Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Bierwandeling door Utrecht exclusief voor Beer Geeks 2022

Bierevenement

Bierwandeling

2 juli 2022

Georganiseerd door: Beer Geeks

Externe Links: Facebook

Provincie: Utrecht

Locatie

@centrum en verder Utrecht

...meer bierevenementen uit het verleden...

Informatie

zaterdag 2 juli 2022 van 12.00 - 19.00 uur

Een wandeling exclusief voor Beer Geeks van ongeveer 10 km met stops bij bierige Uteregse locaties onder leiding van Jan Ausems (wie kent hem niet). Bierhistoricus Leendert Alberts begeleidt de groep langs de Oudegracht en vertelt over de rijke Utrechtse bierhistorie.

Programma

 1. Taplokaal Gist
  Om 12.00 uur gastvrije ontvangst door Jasper Borgdorff met een paar proefglaasjes bier naar keuze.
  Bieren: naar keuze 2 proefglaasjes
 2. Brouwerij Oudaen
  Na een wandeling van ongeveer 2.2 km een rondleiding door de brouwerij en bier proeven.
  Bieren: Oudaen Dubbel, El Dorado Amber Ale
 3. Oproer Café Overvecht
  Na een wandeling van ongeveer 2.4 km een bierproeverij met het verhaal van Oproer door Mark Strooker.
  Bieren: Cloudy With A Chance of NEIPA, Cosmic DDH IPA, RUIG Brettanosaurus (batch 214)
 4. vandeStreek Bier
  Na een wandeling van ongeveer 4.1 km een rondleiding door de brouwerij door Ronald en Sander van de Streek met een bierproeverij.
  Bieren: Sour Squad, Cooldown, Coconut Groove

Als alles volgens planning verloopt is het einde van het programma rond 18.45 uur. Voor de mensen die daarna willen blijven eten is er voor de Beer Geeks een “Burger-met-bier”-aanbieding voor € 15,00.

Wandelen, genieten van mooie verhalen, bier en elkaars gezelschap! Een fantastische dag om niet te missen! Er is plek voor 50 Beer Geeks.

Afgelopen weekend was het prachtig weer voor een verkwikkende wandeling door het Utrechtse, georganiseerd door Jan Ausems in samenwerking met een aantal prachtige bierlocaties, bierhistoricus Leendert Albers en met medewerking van Ferry. De 41 aanmeldingen waren weliswaar van uiteenlopend pluimage, maar met een onmiskenbare gemene deler: De liefde voor het bier!

In het sfeervolle Taplokaal Gist werden we ontvangen door eigenaar Jasper Borgdorff. De uiteenlopende opties boven de bar leidden direct tot een combinatie van hartstochtelijk verlekkeren en keuzestress. Desalniettemin kwamen we er allemaal prima uit en en na verloop van tijd raakten we allemaal gezellig aan de praat aan de aaneengesloten picknicktafels op het terras. Ik genoot van mijn Athena van Alpha Delta Brewing, terwijl de uber-chocoladerige Wake Up Call van Frontaal wat tijd had om op te warmen.

Onder begeleiding van Leendert (even enthousiast als vervaarlijk zwaaiend met zijn soeplepel) en Jan, wandelden twee groepen langs de Oudegracht naar Stadskasteel Oudaen. Waanzinnig hoeveel geschiedenis en hysterie terug te vinden in de straten, op de gevels en langs de gracht! Om het verhaal van de liever bier dan water drinkende middeleeuwers (want bier wort in het proces gekookt) voor ons definitief naar het land der fabelen te verwijzen, liet Leendert zijn lepel vastberaden in het water plonzen. Het grachtenwater was en is nog steeds van prima kwaliteit. En drinkbaar. Het drinken uiteraard op eigen risico en met 16.000 leden anders het risico best waard. Inderdaad was het water opvallend schoon (op het oog), zacht en neutraal van smaak. Een heel toffe ervaring! Dat ikzelf de dagen erna wat last van mijn buik heb gehad, mag voor mij de pret niet drukken. Dat was sowieso niet aan de orde. Drukken.

Een bezoek aan Stadscafé Oudaen was een reis terug in de tijd, met een enthousiaste brouwer die heel goed weet waar het merk voor staat. Bizarre pastry stouts hoefden we niet te verwachten en dat was natuurlijk prima. Hidden gems als de vernuftige inzet van een retro-stofzuiger zijn op zijn minst het bezoeken waard. De geproefde Oudaen Dubbel en El Dorado Amber Ale waren ook prima bieren die opvielen in hun toegankelijkheid.

Met Jan Ausems vervolgden wij onze weg verder naar de Weerdsluis om, na de nodige toelichting onderweg, aan te komen bij het indrukwekkende hoofdkwartier van Oproer. Opperhoofd Mark Strooker wachtte ons op en vertelde over het ontstaan van Oproer vanuit twee even illustere als legendarische brouwerijen. Als ik het mij goed herinner werd deze locatie in november geopend nadat de vorige in rook opging vanwege brand bij de buren. De kwaliteit heeft er niet onder geleden en dat proeven we in een aantal royale proefglaasjes met bieren waarvan de zowel complexe als toegankelijke zure Ruig Brettanosaurus mij het best beviel. Stevig, funky en zelfs licht fruitig bleef staan in een zee van IPA.

Door een groener deel van Utrecht, en met de voltallige groep weer bijeen, vervolgen we onze weg naar vandeStreek Bier. Hoewel de omgeving niet sprankelend te noemen is, valt mij altijd op dat de brouwerij en het daarbij horende proeflokaal zelf, dat wel altijd zijn. Het terras is mooi gevuld en niet ver ervandaan zien we Jorik Dames op vakkundige wijze vlees verbranden. Het resultaat mocht er zijn, zo ervoer ik later.Dat Ronald van de Streek verbaal zijn mannetje weet te staan is de meeste bierminnende mensch wel bekend, maar echt genieten is het als hij samen met zijn, normaliter wat meer bescheiden, broer Sander van de Streek de brouwerij laat zien en de ontstaansgeschiedenis van de brouwerij uit de doeken doet. Ze hebben het al talloze keren verteld, maar blijven er plezier in hebben! Met de release van een aantal nieuwe bieren is er sowieso genoeg keuze voor de dorstige (hoe is het mogelijk) Beer Geeks. De prachtige Sour Squad sta ik af aan Ronald, want die had ook dorst (en sowieso dronk ik deze fijne sour een week eerder ook op Bronckhorster Craft Beer Festival).

Terwijl de zon langzaam zakt en in kracht afneemt blijft het nog lang gezellig in Utrecht. Het was een prachtige dag. Een dag waarvan ik niet eens beschreven heb welke mooie eerste ontmoetingen er plaatsvonden. Voor mijzelf (dan denk ik in het bijzonder aan respectievelijk Romano, Maaike, Rick en Jasper), maar ongetwijfeld ook voor heel veel anderen in de 'wandelgroep'! Leuk cluppie, dat Beer Geeks!

#mand

(Bron: Bart Lentjes / Meester in Bieren, 7 juli 2022, Beer Geeks)


Beer Geeks wandeltocht Utrecht 2022, Meester in Bieren
Begin juli was het prachtig weer voor een verkwikkende wandeling door het Utrechtse, georganiseerd door Jan Ausems (voorzitter van Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur) in samenwerking met een aantal prachtige bierlocaties, bierhistoricus Leendert Albers en met medewerking van Ferry Wijnhoven, oprichter van de Facebookgroep Beer Geeks.

Kosten

De kosten voor deze wandeling bedragen slechts € 39,00.


Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop

-- Adverteerders --

© 2017-2024 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur