: 1750
Gestopt: 1922

Provincie: Noord-Brabant

Vestigingsadres

Molenstraat Ulvenhout (gemeente Breda)

Geschiedenis

Frans Adriaansen was in 1813 herbergier en brouwmeester van De Roskam aan de straatweg in Ulvenhout. De herberg bestond waarschijnlijk al voor 1600 en aangenomen wordt dat de brouwerij rond 1750 is gebouwd. De familie Adriaansen zette De Roskam, zijnde Bierbrouwerij, Mouterij, Huizen en Aanbehooren in 1890 te koop. In 1894 werd de brouwerij verkocht aan de familie Nooren van brouwerij De Koe uit Prinsenhage.

Twee jaar nadat Nicolaas Nooren was begonnen met brouwen was er een grote brand waarbij huis, schuur, mouterij en stal werden vernield. De brouwerij zelf bleef gespaard en als geluk bij een ongeluk werden enkele weken later, bij het opruimen van de puinhoopen, oude zilveren munten gevonden. Nicolaas overleed in 1897 waarna zijn broer Henri Nooren de nieuwe eigenaar werd.

In 1922 werden de brouwactiviteiten gestaakt. Henri Nooren heeft daarna nog enige tijd bier van De Koe gebotteld. Het gebouw werd in 1938 verkocht aan folklorist D.J. van der Ven. Hij schonk het aan het openluchtmuseum De Waterberg bij Arnhem. In 1940 werd de brouwerij afgebroken en in 1942-1943 weer opnieuw opgebouwd op het terrein van het museum.

Vanaf 2007 werd in de brouwerij van het Openluchtmuseum, naast de oude brouwerij, bier gebrouwen onder de naam 't Goeye Goet. Henri Nooren stond op de etiketten afgebeeld.

Eigenaren

(n.b.-n.b.)
(n.b.-n.b.)
(n.b.-n.b.)

Niet meer gebrouwen bieren (1)

Overig

Princenhaagsch wit-bier

Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop

-- Adverteerders --

© 2017-2024 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur