Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Brouwerij De Arend

Brouwerij

Opgericht: 1874
Gestopt: 1918

Provincie: Noord-Brabant

Vestigingsadres

Taalstraat 61 Vught

Geschiedenis

In 1874 was Franciscus Hupsch eigenaar van bierbrouwerij De Arend aan de Taalstraat in Vught. Het is niet bekend of hij de brouwerij ook heeft opgericht, maar bij de verkoop van zijn bezit in 1885 was sprake van een enkele jaren geleden nieuw gebouwd dubbel Heerenhuis met Erf en Eene Bierbrouwerij. De brouwerij werd destijds verhuurd aan Johannes Antonius van Gils. Johannes van Gils zocht twee jaar later een nieuwe huurder van De Arend omdat hij een brouwerij in Oisterwijk had gekocht.

Aan het begin van de 20e eeuw was De Arend in handen van Antoon van Erp. Hij breidde de brouwerij uit en richtte in 1908 de N.V. Stoombierbrouwerij en IJsfabriek De Arend op. Hij adverteerde met de opvallende tekst: "Voor hen die arm zijn aan BLOED wordt het Lagerbier uit de brouwerij De Arend te Vught door voorname geneesheeren zeer dringend aanbevolen". Verder bleek dat hij Nieuwlicht produceerde en ook buiten de regio leverde. In 1907 zocht hij een vertegenwoordiger voor de verkoop van prima Noordbrabantsch Oud Bier in Rotterdam.

Vanaf 1911 werd ook geadverteerd voor ondergistende bieren als Pilsener, Münchener en Dordtmunder. Twee jaar later werd De Arend het hoofddepot van de Deli Brouwerij uit Amsterdam. Waarschijnlijk zijn de brouwactiviteiten daarna afgenomen. In 1915 werd De Arend geleid door bierhandelaar Theodorus Docters en in 1918 volgde de liquidatie. De clientèle werd overgenomen door brouwerij De Gekroonde Valk uit Amsterdam.

Eigenaren

(n.b.-n.b.)
(n.b.-n.b.)
(n.b.-n.b.)

Niet meer gebrouwen bieren (10)

Overig

Bosch Oud (wijnbier) Dordtmunder Bier Dubbel Gerstenbier Extra Stout Gersten Lagerbier Maastrichts Bier Münchener Bier Nieuwlicht Pilsener Bier Wilhelminabier

Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop

-- Adverteerders --

© 2017-2024 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur