Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

BendeBier

Brouwerijhuurder

Opgericht: 2024

Externe Links: Facebook Untappd Webshop Website Youtube

KvK-registratie: BendeBier (92353215)

Contactgegevens

Provincie: Noord-Brabant

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Postadres

Mgr. Nolenslaan 77
5103 BL Dongen

Bezoekmogelijkheden

Bezoek niet mogelijk

Geschiedenis

Op de website schreef de brouwerij in 2024:

Sympathie voor de Rovers & Rakkers.

De rovers konden jarenlang ontkomen aan de rakkers (schouten en drossaerds) door gebruik van aliassen. Ieder bedacht een schuilnaam voor zichzelf, zodat wanneer een ander op de pijnbank gefolterd werd door de rakkers, ze niemand konden verraden. En zo kon de Bende van de Witte Veer uitdijen en jarenlang wegkomen met hun criminele activiteiten.

Vanwaar die sympathie voor deze schurken, zou je zeggen? Dit omdat we tegenwoordig veel milder zijn in onze strafmaatregelen. 300 jaar geleden werd je ter dood gebracht voor het stelen van een schaap. Nu maak je er shoarma van en eet je gebroederlijk met de elite (bijna dan..). Maar ook omdat en altijd mensen zullen zijn die niet kunnen meekomen met de (gulden) middenmoot: mensen die niet krachtig genoeg zijn om zich overeind te houden in de egoïstische wereld van vandaag.

Iedereen lijkt normaal, totdat je dichterbij komt. Zo heeft ieder zijn/haar beperking en is niemand perfect. Als we durven te kijken naar waar de ander wel goed in is, los van het IQ, EQ of andere maatstaf, dan kunnen we groeien als samenleving en als individu. Heildronk op het leven!

Bende van de Witte Veer.

De bende bestond uit wel 300 mannen, vrouwen en kinderen groot. Diverse kleine bendes werkten samen onder de vlag Bende van de Witte Veer (te zien op het etiket van Swarte Johannes). In de archieven stonden de mensen van deze bende bekend als ‘vagebonden, heidenen/heidinnen, lantloopers, maar ook als Egyptenaren. Dit kwam doordat een aantal rovers een donkere huid hadden, vergelijkbaar met mensen uit Egypte. De benaming werd onderstreept doordat een aantal mensen uit het Oosten van de wereld kwamen en zij de ‘nieuwe leer’ meebrachten. Dit was vermaak voor de elite zoals pendelen en tarotkaarten lezen. Die vermeende Egyptenaren waren pelgrims, verbannen uit eigen land om boete te doen voor hun voorouders. Lees en geniet meer met BendeBier De Pelgrim. Meer informatie over deze boeiende geschiedenis vindt je op www.StichtingBendevandewitteveer.nl

Eigenaren

(2024-heden)

Bieren (8)

Regulier assortiment

Blommeraandje D'n Baron van Onsenoort De Pelgrim Drossaerd Foute Schout Schèèle Griet Swarte Johannes Wolluks Wicht

Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop

-- Adverteerders --

© 2017-2024 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur