Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Bier van de Zon

Brouwerijhuurder

Opgericht: 2021

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: Facebook Instagram Untappd Website

KvK-registratie: Bier van de Zon V.O.F. (84500174)

Contactgegevens

Provincie: Noord-Brabant

Telefoon: 06-14793811 (Twan) / 06-55811084 (Léon)
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Postadres

Molengraaf 2
5374 AH Schaijk (gemeente Maashorst)

Bezoekmogelijkheden

Bezoek niet mogelijk

Geschiedenis

  • "Stoer, Spannend en Echt!"

Rond 1800 start Herman Paters met bier brouwen op de Runstraat 5 in Schaijk en zo werd Bierbrouwerij De Zon geboren. Herman krijgt met zijn vrouw twee dochters die beiden met een bierbrouwer trouwden. Het was zijn dochter Henrica die in 1831 met Peter Schouten trouwde. Peter was een zoon van Joes Schouten van Brouwerij De Kroon in Geffen. Na het overlijden van Herman werd de brouwerij door Peter Schouten voortgezet. Hij was naast bierbrouwer, herbergier en boer ook Burgemeester van Schaijk (1835-1865).

In 1865 ging de brouwerij over naar zijn schoonzoon Jan Hoefnagel. Ook hij was zoon van een bierbrouwer, namelijk van Jan Wilm Hoefnagel uit Herpen en ook hij werd burgemeester van Schaijk. In 1905 werd Jan Hoefnagel als burgemeester opgevolgd door zijn zoon Antoon Hoefnagel. Hij nam ook de brouwerij over en was daarmee de derde burgemeester-brouwer van De Zon.

Vele tapperijen in het dorp schonken bier van Bierbrouwerij De Zon. Op zondag bezocht ‘D’n Burger’ (A. Hoefnagel) beurtelings de herbergen om daar een pintje van zijn eigen brouwsel te drinken. Dat was nog eens klantenbinding! Rond 1920 werd de brouwerij stilgelegd.

In de loop van 2021 werd Bierbrouwerij De Zon nieuw leven ingeblazen onder de naam Bier van de Zon. Initiatiefnemers zijn Twan Martens en de in Schaijk woonachtige Zeelander Léon Bouten. Twan is hobbybrouwer, distillateur en daarnaast werkzaam bij nationale en internationale keuringen van bier. Verder verzorgt hij als biersommelier regelmatig proeverijen en adviseert hij horecazaken over de bierkaart. Léon is liefhebber van speciaalbier en hobbymatig bezig met de historie van oude brouwerijen in Brabant. Hij kwam met het idee om zelf bier te brouwen en vond Twan daarin als vennoot. Ze hadden door het coronavirus voldoende tijd om samen allerlei verschillende bieren te proeven en kwamen daarbij elke keer terug bij het zure bier, ofwel bier van spontane gisting.

Door op onderzoek te gaan naar de geschiedenis van brouwerijen in de Maashorst kwam al snel Bierbrouwerij De Zon naar boven. In de oude boerderij aan de Runstraat blijkt een deel van de unieke oude bierkelder nog bewaard te zijn gebleven. Een ideale locatie voor het opslaan van vaten. Deze combinatie van interesse, historie, ruimte, et cetera bracht de beide vennoten samen tot het oprichten van Bier van de Zon. Niet Brouwerij De Zon, omdat ze zich vooral richten op het blenden van bieren. Bier van de Zon is vooralsnog een klein project, waarmee zij topkwaliteit bieren op de markt willen zetten en een bijdrage willen leveren aan de Maashorst.

Eigenaren

(2021-heden)
(2021-heden)

Bieren (1)

Regulier assortiment

Verplichte Pauze

In het nieuws


Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop

-- Adverteerders --

© 2017-2024 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur