Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Slijterij-Wijnhandel De Poort van Kleef

Bierverkoop

Slijterij

Opgericht: 1910

Externe Links: Facebook Instagram Webshop Website

KvK-registratie: Slijterij de Poort van Kleef (38009743)

- Webshop voor online verkoop (2016 - )

Contactgegevens

Provincie: Overijssel

Telefoon: 0570-624263
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vestigingsadres

Rielerweg 37
7416 ZA Deventer

Vestigingen

(1997-heden)

Geschiedenis

De historie van De Poort van Kleef gaat terug tot het jaar 1910 toen de winkeldeuren van een pand aan de Nieuwe Markt in Deventer geopend werden. Wie de toenmalige eigenaar was is niet bekend, maar jarenlang bleef het pand aan de Nieuwe Markt het domein van de slijterij totdat de winkel in de Tweede Wereldoorlog tijdens een bombardement werd verwoest. Er werd gezocht naar een nieuwe locatie en deze werd gevonden: Rielerweg 70. Het was een kleine winkel met een oppervlakte van vijftien vierkante meter. In de loop der jaren zijn er verschillende eigenaren geweest , waaronder Klein Klouwenberg en Flierman, maar de naam bleef onveranderd. In september 1985 werd De Poort van Kleef overgenomen door het echtpaar Miranda en Hans Peter Korendijk, die ervoor zorgden dat het assortiment aanzienlijk uitbreidde. Met deze uitbreiding kwam ook de wens een ruimere locatie te betrekken. Zodoende verhuisde de slijterij in 1992 naar een ruimer pand in dezelfde straat: Rielerweg 37. Ook werd in 1997 een filiaal aan de Boxbergerweg 15 geopend.

Deze slijterij voert ook een aantal 'eigen' bieren die gebrouwen worden in België. Hanzestad Deventer en het beroemde IJsselfront sieren de etiketten van deze Deventer bieren. Deze bieren worden ook in geschenkverpakkingen aangeboden in combinatie met Deventer Koek, een wijn met een etiket waar ook het IJsselfront opstaat en een Deventer kruidenbitter.

“Het is puur toeval dat ik dit biertje gevonden heb”, vertelt Hans Peter Korendijk van De Poort van Kleef. “Op doorreis door België stopte ik nog niet zo heel lang geleden bij een dorpsrestaurantje in de buurt van Gent en at daar wat. Bij het eten dronk ik een speciaal biertje, dat me onmiddellijk opviel door zijn kwaliteit. Fruitig, kruidig, een tikje bitter, stevig maar niet te zwaar. De Sint Canarus Triple stond op het etiket. Ik heb nog nooit van dit biertje gehoord, zei ik tegen de ober. “Dat kan”, zei die man. “Dat kan niet”, zei ik “een brouwer die zo’n goed biertje op de markt brengt, daar moet ik toch zeker van gehoord hebben.” Die ober, een beetje een knorrepot, haalde zijn schouders op, maar wilde me wel vertellen waar de brouwer zat. Om een lang verhaal kort te maken, een uur later zat ik in Deinze bij Sint Canarus, een piepklein brouwerijtje, dat zijn bier vooral in de regio Gent verkoopt.”
(Bron: De Wandelgek, http://www.wandelgek.nl/?page_id=5322)

Het IJsselfront is ´het stadsgezicht´ dat je ziet als je Deventer vanuit het zuidwesten nadert. Als je met de trein uit Apeldoorn komt, zie je vanaf de spoorbrug dit front rechts liggen. Kom je via de Wilhelminabrug naar het stadscentrum dan ligt het links.

Bieren (4)

De Sterke Van Deventer Deventer Bokbier Deventer Dubbel Deventer Triple


Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop:

-- Adverteerders --

© 2017-2023 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur