Amervallei - Brouwcursus
Opleiding
Brouwopleiding , Klassikaal
Verzorgd door: Wijnmakers- en Bierbrouwersgilde "De Amervallei"Gestart: 1994
Informatie
Elk jaar in oktober en november organiseert het gilde een cursus bierbrouwen voor de beginnende brouwer. Zij doen dit al sinds 1994 met veel plezier en succes. Na het afronden van deze brouwcursus kan de deelnemer eigen gebrouwen bier zelf thuis maken. Met enig geknutsel en spullen uit de keuken is het al gauw mogelijk om zelf een tiental liters bier te brouwen.
Aan de brouwcursus kunnen maximaal 20 personen deelnemen.
Wat biedt de brouwcursus?
- Vier cursusavonden.
- Een cursusboek (optioneel).
- Een leerzame en gezellige brouwdag, onder persoonlijke begeleiding van een ervaren brouwer.
- Een uitgebreid brouwpakket voor starters; hierin zit een maatglas, SG meter (2 schalen), uitschuifbare hevel , vergistingsemmer, reinigingsmiddel, het moutpakket, hop en gist.
- Hiermee ga je op de brouwdag in kleine groepjes je eigen bier brouwen.
- Een diploma. Met het behalen van het diploma heb je de gildestatus leerling brouwer gekregen.
- Ruim een jaar lang gratis lidmaatschap van ons gilde; en daarmee deelname aan alle gildeactiviteiten.
- Als lid van ons brouwersgilde krijg je een account op de website wat toegang geeft tot extra informatie. Cursisten krijgen zo toegang tot de PowerPoint presentaties van de docenten van onze brouwcursus, zodat je alles nog eens op je gemak kunt nalezen.
Het programma voor de cursusavonden is als volgt:
- Kennismaking en inleiding brouwproces.
- Geur en smaak in bier.
- Ingrediënten en recepten.
- Tips en tricks en electronisch brouwen.
Programma inhoud
Tijdens de brouwcursus wordt uitgebreid ingegaan op het brouwproces. Het gaat dan om de stappen in het brouwproces; van schroten tot bottelen. En hygiëne daarbij. Schoon werken is van begin tot eind een vereiste. De deelnemer krijgt dus ook te horen wat er allemaal fout kan gaan. Voorkomen is beter dan genezen toch? De docenten gaan uitgebreid in op kennis over grondstoffen die gebruikt worden; simpel gezegd, mout, hop, water en gist. En ze laten de deelnemer ervaren wat smaken, geuren en kleuren voor effect hebben. Ze nemen de deelnemer bij de hand over het brouwen volgens bekende recepten en het gebruik van brouwsoftware daarbij; en het samenstellen van een eigen brouwinstallatie. Daar zijn allerlei variaties in te bedenken. Van koelbox tot een volautomatische HERMS-installatie. Het brouwen met digitale brouwketels is in opkomst; ook dat wordt aangestipt.
Brouwdag
Een hoogtepunt in de brouwcursus is de brouwdag. Daar gaat de deelnemer in kleine groepjes eigen bier brouwen. Onder begeleiding van een ervaren brouwer. Het is een geheel verzorgde dag met koffie, thee en lunch; en uiteraard enkele bieren om een succesvolle brouwdag mee af te ronden. Aan het einde van de brouwdag neemt de deelnemer 15 liter wort (het jongbier) mee naar huis in een vergistingsemmer. Thuis moet de deelnemer dan zelf de vergisting en het bottelen regelen. Uiteraard is de begeleider dan bereikbaar voor advies.
Diploma uitreiking
Op de gilde avond in januari is er een proeverij van alle cursusbieren; die allen dan worden besproken en een waardering krijgen. De beste cursisten krijgen een prijs, maar iedereen krijgt onder luid applaus zijn brouwdiploma uitgereikt.
Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop