Bierbrouwerij De Drie Leliën
Brouwerij
Opgericht: 1752Gestopt: 1899
Provincie: Noord-Brabant
Vestigingsadres
't Dorp Heesch (gemeente Bernheze)Geschiedenis
Vanaf 1752 huurde Christiaan Godschalks een huijs en brouwerije genaamd De Drie Leliën van Elisabeth Simons, de weduwe van Anselmus Kuijpers. Naast 250 gulden, een vet varken en een pot boter, bestond de huur uit twee tonnen maarts bier en ander bier soo veel als sij tot haer gerief nodig zal hebben.
Al in 1743 had Christiaan Godschalks toestemming van de Raad van Staten der Verenigde Nederlanden gekregen voor de heroprichting van de brouwerij in het dorp Heesch, waar van alle oude tijden een brouwerije is geweest, en die in 1728 door brand was verwoest.
Rond 1780 werd de brouwerij voortgezet door Rut van Erp die getrouwd was met Joanna Godschalks,de dochter van Christiaan Godschalks. Uit advertenties blijkt dat Rut van Erp ook een herberg had die De Roskam werd genoemd. Het is onduidelijk in hoeverre de brouwerij en bijbehorende herberg verschillende namen voerden of dat dit twee verschillende bedrijven waren.
Wat er na het overlijden van Rut van Erp in 1816 met de brouwerij gebeurde is onduidelijk. Zijn zoon Adriaan van Erp stond in dat jaar geregistreerd als bierbrouwer, maar er is verder niets van hem bekend. In 1827 werd de brouwerij, in eigendom van Jacobus van Welie, opnieuw door brand verwoest.
De dochter van Rut van Erp, Johanna Maria van Erp, trouwde in 1826 met Johannes Allardus van de Koolwijk. Voordat hij zich in Heesch vestigde was hij bierbrouwer in Maasbommel. Zij hebben de brouwerij en herberg vermoedelijk weer herbouwd.
De broer van Johannes van de Koolwijk, Arnoldus van de Koolwijk, was in de jaren 1840 tot aan zijn overlijden in 1872 herbergier, logementhouder en bierbrouwer. Zijn zoon Willem Matheus van de Koolwijk ging in 1873 een vennootschap aan met Hendrikus van Heeswijk, bierbrouwer wonende te Berlicum, met als doel de Bierbrouwerij en Boerderij, onder de Firma van Koolwijk van Heeswijk gevestigd te Heesch.
Willem van de Koolwijk overleed in 1880 waarna zijn weduwe Petronella van der Putten, de zaken op denzelfden voet voortzette. Zij hertrouwde in 1882 met Henricus Gerardus Arts. Toen ze ook hem overleefde besloot ze de van ouds gunstig bekende Bierbrouwerij De Drie Leliën in 1899 te koop aan te bieden.
Vanaf 1900 heeft het gebouw nog verschillende bestemmingen gehad waaronder een postkantoor. In 2006 verrees op de plek een appartementengebouw genaamd De Drie Leliën. Een tweede herinnering aan de oude brouwerij was de introductie van De 3 Leliën bier dat vanaf 2011 door de Muifelbrouwerij werd gebrouwen in opdracht van kaasspeciaalzaak Bon Fromage.
Eigenaren
Niet meer gebrouwen bieren (1)
Overig
Maarts bierLiteratuur
Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop