Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Bierbrouwerij De Zwaan

Brouwerij

Historisch Erfgoed

Opgericht: 1722
Gestopt: 1926

Etiketten: Bieretiketten.nl

Provincie: Noord-Brabant

Vestigingsadres

Oostrikkerdijk 1-3 Leende (gemeente Heeze-Leende)

Geschiedenis

In 1722 liet Jan Joost Maas zijn dochter Helena Joanna Maas en schoonzoon Jacob Maes zijn huis, brouwerij en hof na. Alles was gelegen in de Oisterikkerstraat in Leende. Het is niet bekend hoelang deze brouwerij toen al bestond. Via overerving bleef de brouwerij in handen van de familie Maas. Na Jacob ging de brouwerij in 1767 naar zijn zoon Petrus en in 1793 naar diens zoon Wilhelmus Maas.

Wilhelmus Maas liet in 1815 een nieuw huis met brouwerij bouwen aan de Oostrikkerdijk. Aangenomen wordt dat deze op hetzelfde terrein zijn gebouwd als waar de oude brouwerij stond. Wilhelmus werd opgevolgd door zijn zoon Tilemanus Maas. Tilemanus, ook wel Tilman of Thielmanus, was naast brouwer van 1860-1877 tevens de burgemeester van Leende. Hij overleed kinderloos in 1904.

Aan het eind van de 19e eeuw kreeg Antoon Arts de leiding over De Zwaan. Via zijn moeder Anna Maria Maas was hij verbonden met de familie Maas en van zijn vader Gerardus Marianus Arts, eigenaar van de Budelse Brouwerij, had hij het brouwersvak geleerd. Hij heeft niet lang in Leende gebrouwen. In 1905 werd De Zwaan ter veiling aangeboden.

Die nieuwe eigenaar werd Christianus Godschalx, zoon van de Berlicumse brouwer Hendrikus Christianus Godschalx. Vanwege de grondstoffenschaarste schakelde De Zwaan tijdens de Eerste Wereldoorlog over van bierbrouwen naar het drogen van groente. In 1926 werd definitief gestopt met brouwen. De Zwaan kreeg het agentschap voor Bavaria uit Lieshout en ging verder als drankenhandel.

In 1964 werd De Zwaan een café met zaal en veranderde de naam in 't Brouwershuis.

Eigenaren

(n.b.-n.b.)
(n.b.-n.b.)
(n.b.-n.b.)
(n.b.-n.b.)
(n.b.-n.b.)
(n.b.-n.b.)
(n.b.-n.b.)

Niet meer gebrouwen bieren (1)

Extra Lager

Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop

-- Adverteerders --

© 2017-2025 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur