Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Bierbrouwerij Het Hemelrijk

Brouwerij

Opgericht: 1851
Gestopt: 1916

Provincie: Noord-Brabant

Vestigingsadres

Binderseind 8 Helmond

Geschiedenis

Nadat Brigitta Swinkels haar erfdeel in de bierbrouwerij aan de Kerkdijk had geruild met haar broer Frans, begon ze in 1851 samen met haar echtgenoot Embertus Swinkels een bierbrouwerij met herberg aan het Binderseind in Heldmond. Beide echtelieden overleden kort na elkaar. In 1857 werd de brouwerij ter veiling aangeboden.

De nieuwe eigenaar werd Johannes Berings. Hij dreef de brouwerij bijna vijftig jaar. In 1901 werd de brouwerij opnieuw geveild. Vermoedelijk had dit te maken met de verdeling van de erfenis na het overlijden van Johannes Berings echtgenote. Het bedrijf bleef echter in de familie en werd voortgezet door Johannes' zoon Hubert Berings. Hubert Berings was voordien eigenaar van een kroeg in de Kerkstraat in Helmond. In 1910 werd Hubert Berings agent voor Helmond en omstreken van Stoombierbrouwerij De Krans uit Utrecht.

Cornelius brouwers, de zoon van Adrianus Brouwers van brouwerij De Sleutel uit Gilze, werd in 1914 de laatste eigenaar van Het Hemelrijk. Hij adverteerde zijn komst met een gedicht: "Het gerstenat, Dat glanst en spat In kracht aan wijn gelijk, Voer' immer meer Heel Helmond weer Terug naar 't HEMELRIJK". Al na twee jaar vertrok hij naar Geldrop waar hij bierbrouwerij Cambrinus overnam.

Eigenaren

(n.b.-n.b.)
(n.b.-n.b.)
(n.b.-n.b.)
(n.b.-n.b.)
(n.b.-n.b.)

Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop

-- Adverteerders --

© 2017-2024 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur